Να πώς το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Τζουλιάννα Καρνέζη
27 Ιουλίου 2025

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι χρειάζεστε ασβέστιο για τα οστά σας. Μπορεί επίσης να γνωρίζετε ότι χρειάζεστε κάλιο για τους μυς σας. Αλλά γνωρίζατε ότι το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που παράγει το σώμα σας και είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς σας; Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για εκατοντάδες βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα σας. Βοηθά στη διατήρηση ισχυρών οστών, στην ορθή λειτουργία των νεύρων και των μυών και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Το μαγνήσιο είναι επίσης απαραίτητο για τη διατήρηση σταθερού καρδιακού παλμού και φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης . Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί το μαγνήσιο είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς και ποιες είναι οι καλές πηγές αυτού του σημαντικού θρεπτικού συστατικού.
Πόσο μαγνήσιο είναι αρκετό;
Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το σώμα ενός ενήλικα περιέχει 25 γραμμάρια μαγνησίου, με το 50 έως 60 τοις εκατό αυτού να βρίσκεται στα οστά και το υπόλοιπο στους μαλακούς ιστούς και τα κύτταρα. Η μέση ημερήσια πρόσληψη (RDA) για μαγνήσιο - δηλαδή η ποσότητα που πρέπει να λαμβάνετε κάθε μέρα - ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο σας. Η τρέχουσα RDA μαγνησίου είναι 420 χιλιοστόγραμμα (mg) για τους άνδρες και 320 mg για τις γυναίκες ηλικίας 31 ετών και άνω. Καρολίνας.
Το σώμα χρησιμοποιεί μαγνήσιο για την παραγωγή ενέργειας και για τη διάσπαση της γλυκόζης. Το μαγνήσιο χρησιμοποιείται επίσης για τη σύνθεση DNA και RNA. Δεν μπορείτε πραγματικά να πάρετε υπερβολική ποσότητα μαγνησίου, γιατί σε υγιή άτομα το σώμα είναι αποβάλει το μαγνήσιο ανάλογα με τις ανάγκες του.
Πώς το σώμα σας ρυθμίζει τα επίπεδα μαγνησίου
Σύμφωνα με μια επισκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Advanced Chronic Kidney Disease , τα επίπεδα μαγνησίου ρυθμίζονται κυρίως από τη συνεργασία των νεφρών και των εντέρων. Περίπου το ήμισυ της ημερήσιας πρόσληψης μαγνησίου απορροφάται από το έντερο. Τα επίπεδα μαγνησίου μπορεί, ωστόσο, να μην ρυθμίζονται σε άτομα με νεφρική νόσο. Ο νεφρός είναι ένας σημαντικός ρυθμιστής των επιπέδων μαγνησίου, επομένως οι νεφρικές διαταραχές μπορούν να οδηγήσουν τόσο σε εξάντληση όσο και σε υπερφόρτωση. Υγιή άτομα με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου είναι ασυνήθιστο..
Το μαγνήσιο βοηθά την καρδιά σας να διατηρεί τον ρυθμό της
Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για έναν υγιή καρδιακό ρυθμό επειδή εμπλέκεται στη μεταφορά άλλων ηλεκτρολυτών, όπως το ασβέστιο και το κάλιο, στα κύτταρα. Οι ηλεκτρολύτες είναι σημαντικοί για τα νευρικά σήματα και τις μυϊκές συσπάσεις ενός φυσιολογικού καρδιακού παλμού. Επίσης το μαγνήσιο βοηθά στη μυϊκή συστολή ή την άντληση της καρδιάς. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrients έδειξε ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου έχει κλινικά χαρακτηριστικά, όπως σοβαρές μυϊκές κράμπες και αύξηση των ακανόνιστων καρδιακών παλμών, γνωστές ως αρρυθμίες. Γι αυτό και τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου απαντώνται συνήθως σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή , πρόωρους ή διακοπτόμενους καρδιακούς παλμούς, ακόμη και σοβαρές απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες.
