WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οξύ του στομάχου: Γιατί είναι τόσο σημαντικό και πώς να κρατήσεις υγιή τα επίπεδά του


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Ιουνίου 2025

Γυναίκα σκέφτεται
© Unsplash/ Karsten Winegeart
Ανακαλύψτε τον ρόλο του στομαχικού οξέος στην πέψη, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και την ανοσολογική άμυνα – και μάθετε φυσικούς τρόπους για να το υποστηρίξετε

Στομαχικό οξύ, γαστρικό οξύ, υδροχλωρικό οξύ - όλα αυτά αναφέρονται στο οξύ που παράγεται φυσικά από τα κύτταρα που καλύπτουν το στομάχι. Πολύ συχνά, το στομαχικό οξύ τείνει να δέχεται αρνητικές κριτικές, καθώς θεωρείται η αιτία πολλών πεπτικών συμπτωμάτων και, κατά συνέπεια, οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα που καταστέλλουν την έκκρισή του. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε γιατί χρειαζόμαστε το οξύ του στομάχου, τον σημαντικό ρόλο που παίζει για την υγεία μας και τι μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε τα επίπεδά του.

Τι κάνει το οξύ του στομάχου

Το στομάχι βρίσκεται αρκετά ψηλά στην θωρακική κοιλότητα, προς την αριστερή πλευρά, κάτω από το στέρνο και πάνω από τον ομφαλό. Λειτουργεί ως δεξαμενή τροφής όπου ξεκινά η πέψη κυρίως των πρωτεϊνών. Όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση πρωτεΐνης στο γεύμα, τόσο περισσότερο χρόνο θα παραμείνει η τροφή εκεί - έως και τρεις ώρες για τροφές με πιο πυκνή πρωτεΐνη, όπως μια μπριζόλα - και αυτό γίνεται για να υποστηριχθεί η αποτελεσματική διάσπαση της πρωτεΐνης. Η συντριπτική πλειοψηφία των γαστρικών εκκρίσεων συμβαίνει μόλις η τροφή φτάσει στο στομάχι και προκαλεί τη διάτασή του. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, τόσο μεγαλύτερη είναι η απελευθέρωση γαστρικού υγρού.

7 λόγοι για τους οποίους το οξύ του στομάχου είναι απαραίτητο για την υγεία μας

Προστατεύει από παθογόνα

Η οξύτητα εξουδετερώνει επιβλαβή παθογόνα όπως ζυμομύκητες και βακτήρια που εισέρχονται στο σώμα μέσω των τροφών. Εάν αυτά δεν καταστραφούν, ενδέχεται να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση ή να διαταράξουν την ευαίσθητη ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου. Αυτό από μόνο του μπορεί να έχει μια σειρά από περαιτέρω πεπτικές επιπτώσεις, όπως διάρροια, αέρια, φούσκωμα και πόνο.

Ενεργοποιεί τα ένζυμα που χωνεύουν τις πρωτεΐνες

Η οξύτητα ενεργοποιεί το ένζυμο που διασπά τις πρωτεΐνες (πεψίνη) στο στομάχι, το οποίο είναι απαραίτητο μαζί με το υδροχλωρικό οξύ για να ξεκινήσει η διάσπαση των πρωτεϊνικών μορίων. Το οξύ διασπά τις πρωτεΐνες για να επιτρέψει στο ένζυμο πεψίνη να δράσει. Η τροφή ανακατεύεται και αναμειγνύεται με το οξύ, μετατρέποντάς την σε ένα είδος χυλού που ονομάζεται «χυμός», πριν προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της πέψης στο λεπτό έντερο.

Ενεργοποιεί περαιτέρω την πέψη

Το οξύ πυροδοτεί την απελευθέρωση περαιτέρω πεπτικών εκκρίσεων στο λεπτό έντερο, οι οποίες είναι απαραίτητες για την πλήρη διάσπαση της τροφής και την απορρόφησή της στην κυκλοφορία του αίματος. Στην πραγματικότητα, σε αυτό το σημείο, η τροφή δεν μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί, επομένως για να βελτιστοποιηθεί η πέψη και να υποστηριχθεί η απορρόφηση των τελικών προϊόντων της πέψης - απλά σάκχαρα, αμινοξέα και λιπαρά οξέα και γλυκερόλη - χρειαζόμαστε καλά επίπεδα οξέος στομάχου.

Υποστηρίζει την απορρόφηση της βιταμίνης Β12

Το οξύ βοηθά στην απελευθέρωση της βιταμίνης Β12 από τις τροφές και στην ενεργοποίηση εγγενών παραγόντων που απαιτούνται για την απορρόφηση της Β12. Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας Β12 περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, αποπροσανατολισμό, παραισθήσεις και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια.

Βοηθά στην απορρόφηση μετάλλων

Το οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στον ιονισμό μετάλλων όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και το μαγνήσιο για την αποτελεσματική απορρόφησή τους στην κυκλοφορία του αίματος . Μακροπρόθεσμα, τα ανεπαρκή επίπεδα μετάλλων μπορούν να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία των οστών, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην ενέργεια, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Αποτρέπει την παλινδρόμηση οξέος

Το οξύ βοηθά στο κλείσιμο του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα, γεγονός που μειώνει την ικανότητα του οξέος να επιστρέφει στον οισοφάγο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση οξέος.

