WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η αντιοξειδωτική τροφή που παραμελείς αλλά κάνει καλό στην υγεία σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Σεπτεμβρίου 2025

Η αντιοξειδωτική τροφή που παραμελείς αλλά κάνει καλό στην υγεία σου
pexels
Ζωντανό, ευέλικτο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αυτό το λαχανικό είναι ένας εύκολος τρόπος για να ενισχύσετε τα αντιοξειδωτικά στα καθημερινά σας γεύματα.

Τα αντιοξειδωτικά δεν είναι μια συγκεκριμένη βιταμίνη ή ένα μέταλλο—είναι φυτικές ενώσεις που βοηθούν στην προστασία του σώματός σας από το οξειδωτικό στρες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες ασθένειες, φλεγμονές και ορισμένους τύπους καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά υποστηρίζουν επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα και διατηρούν τα κύτταρά σας υγιή.

Ορισμένες τροφές, όπως τα βατόμουρα και τα μύτριλα, τείνουν να τραβούν όλη την προσοχή όσον αφορά τα αντιοξειδωτικά. Και ενώ σίγουρα αξίζουν έπαινο, υπάρχει ένα πολύχρωμο λαχανικό που αξίζει επίσης να επαινέσουμε: το κόκκινο λάχανο. Συχνά παραβλεπόμενο, το κόκκινο λάχανο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και προσφέρει μια εντυπωσιακή σειρά από οφέλη για την υγεία. Δείτε γιατί αυτό το λαχανικό που δεν το αναζητάτε τόσο πολύ αξίζει μια θέση στο πιάτο σας.

Τι κάνει το κόκκινο λάχανο μια εξαιρετική αντιοξειδωτική επιλογή

Μπορεί να μην είναι τόσο μοντέρνο όσο το acai ή τόσο δημοφιλές όσο το κουνουπίδι, αλλά το κόκκινο λάχανο έχει πολλά να προσφέρει.

Μωβ δναμη

Παρά το όνομά του, το κόκκινο λάχανο δεν είναι στην πραγματικότητα κόκκινο, αλλά μάλλον έντονο βιολετί. Αυτή η απόχρωση προέρχεται από τις ανθοκυανίνες - αντιοξειδωτικά που δίνουν σε ορισμένες φυτικές τροφές τις μοβ, κόκκινες ή μπλε αποχρώσεις τους. Οι ανθοκυανίνες είναι φυσικές φυτικές ενώσεις που όχι μόνο δίνουν στο κόκκινο λάχανο το έντονο χρώμα του, αλλά προσφέρουν επίσης αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτικά οφέλη. Οι ανθοκυανίνες είναι ένας τύπος φλαβονοειδούς (μια οικογένεια αντιοξειδωτικών) και βρίσκονται επίσης στα σταφύλια, τα μούρα και τα δαμάσκηνα.

Υγιή καρδιά

Οι ανθοκυανίνες στο κόκκινο λάχανο μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από την αθηροσκλήρωση μειώνοντας την LDL (γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη). Η έρευνα δείχνει επίσης ότι βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το κόκκινο λάχανο περιέχει επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες όπως είναι γνωστό συνδέονται με τη μείωση της χοληστερόλης και την καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Jenny.Gr
Freepik

Υποστήριξη εγκεφάλου

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου σας καθώς μεγαλώνετε. Οι ανθοκυανίνες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε ανθοκυανίνες, όπως το κόκκινο λάχανο, τα μύρτιλλα και τα σταφύλια, μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, την προσοχή και τη συνολική γνωστική λειτουργία. Και ενώ χρειάζονται περισσότερες μελέτες, τα πρώτα ευρήματα δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, ειδικά για τους ηλικιωμένους.

Μαχητής ασθενειών

Το κόκκινο λάχανο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών, που περιλαμβάνει λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Αυτά τα λαχανικά περιέχουν γλυκοσινολάτες, ενώσεις που περιέχουν θείο και δρουν ως αντιοξειδωτικά στον οργανισμό. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα γλυκοσινολικά άλατα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Βοηθούν επίσης στην υποστήριξη των φυσικών διαδικασιών αποτοξίνωσης του ήπατος.

Νόστιμοι τρόποι για να τρώτε περισσότερο κόκκινο λάχανο

Ευτυχώς, το κόκκινο λάχανο είναι ευέλικτο και οικονομικό και μπορείτε να το απολαύσετε ωμό ή μαγειρεμένο. Μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια υπέροχη σαλάτα, να προστεθεί ως τραγανή προσθήκη σε τάκος με ψάρι ή γαρίδες, να χρησιμοποιηθεί ως γαρνιτούρα για σούπες ή σε smoothies φρούτων και λαχανικών.

Και επειδή το μαγείρεμα θα προκαλέσει αλλαγή χρώματος από έντονο μωβ σε θαμπό μπλε, αν θέλετε να διατηρήσετε το έντονο μωβ χρώμα του, μπορείτε να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας. Με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσετε τις ανθοκυανίνες και θα μειώσετε τις αλλαγές στα μόρια που δημιουργούν το έντονο μωβ χρώμα.

Άλλες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Το κόκκινο λάχανο μπορεί να είναι ο αφανής ήρωας στον κατάλογο με τα λαχανικά, αλλά δεν είναι από ο μόνος αντιοξειδωτικός σύμμαχος σας. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν περισσότερες από 6.000 φλαβονοειδείς ενώσεις στα τρόφιμα. Καταναλώνοντας μια μεγάλη ποικιλία φυτικών τροφών, μπορείτε να αποκομίσετε μια μεγάλη ποικιλία οφελών. Εκτός από το κόκκινο λάχανο, άλλες γνωστές τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι:

  • Εσπεριδοειδή
  • Σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά
  • Ελαιόλαδο
  • Μούρα
  • Καρύδια
  • Σπόροι
  • Κόκκινα φασόλια
  • Σταφύλια
  • Καρότα
  • Παντζάρια
  • Σκούρες σοκολάτες
  • Καφές
  • Τσάι

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό η προσθήκη περισσότερων αντιοξειδωτικών στο πιάτο σας είναι πάντα μια έξυπνη επιλογή. Και το κόκκινο λάχανο είναι μια οικονομική, προσιτή και θρεπτική επιλογή που αξίζει περισσότερη αγάπη. Είναι ευέλικτο στην κουζίνα, γεμάτο θρεπτικά συστατικά και συνδέεται με χαμηλότερη φλεγμονή και μειωμένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και της γνωστικής εξασθένησης. Έρευνες που διεξήχθησαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες δείχνουν ότι εκείνοι που τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καθώς και χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου. Προσθέστε λοιπόν λίγο κόκκινο λάχανο στην επόμενη σαλάτα, σούπα ή στο stir-fry σας και μπορεί να γίνει ο νέος αγαπημένος σας τρόπος να τρώτε το ουράνιο τόξο.

Google News logo

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.