Σε μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2019 στο Cardiology Research and Practice , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το χαμηλό επίπεδο μαγνησίου στο αίμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, η ανασκόπηση έδειξε ότι ένα χαμηλό επίπεδο μαγνησίου σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή ( afib ), την πιο συχνή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται όταν μια δυσλειτουργία στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς προκαλεί τρέμουλο στις άνω κοιλίες της καρδιάς.
Ποιος κινδυνεύει από έλλειψη μαγνησίου
Η ποσότητα μαγνησίου στο σώμα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η διατροφή και η νεφρική λειτουργία ενός ατόμου. Καθώς μεγαλώνουμε, για παράδειγμα, η απορρόφηση μαγνησίου μειώνεται στο σώμα. Μια ερευνητική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients υποδεικνύει ότι οι κύριες αιτίες των χαμηλότερων επιπέδων μαγνησίου σε μεγαλύτερη ηλικία περιλαμβάνουν την ανεπαρκή πρόσληψη, τη μειωμένη απορρόφηση και την αυξημένη απέκκριση μαγνησίου στα ούρα. Οι ανεπάρκειες μαγνησίου μπορούν επίσης να προκληθούν από ορισμένες παθήσεις, όπως ο αλκοολισμός, τα εγκαύματα που επηρεάζουν μια μεγάλη περιοχή του σώματος, ο υποσιτισμός, η προεκλαμψία , μια πεπτική διαταραχή όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα, η υπερβολική ούρηση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανεξέλεγκτο διαβήτη, η παγκρεατίτιδα ή η χρόνια διάρροια .Επίσης οι ασθενείς που λαμβάνουν διουρητικά πρέπει να παρακολουθούνται στενά για το μαγνήσιο τους.

Πώς να πάρετε περισσότερο μαγνήσιο
Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, όταν δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλοκές όπως καρδιακή ανακοπή. Θα πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν:
- Ασυνήθιστη κίνηση των ματιών
- Μυϊκές κράμπες ή αδυναμία
- Κούραση
- Σπασμοί
Μπορείτε να πάρετε μαγνήσιο από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως (πίτουρο), κινόα, ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, κάσιους) και φασόλια. Αν και το μαγνήσιο προστίθεται σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά πρωινού, υπάρχουν αρκετές εξαιρετικές φυσικές πηγές αυτού του μετάλλου:
- Προϊόντα σόγιας όπως τόφου ή γάλα σόγιας
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι
- Γιαούρτι
- Σπόροι κολοκύθας ή chia
- Όσπρια
- Αβοκάντο
- Μπανάνες
Πότε να ζητήσετε συμπληρώματα μαγνησίου
Παρόλο που το μαγνήσιο μπορεί να βρεθεί σε τροφές, ορισμένοι εξακολουθούν να χρειάζονται μαγνήσιο από άλλες πηγές. Υπάρχουν διαφορετικές μορφές μαγνησίου διαθέσιμες και η καθεμία διαφέρει ως προς την απορρόφηση και την ανοχή από το γαστρεντερικό σωλήνα. Οι καλύτερες μορφές είναι το κιτρικό μαγνήσιο, το γλυκονικό ή το γλυκινικό. Θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας όταν χρησιμοποιείτε συμπληρώματα για να βεβαιωθείτε ότι δεν επηρεάζουν τη δράση άλλων φαρμάκων που λαμβάνετε και ότι δεν συμβάλλουν σε κάποια άλλη ιατρική πάθηση.
Η υπερβολική ποσότητα μαγνησίου από τις τροφές δεν αποτελεί κίνδυνο, επειδή τα νεφρά απεκκρίνουν ό,τι δεν χρειάζεται ο οργανισμός. Ωστόσο, οι εξαιρετικά υψηλές δόσεις μαγνησίου από τα συμπληρώματα μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, ναυτία και κράμπες στο στομάχι. Ακραίες δόσεις, πάνω από 5.000 mg ημερησίως, μπορούν να προκαλέσουν τοξικότητα και να αποβούν μοιραίες. Εάν ανησυχείτε για τα επίπεδα μαγνησίου σας, μιλήστε με τον γιατρό σας για να μάθετε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτό το πολύτιμο θρεπτικό συστατικό.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.