WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 τρόποι για να αποφύγεις την τροφική δηλητηρίαση αυτό το καλοκαίρι


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Ιουλίου 2025

6 τρόποι για να αποφύγεις την τροφική δηλητηρίαση αυτό το καλοκαίρι
pexels
Αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε γαστρεντερικά προβλήματα αυτό το καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των πάρτι και των μπουφέδων. Είτε τρώτε ένα δίσκο με αλλαντικά στο πάρτι ενός φίλου, είτε ψήνετε στην αυλή, πιθανότατα διασκεδάζετε - και δεν σκέφτεστε τις τροφιμογενείς ασθένειες . Αλλά ίσως θα έπρεπε να το κάνετε.

Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες, οι μεγάλοι χρόνοι σερβιρίσματος και τα πολλά χέρια που αγγίζουν κοινά πιάτα μπορούν να δημιουργήσουν τον τέλειο συνδυασμό για επιβλαβή βακτήρια. Ο ζεστός καιρός και οι μεγάλες συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να είναι η συνταγή για στομαχικές διαταραχές, αν δεν είστε προσεκτικοί. Τα καλά νέα; Μερικές απλές συνήθειες μπορούν να σας βοηθήσουν να απολαύσετε τα καλοκαιρινά σας γεύματα χωρίς την ανεπιθύμητη πλευρά της τροφικής δηλητηρίασης.

Πώς θα αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση αυτό το καλοκαίρι

Προσοχή στο φαγητό που βρίσκεται στον ήλιο

Τα αυγά και τα πλατό αλλαντικών είναι βασικά είδη για πάρτι, αλλά συνοδεύονται και από κινδύνους, γιατί αποτελούν εστία αναπαραγωγής σαλμονέλας αν μείνουν έξω για πολύ καιρό, ειδικά σε ζεστό καιρό και το ίδιο ισχύει και για τις σάλτσες με μαγιονέζα ήτα μαλακά τυριά. Και σε περίπτωση αμφιβολίας; Εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας. Αν κάτι μυρίζει περίεργα, φαίνεται περίεργο ή η υφή του είναι περίεργη, μην το φάτε.

Επιλέξτε φρεσκομαγειρεμένα τρόφιμα όταν μπορείτε

Στους μπουφέδες, οι φρεσκομαγειρεμένες ομελέτες , τα ψητά λαχανικά ή τα stir-fries είναι μερικές από τις πιο ασφαλείς επιλογές. Αν επιλέξετε έτοιμα φαγητά, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη θερμοκρασία. Οτιδήποτε θα έπρεπε να είναι ζεστό αλλά σας φαίνεται χλιαρό —ειδικά το κρέας, τα θαλασσινά, τα αυγά ή τα πιάτα με πολλά γαλακτοκομικά— αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι. Το κοτόπουλο με κρεμώδη σάλτσα μπορεί να φαίνεται δελεαστικό, αλλά αν είναι χλιαρό, μην το φάτε. Το ζεστό φαγητό πρέπει να είναι πάνω από 74°C και το κρύο κάτω από 21°C. Οτιδήποτε εμπίπτει στο επικίνδυνο χάσμα μεταξύ αυτών των θερμοκρασιών δεν πρέπει να μένει έξω και θα πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μόλις σερβιριστεί.

Επανεξετάστε τα επιδόρπια με βάση τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Το τσιζκέικ, οι πίτες με κρέμα και το παγωτό που λιώνει μπορεί να φαίνονται αρκετά ακίνδυνα, αλλά είναι από τα πιο επικίνδυνα είδη όταν μένουν έξω για πολλή ώρα. Οτιδήποτε φαίνεται ότι πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο αλλά έχει μείνει έξω — παραλείψτε το. Τα επιδόρπια με βάση τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην ανάπτυξη βακτηρίων όταν είναι ζεστά, και τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης από αλλοιωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να είναι έντονα.

Jenny.Gr
unsplash

Παραλείψτε τα θαλασσινά

Αν το κοκτέιλ γαρίδας βρίσκεται πολλή ώρα στον ήλιο ή αν το ταρτάρ τόνου φαίνεται έστω και λίγο περίεργο, μην το ρισκάρετε. Καλό είναι να τρώτε θαλασσινά μόνο αν είναι πολύ φρέσκα και καλά μαγειρεμένα. Δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να δοκιμάσετε σούσι για πρώτη φορά. Τα θαλασσινά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην αλλοίωση, οπότε εκτός αν βρίσκεστε σε ένα αξιόπιστο μέρος με υψηλό ποσοστό εναλλαγής πελατών και κατάλληλη ψύξη, είναι καλύτερο να τα αποφύγετε. Οι διακοπές στην παραλία δεν πρέπει να συνοδεύονται από τροφική δηλητηρίαση.

Διατηρήστε τα χέρια σας καθαρά

Γνωρίζετε ήδη ότι πρέπει να πλένετε τα χέρια σας πριν φάτε και αφού χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα. Αλλά όταν μοιράζεστε φαγητό, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Να έχετε μαζί σας ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ και να το χρησιμοποιείτε συχνά. Ειδικά όταν ταξιδεύετε και μπορεί να μην έχετε πρόσβαση σε καθαρό νερό. Τα κοινόχρηστα σκεύη σερβιρίσματος ενέχουν επίσης κίνδυνο. Να είστε προσεκτικοί με τρόφιμα που μοιάζουν να έχουν πιαστεί επανειλημμένα ή έχουν μείνει ακάλυπτα.

Παρακολουθήστε το ρολόι

Ο κλασικός εμπειρικός κανόνας είναι ότι τα ευπαθή τρόφιμα μπορούν να μείνουν για έως και δύο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου — αλλά αυτό δεν ισχύει κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής καυτής περιόδου. Ο κανόνας των δύο ωρών ισχύει μόνο σε πιο εύκρατο καιρό — όχι στον καύσωνα του Ιουλίου. Εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 37°C, αυτό το χρονικό περιθώριο μειώνεται σε μόλις μία ώρα. Αυτό σημαίνει ότι μόλις το φαγητό φτάσει στο τραπέζι, ο χρόνος μετράει…

Η επαγρύπνηση σχετικά με τη θερμοκρασία, την καθαριότητα και το πόσο καιρό έχει μείνει το φαγητό έξω μπορεί να βοηθήσει πολύ. Με λίγο προγραμματισμό και πολύ απολυμαντικό χεριών, μπορείτε να απολαύσετε τα καλύτερα σνακ του καλοκαιριού χωρίς κινδύνους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.