
Η εμμονή με το φαγητό είναι εξαντλητική. Συχνά μπορεί να μοιάζει με έναν συνεχή νοητικό κύκλο που κατακλύζει τις σκέψεις σας. Μπορεί να βρεθείτε παγιδευμένοι σε έναν ατελείωτο κύκλο ερωτήσεων: Τι να φάτε, πότε να φάτε και πόσο να φάτε. Συν την ενοχή που ακολουθεί όταν δεν τηρείτε τους κανόνες που έχετε θέσει για τον εαυτό σας. Αυτή η συνεχής ενασχόληση με το φαγητό μπορεί να σας φαίνεται κουραστική και δύσκολο να σταματήσει, ειδικά επειδή η κοινωνία έχει κανονικοποιήσει την ανησυχία για κάθε μπουκιά που τρώτε. Αλλά δεν χρειάζεται να ζείτε έτσι.
Μια ζωή απαλλαγμένη από την εμμονή με το φαγητό δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά είναι και απίστευτα ενδυναμωτική και ικανοποιητική. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα σημάδια της εμμονής με το φαγητό, τι την προκαλεί και 3 βήματα για να σταματήσετε επιτέλους να νιώθετε ενοχές—ώστε να μπορέσετε να ανακτήσετε τη ζωή σας.
Τι είναι η εμμονή με το φαγητό
Η εμμονή με το φαγητό είναι όταν οι σκέψεις σας κυριαρχούνται από το φαγητό. Μπορεί να νιώθετε σαν να κάνετε πολλή νοητική άσκηση - υπολογίζετε τις θερμίδες που απομένουν για την ημέρα, διαπραγματεύεστε με τον εαυτό σας για το πότε μπορείτε να φάτε ξανά, σκέφτεστε συνεχώς τι θα φάτε στη συνέχεια (ακόμα κι αν μόλις φάγατε) ή αμφιταλαντεύεστε μεταξύ χαράς, ενοχής ή ντροπής που σχετίζονται με τις διατροφικές σας επιλογές. Σημάδια εμμονής με το φαγητό:
- Εστίαση σε συγκεκριμένα τρόφιμα ή αδιάκοπες σκέψεις για αυτά
- Σκέφτεστε τακτικά πότε θα ξαναφάτε
- Σκέφτεστε το επόμενο γεύμα σας αμέσως μόλις τελειώσετε το φαγητό
- Ονειροπολείτε συνέχεια πότε θα φάτε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο
- Υπολογίζετε τι θα κάνετε αν επιτρέψετε στον εαυτό σας να φάει ένα συγκεκριμένο φαγητό
- Σχεδιάζετε σχολαστικά κάθε γεύμα και σνακ
- Έντονες, ακόρεστες λιγούρες για ορισμένα τρόφιμα
- Ξοδεύετε ώρες κοιτάζοντας και αποθηκεύοντας συνταγές, διαβάζοντας ιστολόγια μαγειρικής ή παρακολουθώντας εκπομπές μαγειρικής
- Σκόπιμη εξοικονόμηση θερμίδων για αργότερα
- Αίσθημα άγχους για κοινωνικές καταστάσεις όπου μπορεί να εμπλέκεται το φαγητό, όπως διακοπές, γιορτές και αργίες
- Σχεδιασμός άσκησης για να «κάψετε» το γεύμα
- Υπολογίζετε νοερά τις θερμίδες και τα μακροθρεπτικά συστατικά
- Διαβάζετε εντατικά όλες τις ετικέτες τροφίμων και ανησυχείτε για ορισμένα συστατικά ή διατροφικές πληροφορίες
Πολλές από αυτές τις συμπεριφορές ομαλοποιούνται από την κουλτούρα της διατροφής και είναι τόσο συνηθισμένες που μπορεί να μην συνειδητοποιείτε καν ότι τις κάνετε ή ότι είναι πρόβλημα.
3 λόγοι για τους οποίους έχετε εμμονή με το φαγητό
Οι συχνές σκέψεις για το φαγητό είναι συνήθως ένα σημάδι ότι έχετε κολλήσει σε μια νοοτροπία δίαιτας (ακόμα κι αν δεν κάνετε δίαιτα). Μπορεί να έχετε υποκείμενους διατροφικούς κανόνες που έχουν απομείνει από προηγούμενες δίαιτες. Ή κανόνες και πεποιθήσεις που έχετε συλλέξει από γονείς, φίλους, συναδέλφους ή πράγματα που ακούτε ή διαβάζετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κατανόηση των αιτιών πίσω από την εμμονή με το φαγητό μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να χτίσετε μια πιο υγιή σχέση με αυτό. Ακολουθούν οι τρεις κυριότεροι λόγοι για την εμμονή με το φαγητό.
