WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φυτικές ίνες και πρόληψη του καρκίνου: Να τι λέει η επιστήμη


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Μαΐου 2025

Φυτικές ίνες και πρόληψη του καρκίνου: Να τι λέει η επιστήμη
pexels
«Ένα μήλο την ημέρα κάνει τον γιατρό μακριά», λέει η παλιά παροιμία, και η επιστήμη υποστηρίζει ότι δεν απέχει πολύ από την αλήθεια.

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένα προϊόντα της πέψης των φυτικών ινών, όπως το βουτυρικό και το προπιονικό, μπορούν να μεταβάλουν την γονιδιακή έκφραση και να ασκήσουν αντικαρκινικές επιδράσεις. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της συμπερίληψης δημητριακών ολικής αλέσεως, λαχανικών, φρούτων, οσπρίων και ξηρών καρπών στην καθημερινή μας διατροφή για την υποστήριξη της μακροπρόθεσμης υγείας.

Φυτικές ίνες και πρόληψη του καρκίνου

«Ένα μήλο την ημέρα κάνει τον γιατρό τον κάνει», λέει η παλιά παροιμία, και η επιστήμη υποστηρίζει ότι δεν απέχει πολύ από την αλήθεια. Όπως έχουμε συζητήσει στο παρελθόν, η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στη συνολική υγεία . Η έρευνα συνεχίζει να υπογραμμίζει τη σύνδεση μεταξύ της τήρησης μιας υγιεινής διατροφής και της μακροπρόθεσμης ευεξίας. Ωστόσο, πολλοί από εμάς δεν λαμβάνουμε αρκετές φυτικές ίνες στην καθημερινή μας διατροφή.

Τώρα, μια νέα μελέτη θα μπορούσε να σας πείσει να γεμίσετε τα πιάτα μας με δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς — όλα τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και το προτιμώμενο γεύμα του εντερικού σας μικροβιώματος. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism, δείχνει ότι δύο βασικά υποπροϊόντα της πέψης των ινών μπορούν να επηρεάσουν την γονιδιακή έκφραση και να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.

Πώς οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν το έντερο και την υγεία μας

Όταν καταναλώνουμε φυτικές ίνες, τα βακτήρια στα έντερά μας τις διασπούν, παράγοντας λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs). Αυτά τα μόρια όχι μόνο χρησιμεύουν ως πηγή ενέργειας, αλλά παρέχουν και σημαντικά οφέλη για την υγεία . Οι επιστήμονες υποψιάζονται εδώ και καιρό ότι τα SCFAs μπορεί επίσης να επηρεάζουν τη λειτουργία των γονιδίων με κάποιο τρόπο.

Jenny.Gr
unsplash

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ επιβεβαίωσαν αυτήν την ιδέα. Σε μια μελέτη που χρησιμοποίησε υγιή ανθρώπινα κύτταρα, καρκινικά κύτταρα παχέος εντέρου και έντερα ποντικών, παρακολούθησαν πώς δύο συγκεκριμένα SCFA - το βουτυρικό και το προπιονικό - προκαλούν επιγενετικές αλλαγές. Αυτές οι τροποποιήσεις στην γονιδιακή έκφραση λειτουργούν σαν διακόπτες, ρυθμίζοντας την ένταση της γονιδιακής δραστηριότητας. Τα επηρεαζόμενα γονίδια συνδέονται με τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, τη διαφοροποίηση και τη διαδικασία των κατεστραμμένων κυττάρων, τα οποία είναι όλα σημαντικά για τον έλεγχο της εξέλιξης του καρκίνου.

Αυτή η ανακάλυψη επιτρέπει μια βαθύτερη κατανόηση του πώς οι φυτικές ίνες προσδίδουν οφέλη για την υγεία και διευκρινίζει τις γενετικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του καρκίνου. Για παράδειγμα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το βουτυρικό οξύ μπορεί να τροποποιήσει άμεσα συγκεκριμένες περιοχές του γονιδιώματος, οδηγώντας στη ρύθμιση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Κάνοντας τις φυτικές ίνες καθημερινή συνήθεια

Στη μελέτη, οι ερευνητές τόνισαν τα σημαντικά οφέλη της κατανάλωσης φυτικών ινών και τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραματίζουν τα μικροβιακά προϊόντα στην πρόληψη ασθενειών, ιδίως δεδομένων των αυξανόμενων ποσοστών καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ των νεότερων ενηλίκων. Γενικά, η σημερινή διατροφή των ανθρώπων δεν έχει επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών, με αποτέλεσμα το μικροβίωμά τους να μην θρέφεται σωστά και, κατά συνέπεια, να μην είναι σε θέση να παράγει επαρκή ποσότητα λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας. Αυτό το ζήτημα προκύπτει ταυτόχρονα με τα αυξανόμενα στοιχεία που συνδέουν τη χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών με παθήσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και ο καρκίνος — ασθένειες που γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες παγκοσμίως.

Δεδομένου ότι η διατροφή έχει βαθύ αντίκτυπο στην υγεία, η διασφάλιση της σωστής θρέψης του μικροβιώματός μας με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και η κατανόηση του πώς αυτό μπορεί να μας προστατεύσει από διάφορες ασθένειες, παρέχει έναν πειστικό λόγο για να ενσωματώσουμε περισσότερες φυτικές ίνες στην καθημερινή μας διατροφή. Καλή όρεξη, λοιπόν…

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.