Το Νο. 1 γαλακτοκομικό προϊόν που μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Τζουλιάννα Καρνέζη
17 Σεπτεμβρίου 2025

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως, με την υψηλή αρτηριακή πίεση να παίζει ρόλο σε έως και 57% των περιπτώσεων εγκεφαλικού επεισοδίου. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην υγεία της καρδιάς όσο και στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Όμως κάποιες τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως τα γαλακτοκομικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Στην πραγματικότητα, τα γαλακτοκομικά αποτελούν βασικό μέρος της δίαιτας DASH (Διατροφικές Προσεγγίσεις για τη Διακοπή της Υπέρτασης), η οποία δίνει έμφαση στα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, στα φρούτα και στα λαχανικά, και έχει συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τον μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Μεταξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων, το γιαούρτι πρωταγωνιστεί για το εντυπωσιακό του θρεπτικό προφίλ. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας - ειδικά σε άτομα με υπέρταση. Η αρτηριακή πίεση σε υγιή επίπεδα σημαίνει μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καθιστώντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού, την κατάλληλη επιλογή.
Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε γιατί το γιαούρτι μπορεί να είναι μια από τις πιο ωφέλιμες επιλογές γαλακτοκομικών προϊόντων για την υποστήριξη της υγιούς αρτηριακής πίεσης και τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.
Γιατί το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων
Είναι πλούσιο με υγιή βακτήρια που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου
Ένας πιθανός λόγος για τον οποίο το γιαούρτι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η περιεκτικότητά του σε προβιοτικά. Τα προβιοτικά υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου και η έρευνα δείχνει ότι ένα υγιές έντερο συνδέεται στενά με άλλες πτυχές της υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση και η φλεγμονή. Ένα ισορροπημένο έντερο προάγει την παραγωγή ωφέλιμων ενώσεων - όπως ορισμένα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας - που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Από την άλλη πλευρά, η ανισορροπία των «καλών» και «κακών» βακτηρίων στο έντερο συνδέεται με υψηλότερη αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Δεδομένου ότι το γιαούρτι περιέχει καλά βακτήρια, η κατανάλωσή του μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των προβιοτικών, να βελτιώσει το μικροβίωμα του εντέρου και να παράγει μια σειρά από ευεργετικές επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου. Για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετά προβιοτικά, ελέγξτε την ετικέτα για «ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες».
Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που είναι υγιή για την καρδιά
Το γιαούρτι περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο και το κάλιο, που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η έρευνα έχει συνδέσει αυτά τα θρεπτικά συστατικά με χαμηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου. Για μια επιπλέον ώθηση στην υγεία της καρδιάς, δοκιμάστε να συνδυάσετε γιαούρτι με φρούτα πλούσια σε κάλιο, όπως μπανάνα, ρόδι, ακτινίδιο ή κεράσια.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
Ένα φλιτζάνι απλό, άπαχο γιαούρτι περιέχει περίπου 14 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ το στραγγιστό γιαούρτι προσφέρει μια ακόμη μεγαλύτερη μερίδα πρωτεΐνης, στα 25 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Είναι ενδιαφέρον ότι μια δίαιτα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί έμμεσα να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Πιο συγκεκριμένα η πρωτεΐνη βοηθά να παραμένετε χορτάτοι στα γεύματα, μειώνοντας ενδεχομένως την υπερκατανάλωση τροφής και υποστηρίζοντας ένα υγιές βάρος. Και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Συμβουλές για να απολαύσετε το γιαούρτι
Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο γιαούρτι στη διατροφή σας; Ακολουθούν μερικές συμβουλές εγκεκριμένες για να απολαμβάνετε γιαούρτι κάθε μέρα:
Αναβαθμίστε το πρωινό σας: Για πρωινό ή σνακ, προσθέστε γιαούρτι σε στρώσεις με φρούτα και λίγο ξηρούς καρπούς ή γκρανόλα ολικής αλέσεως για ένα απλό παρφέ μεσογειακής έμπνευσης. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια κουταλιά στο πρωινό σας μπολ με βρώμη ή να την ανακατέψετε σε ένα smoothie.
Χρησιμοποιήστε γιαούρτι στις σάλτσες και τα dressings σας: Από το τζατζίκι μέχρι το κρεμώδες dressing με ταχίνι, το γιαούρτι προσφέρει θρεπτικά συστατικά και μια πικάντικη πινελιά στις σπιτικές σάλτσες και τα dressings για σαλάτες.
Φτιάξτε μπάρες γιαουρτιού: Θέλετε μια νόστιμη λιχουδιά που μπορείτε να πάρετε μαζί σας; Απλώστε το γιαούρτι σε λαδόκολλα, προσθέστε από πάνω μερικά μούρα ή ξηρούς καρπούς και βάλτε το στην κατάψυξη μέχρι να σκληρύνει.
Ρίξτε λίγο σε μια βάφλα : Γαρνίρετε μια ζεστή βάφλα με γιαούρτι, κανέλα, φρέσκα μούρα και λίγο μέλι. Θα έχετε φυσική γλυκύτητα, θρεπτικά συστατικά από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτικές ίνες και μια ώθηση αντιοξειδωτικών.
Εν κατακλείδι το γιαούρτι είναι γνωστό για την υποστήριξή του στην υγεία των οστών, αλλά τα οφέλη του για την καρδιαγγειακή υγεία συχνά παραβλέπονται. Γεμάτο με θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο και κάλιο —καθώς και ευεργετικά βακτήρια που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου— το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγιούς αρτηριακής πίεσης και η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Καθώς σχεδιάζετε τα γεύματά σας, να θυμάστε ότι οι μικρές καθημερινές συνήθειες αθροίζονται. Το να συμπεριλαμβάνετε μια μερίδα γιαούρτι πού και πού είναι ένας απλός και νόστιμος τρόπος για να φροντίσετε την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου σας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.