Τρώτε λιγότερο
Το να σκέφτεστε πολύ το φαγητό είναι στην πραγματικότητα σημάδι πείνας. Πιο συγκεκριμένα το σώμα σας, σας λέει ότι χρειάζεται περισσότερη ενέργεια. Ο εγκέφαλός σας θα αρχίσει να επικεντρώνεται στο φαγητό, ακόμα κι αν εύχεστε να μην το έκανε. Η αγνόηση των ενδείξεων της πείνας και η μείωση των θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής αργότερα. Το σώμα σας θα επιδιώξει να προστατευθεί από αυτό που αντιλαμβάνεται ως πείνα, η οποία διαιωνίζει την εμμονή με το φαγητό με αισθήματα ενοχής και ντροπής.
Το πείραμα λιμοκτονίας στη Μινεσότα δείχνει ξεκάθαρα την επίδραση της υποφαγίας στην εμμονή με το φαγητό. Σε αυτή τη μελέτη, μια ομάδα υγιών ανδρών ακολούθησε δίαιτα θερμίδων. Τους επιτρεπόταν κατά μέσο όρο 1700 θερμίδες την ημέρα, κάτι που είναι περισσότερο από ό,τι επιτρέπουν πολλές δημοφιλείς δίαιτες στις μέρες μας. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι συμμετέχοντες άρχισαν να εμφανίζουν σαφή σημάδια εμμονής με το φαγητό. Κοιτούσαν με εμμονή φωτογραφίες φαγητού και οργάνωναν με τέτοιο τρόπο τις μερίδες τους για να φαίνονται μεγαλύτερες.
Αυτές οι ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές παρέμειναν στην πραγματικότητα για μήνες μετά το τέλος της περιόδου της δίαιτας και τελικά υποχώρησαν όταν οι συμμετέχοντες είχαν επαρκή πρόσβαση σε τροφή σε τακτική βάση. Αυτή η μελέτη δίνει έμφαση όχι μόνο στην ιδέα ότι η πείνα μπορεί να οδηγήσει σε εμμονή, αλλά και ότι η σημαντική μείωση των θερμίδων μπορεί να έχει διαρκείς επιπτώσεις στον τρόπο σκέψης σας σχετικά με το φαγητό, ακόμη και πολύ καιρό αφότου έχετε σταματήσει μια δίαιτα.
Περιορίζετε ορισμένα τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων
Όταν θεωρείτε ορισμένα τρόφιμα απαγορευμένα, όπως υδατάνθρακες ή ζαχαρούχα σνακ, τότε αυτό μπορεί να τα κάνει πιο δελεαστικά. Αυτό είναι γνωστό ως το «φαινόμενο του απαγορευμένου καρπού». Λαχταράτε αυτό που δεν μπορείτε να έχετε και οδηγείστε σε έντονες λιγούρες για φαγητό. Αυτό οδηγεί σε μια έντονη εστίαση σε αυτό που δεν μπορείτε να φάτε. Μάλιστα το επιβεβαιώνει και η έρευνα. Σε μια μελέτη, σε παιδιά σχολικής ηλικίας ειπώθηκε ότι δεν μπορούσαν να φάνε κόκκινες καραμέλες, αλλά μπορούσαν να φάνε όσες κίτρινες ήθελαν. Η εμμονή και η επιθυμία τους για τα κόκκινα γλυκά ήταν σημαντικά υψηλότερη από ό,τι στα παιδιά που μπορούσαν να έχουν οποιοδήποτε χρώμα ήθελαν. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς περιόριζαν τα γλυκά στο σπίτι έτρωγαν πολύ περισσότερο σε σχέση με εκείνα που είχαν τακτική πρόσβαση στα γλυκά. Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές μελέτες που υπογραμμίζουν ότι ο περιορισμός ορισμένων τροφίμων ή ομάδων τροφίμων μπορεί να αποβεί μπούμερανγκ, προκαλώντας έναν κύκλο περιορισμού και υπερκατανάλωσης τροφής.
Περιορίζεστε ψυχολογικά
Ο ψυχολογικός περιορισμός συμβαίνει όταν επιτρέπετε στον εαυτό σας να φάει ένα φαγητό, αλλά μετά νιώθετε ενοχές και ντροπή. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή πιστεύετε ότι δεν πρέπει να τρώτε γιατί είναι κακό για εσάς ή θα σας κάνει να πάρετε βάρος. Αυτή η εσωτερική σύγκρουση συχνά οδηγεί σε εμμονικές σκέψεις για το φαγητό. Αυτό είναι αποτέλεσμα ετών δίαιτας (ακόμα κι αν δεν κάνετε δίαιτα αυτή τη στιγμή) ή τακτικής έκθεσης σε μηνύματα σχετικά με συγκεκριμένες τροφές που υποτίθεται ότι είναι «κακές» για εσάς. Όμως όλο αυτό δεν είναι στην πραγματικότητα προσωπική αποτυχία ή έλλειψη θέλησης, παρόλο που μπορεί να φαίνεται έτσι. Στην πραγματικότητα, οι ιδεοληπτικές σκέψεις είναι αποτέλεσμα της βιολογίας και της ανθρώπινης φύσης.