Ρυθμίζει τον χρόνο πέψης

Το οξύ βοηθά στην ενεργοποίηση του πυλωρικού σφιγκτήρα ώστε ο «χυμός» να περάσει στο λεπτό έντερο και επομένως να μην παραμείνει στο στομάχι περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Jenny.Gr
unsplash

Συχνές αιτίες χαμηλού οξέος του στομάχου

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή οξέος του στομάχου

  • Γήρανση: Καθώς μεγαλώνουμε, η απελευθέρωση των γαστρικών οξέων αρχίζει να μειώνεται. Τα επίπεδα οξέος μειώνονται φυσικά μετά την ηλικία των 40 ετών.
  • Διατροφικές ελλείψεις: Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου, μαγνησίου και βιταμινών Β μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή οξέος στομάχου.
  • Φάρμακα: Η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων που μειώνουν την οξύτητα (αντιόξινα, αναστολείς αντλίας πρωτονίων) μπορεί να καταστείλει το οξύ του στομάχου.
  • Χρόνιο στρες: Το στρες εκτρέπει την ενέργεια από την πέψη, μειώνοντας την έκκριση οξέος στομάχου.

Πώς να υποστηρίξετε τα υγιή επίπεδα οξέος του στομάχου

Κάνοντας απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορείτε να βελτιώσετε την παραγωγή οξέος στομάχου και τη συνολική πέψη.

Εξασκηθείτε στο να τρώτε αργά

Προσπαθήστε πάντα να τρώτε όσο το δυνατόν πιο χαλαρά. Προσπαθήστε να απομακρυνθείτε από οποιοδήποτε αγχωτικό περιβάλλον, όπως για παράδειγμα από το γραφείο σας στη δουλειά. Επίσης μερικές βαθιές αναπνοές μπορούν να βοηθήσουν να μεταβεί το σώμα στη φάση «ανάπαυσης και πέψης» του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Κάντε μια σύντομη βόλτα το μεσημέρι (όταν εργάζεστε) προσπαθώντας να αποσπάσετε την προσοχή σας από τις επαγγελματικές σας δραστηριότητες. Αφιερώστε χρόνο για να φάτε το γεύμα σας, σκεπτόμενοι την όψη, τη γεύση και τη μυρωδιά του φαγητού. Φάτε αργά, με μικρές μπουκιές, μασώντας την τροφή πολύ καλά.

Διαχείριση του στρες

Το στρες μπορεί να αυξήσει την παραγωγή οξέος. Δοκιμάστε δραστηριότητες που ανακουφίζουν από το στρες, όπως διαλογισμό, γιόγκα ή τακτική άσκηση. Η διαχείριση του στρες μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επεισόδια γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Φυσικές θεραπείες για άμεση ανακούφιση από την οξύτητα

Εκτός από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, υπάρχουν φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση του οξέος του στομάχου και να προσφέρουν άμεση ανακούφιση από την οξύτητα.

Τσάι τζίντζερ: Το τζίντζερ έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να καταπραΰνουν το πεπτικό σύστημα. Η κατανάλωση τσαγιού τζίντζερ μπορεί να είναι ένας ήπιος τρόπος για τη μείωση της συσσώρευσης οξέος και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης οξέος.

Διάλυμα μαγειρικής σόδας: Μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας σε νερό μπορεί να εξουδετερώσει το οξύ του στομάχου και να προσφέρει άμεση ανακούφιση από την καούρα. Χρησιμοποιήστε τη μαγειρική σόδα με φειδώ, καθώς μπορεί να προκαλέσει αέρια ή φούσκωμα σε μεγάλες ποσότητες.

Χυμός αλόης βέρα: Ο χυμός αλόης βέρα έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και μπορεί να είναι αποτελεσματικός στη μείωση της φλεγμονής στο στομάχι. Η κατανάλωση μικρής ποσότητας πριν από τα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Εάν όλα τα παραπάνω δεν βελτιώσουν τα συμπτώματα, συμβουλευτείτε έναν ειδικό σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων υδροχλωρικής βηταΐνης. Αυτά πρέπει να λαμβάνονται μόνο υπό επαγγελματική επίβλεψη.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνουμε το οξύ του στομάχου είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό πεπτικό βοήθημα - είναι απαραίτητο για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, την υγεία του εντέρου και τη συνολική ευεξία. Πολλά πεπτικά προβλήματα, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και το φούσκωμα, μπορεί να οφείλονται σε χαμηλό οξύ στομάχου και όχι σε υπερβολικό. Κατανοώντας τη σημασία του οξέος στομάχου και υιοθετώντας υποστηρικτικές συνήθειες, μπορείτε να βελτιώσετε την πέψη και τη μακροπρόθεσμη υγεία σας. Εάν υποψιάζεστε ότι σας επηρεάζει το χαμηλό οξύ του στομάχου, συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο ιατρό για εξατομικευμένες συμβουλές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.