
Όσον αφορά την υγεία των οστών, πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στον καθορισμό του πόσο δυνατός παραμένει ο σκελετός σας καθώς μεγαλώνετε. Η γενετική είναι μια ισχυρή δύναμη, και οι διατροφικές και σωματικές συνήθειες που είχατε κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία έχουν επίσης σημασία. Οι τρέχουσες συνήθειες άσκησης και οι διατροφικές επιλογές είναι επίσης γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην ενίσχυση των οστών.
Πώς μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των οστών;
Η ανεπαρκής διατροφή συμβάλλει στην απώλεια οστικής μάζας. Ωστόσο, ενώ μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη, δεν επαρκεί από μόνη της για την αποφυγή της οστεοπόρωσης - η μέγιστη οστική σας μάζα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική και τη διατροφή και την άσκηση κατά τη διάρκεια των νεότερων χρόνων σας, όταν τα οστά σχηματίζονταν ταχέως. Επίσης, δεν αποτελεί από μόνη της θεραπεία για τη χαμηλή οστική πυκνότητα. Δεν πρόκειται να θεραπευτείτε με γάλα, αλλά η διασφάλιση ότι δεν έχετε έλλειψη σημαντικών βιταμινών και μετάλλων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των οστών είναι ένας σημαντικός τρόπος για να αποτρέψετε την απώλεια οστικής πυκνότητας. Η πραγματικότητα είναι ότι πιθανότατα η διατροφή είναι καλό να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό και ως συμπλήρωμα σε οποιεσδήποτε θεραπείες για την οστεοπόρωση που χρειάζεστε για την αναδόμηση των οστών, εάν έχετε διαγνωστεί.
Ένα από τα σημαντικότερα μέταλλα όσον αφορά την υγεία των οστών είναι το ασβέστιο
Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιεί το σώμα για την ανάπτυξη των οστών, ωστόσο η υπερβολική κατανάλωσή του δεν βελτιώνει απαραίτητα περισσότερο την υγεία των οστών και μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις, όπως δυσκοιλιότητα και πέτρες στους νεφρούς. Οι γυναίκες άνω των 50 ετών θα πρέπει να στοχεύουν στην πρόσληψη 1.200 mg ασβεστίου από όλες τις πηγές. Περισσότερο ασβέστιο δεν είναι πάντα καλύτερο. Χρειάζεστε αρκετό αλλά όχι υπερβολικό. Η καλύτερη διαιτητική πηγή είναι τα γαλακτοκομικά, οπότε επικεντρωθείτε σε τρόφιμα όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι, κεφίρ και τυρί cottage. Τα ψάρια, τα φυλλώδη λαχανικά και το τόφου είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές.

Επίσης η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας χρειάζεται επαρκή βιταμίνη D για να χρησιμοποιήσει σωστά το ασβέστιο που καταναλώνετε. Και ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε τη βιταμίνη D είναι είτε από τον ήλιο είτε από συμπληρώματα. Ορισμένα τρόφιμα είναι επίσης εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, όπως το γάλα, το γιαούρτι, τα δημητριακά πρωινού και ο χυμός πορτοκαλιού .
Τι γίνεται με την πρωτεΐνη και τα οστά
Η πρωτεΐνη παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην υγεία των οστών από ό,τι συνήθως πιστεύεται. Η πρωτεΐνη στην πραγματικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση της οστικής μάζας κατά την εφηβεία. Διευκολύνει την παραγωγή σημαντικών ορμονών που συμβάλλουν στον σχηματισμό των οστών. Η πρωτεΐνη είναι επίσης σημαντική για την οικοδόμηση μυών, κάτι που επιπλέον υποστηρίζει την υγεία των οστών. Βοηθά επίσης το σώμα να μεταβολίζει σωστά τη γλυκόζη (ζάχαρη). Ωστόσο, μια δίαιτα με εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες δεν θα είναι στην πραγματικότητα ευεργετική για τα οστά, καθώς μπορεί να διώξει το ασβέστιο από τους νεφρούς.
Συζητήστε με τον γιατρό σας για στρατηγικές για την υγεία των οστών που μπορεί να είναι κατάλληλες για εσάς και που λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα οστική σας πυκνότητα, τις προτιμήσεις σε τρόφιμα, το πρόγραμμα άσκησης και τη φαρμακευτική αγωγή.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.