3 βήματα για να τερματίσετε επιτέλους την εμμονή με το φαγητό
Το να νικήσετε την εμμονή με το φαγητό μπορεί να σας φαίνεται κουραστικό, αλλά είναι εφικτό, αρκεί να κατανοήσετε τις ανάγκες του σώματός σας, να συμφιλιωθείτε με το φαγητό και να τρώτε ξανά όλες τις τροφές. Παρακάτω είναι τα 3 βήματα που θα σας βοηθήσουν σε αυτό το ταξίδι.
Ξεκινήστε τιμώντας την πείνα σας και τρώγοντας αρκετά
Το να καταλαβαίνετε τα σημάδια πείνας του σώματός σας είναι το πρώτο βήμα για να τερματίσετε τις εμμονικές σκέψεις για το φαγητό. Ωστόσο αν περιορίζατε τις θερμίδες για να χάσετε βάρος εδώ και καιρό, αυτό μπορεί να σας φαίνεται πολύ δύσκολο και είναι φυσιολογικό. Γι αυτό καλό είναι να ξεκινήσετε με αργούς ρυθμούς. Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε τροφές που ικανοποιούν τους γευστικούς σας κάλυκες και σας αρέσουν. Η συμπερίληψη μιας τροφής που σας κάνει χαρούμενους μπορεί να σας βοηθήσει να σκέφτεστε λιγότερο το φαγητό μετά από ένα γεύμα.
Εργαστείτε για να αποκτήσετε μια υγιής σχέση με το φαγητό
Αν χαρακτηρίζετε τα τρόφιμα ως καλά ή κακά ή νιώθετε ενοχές αφού φάτε ένα συγκεκριμένο φαγητό, ήρθε η ώρα να προσπαθήσετε να αλλάξετε αυτές τις πεποιθήσεις. Αυτό και μόνο θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την ενοχή και να αφαιρέσετε τη δύναμη από το φαγητό, μειώνοντας έτσι την επιθυμία γι’ αυτό. Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι για τους περισσότερους ανθρώπους. Ξεκινήστε εντοπίζοντας τους διατροφικούς κανόνες και τις πεποιθήσεις που σας κρατούν κολλημένους και στη συνέχεια καταρρίψτε τους έναν προς έναν. Ξεκινήστε με το να αναρωτηθείτε από πού προήλθαν αυτοί οι κανόνες και αν σας βοηθούν ή όχι.
Εξασκηθείτε στην εξοικείωση με το φαγητό
Εξασκηθείτε στην εξοικείωση με το φαγητό και ξεκινήστε να τρώτε τρόφιμα που παλαιότερα τα περιορίζατε, ώστε να μειώσετε την δύναμή τους πάνω σας. Αυτή η πρακτική μπορεί να τερματίσει τα συναισθήματα στέρησης που συχνά οδηγούν σε υπερκατανάλωση τροφής, συναισθηματική υπερφαγία και έντονα συναισθήματα ενοχής και ντροπής. Βοηθά επίσης στην ομαλοποίηση των τροφών, γεγονός που τερματίζει τις συνεχείς σκέψεις σχετικά με το γιατί να φάτε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα μάθετε να εμπιστεύεστε το σώμα σας και να είστε σε θέση να απολαμβάνετε φαγητά που αγαπάτε χωρίς να νιώθετε ότι χάνετε τον έλεγχο. Αυτό μειώνει τις σκέψεις σας για ένα ή περισσότερα τρόφιμα και εξαλείφει τις ενοχές.
Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως δεν είστε οι μόνοι που έχετε εμμονή με το φαγητό. Να θυμάστε ότι αυτά τα συναισθήματα συχνά ενισχύονται από τις κοινωνικές πιέσεις (που οφείλονται στην κουλτούρα της διατροφής) και όχι από την έλλειψη θέλησης. Ωστόσο, η απομάκρυνση από την εμμονή είναι εφικτή. Η ειρωνεία είναι ότι όσο περισσότερο περιορίζεστε, τόσο περισσότερο το φαγητό μπορεί να αρχίσει να κυριαρχεί στις σκέψεις σας. Αν σταδιακά επιτρέψετε στον εαυτό σας μια μεγαλύτερη ποικιλία τροφών, θα μπορέσετε να μειώσετε την εμμονή σας με το φαγητό.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.