WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς τα τεχνητά γλυκαντικά επηρεάζουν τον μεταβολισμό σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Σεπτεμβρίου 2025

Πώς τα τεχνητά γλυκαντικά επηρεάζουν τον μεταβολισμό σου
pexels
Μηδενική ζάχαρη δεν σημαίνει μηδενική επίδραση στο σώμα σας. Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου σας, την ανοχή στη γλυκόζη και πολλά άλλα.

Αν έχετε σκεφτεί ποτέ ότι τα αναψυκτικά διαίτης φαίνονται πολύ καλά για να είναι αληθινά, δυστυχώς, μπορεί να έχετε δίκιο. Αυτά τα ποτά μπορεί να έχουν μηδενικές θερμίδες και μηδενική ζάχαρη, αλλά ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά που περιέχουν επηρεάζουν τον μεταβολισμό και την ικανότητά σας να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας.

Είναι συναρπαστικό το πόσοι άνθρωποι θεωρούν τα αναψυκτικά διαίτης και άλλα γλυκαντικά ποτά μηδενικών θερμίδων συγκρίσιμα με το νερό. Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να έχουν ξεχωριστές επιπτώσεις στο σώμα μας που εκτείνονται πολύ πέρα ​​από τον αριθμό των θερμίδων. Η έρευνα δείχνει ότι μπορούν να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου, τον μεταβολισμό της γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, αν και αυτές οι επιδράσεις μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Οι επιδράσεις των τεχνητών γλυκαντικών στον μεταβολισμό είναι πολύπλοκες και δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως. Διαφορετικοί τύποι γλυκαντικών (όπως ασπαρτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη ή στέβια) μπορεί να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα και η συχνότητα κατανάλωσής τους κάνει επίσης τη διαφορά. Βραχυπρόθεσμα, δεν φαίνεται να υπάρχει επίδραση στον μεταβολισμό. Αλλά παραδόξως, η μακροχρόνια χρήση σχετίζεται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πώς τα τεχνητά γλυκαντικά επηρεάζουν τον μεταβολισμό

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με το γιατί τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν τη δυνατότητα να εκτροχιάσουν τα σχέδια διαχείρισης βάρους σας. Μία από τις πιο τεκμηριωμένες είναι ότι φαίνεται να αλλάζουν το μικροβίωμα του εντέρου με τρόπους που έχουν επιπτώσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και την ανοχή στη γλυκόζη. Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να οδηγήσουν σε δυσβίωση της εντερικής μικροχλωρίδας , η οποία συμβαίνει όταν η ισορροπία μεταξύ των καλών και των κακών βακτηρίων στο γαστρεντερικό σας σύστημα γέρνει προς τη λάθος κατεύθυνση, ευνοώντας τα «κακά», σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στο περιοδικό Frontiers In Nutrition. Όταν συμβαίνει αυτό, τα επίπεδα των αντιφλεγμονωδών λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (ένα υποπροϊόν της πέψης των φυτικών ινών από τα βακτήρια του εντέρου) μειώνονται, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να μεταβολίζει τη γλυκόζη και το λίπος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, αντίστασης στην ινσουλίνη, διαβήτη τύπου 2 , μεταβολικού συνδρόμου και καρδιακών παθήσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σε μια μελέτη στο περιοδικό Nature , ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε σακχαρίνη και σουκραλόζη για μόλις δύο εβδομάδες παρουσίασαν διαταραχή στο φυσιολογικό μικροβίωμα του εντέρου τους και μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη. Και μια έρευνα του 2023 από το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν γλυκαντικά είχαν διαφορετικά βακτήρια του εντέρου και υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών στο δωδεκαδάκτυλο, το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου τους, από εκείνα που δεν το έκαναν.

Μια άλλη υπόθεση σχετικά με το γιατί τα τεχνητά γλυκαντικά επηρεάζουν τον μεταβολισμό εστιάζει στους υποδοχείς της γλυκιάς γεύσης στο στόμα και στο γαστρεντερικό σωλήνα. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι όταν ενεργοποιούνται οι υποδοχείς γλυκιάς γεύσης στο στόμα, που λένε στον εγκέφαλο να περιμένει θερμίδες. Δεδομένου ότι οι τεχνητοί γλυκαντικοί υποδοχείς ενεργοποιούν αυτούς τους υποδοχείς αλλά δεν παρέχουν θερμίδες, μας οδηγεί στην επιθυμία για τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής.

Jenny.Gr
pexels

Υπάρχει επίσης μια θεωρία ότι τα τεχνητά γλυκαντικά ενεργοποιούν τους υποδοχείς γλυκιάς γεύσης στο έντερο, αλλά επειδή δεν υπάρχει συνοδευτική αύξηση της γλυκόζης (όπως θα υπήρχε αν τρώγατε πραγματική ζάχαρη), το σώμα απελευθερώνει λιγότερο GLP-1, γνωστό και ως πεπτίδιο-1 που μοιάζει με γλυκαγόνη, μια φυσική ορμόνη που απελευθερώνεται από τα έντερα όταν τρώτε και έχει αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, την όρεξη, την πέψη και το βάρος. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε ταχύτερη γαστρική κένωση και λιγότερο κορεσμό - οδηγώντας τελικά και σε υπερκατανάλωση τροφής, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2024 στο περιοδικό Nutrients. Τα ποτά με γλυκιά γεύση, ακόμη και χωρίς θερμίδες, μπορούν να αυξήσουν την επιθυμία για ζάχαρη, οδηγώντας ενδεχομένως σε υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους.

Ωστόσο, η έρευνα σε ανθρώπους σχετικά με αυτά τα αποτελέσματα είναι ανάμεικτη και δεν είναι σαφές εάν τα τεχνητά γλυκαντικά επηρεάζουν πραγματικά τις προτιμήσεις στη γλυκιά γεύση ή τη συνολική πρόσληψη ενέργειας. Μπορεί επίσης να ισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από άλλους παράγοντες, όπως τι καταναλώνετε, εάν έχετε προϋπάρχουσες παθήσεις (συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας) και άλλα. Μια δημοφιλής πεποίθηση είναι ότι τα τεχνητά γλυκαντικά αυξάνουν παγκοσμίως την επιθυμία για ζάχαρη, αλλά η έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Οι επιπτώσεις επηρεάζονται βαθιά από τις ατομικές συνήθειες και περιστάσεις.

Μπορούν τα τεχνητά γλυκαντικά να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος;

Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να αποτελέσουν ένα έξυπνο και χρήσιμο εργαλείο για τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης, αλλά δεν αποτελούν μαγική λύση. Για κάποιον που μόλις ξεκινάει ένα ταξίδι απώλειας βάρους ή προσπαθεί να ξεπεράσει ένα οροπέδιο, τα τεχνητά γλυκαντικά θα μπορούσαν να έχουν θέση στη διατροφή του. Βραχυπρόθεσμα, η αντικατάσταση της προστιθέμενης ζάχαρης με γλυκαντικά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Αλλά επειδή η μακροχρόνια χρήση έχει συσχετιστεί με την παχυσαρκία, η συμβουλή μου είναι να προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε λιγότερη ζάχαρη, αντί να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με ένα γλυκαντικό. Για παράδειγμα, αν συνήθως χρησιμοποιείτε τέσσερα κουταλάκια ζάχαρη στον καφέ σας, δοκιμάστε να μειώσετε σταδιακά σε τρία, μετά σε δύο, μετά σε ένα, αντί να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με τεχνητό γλυκαντικ.

Ωστόσο, εάν τρώτε ή πίνετε τρόφιμα και ποτά με τεχνητά γλυκαντικά, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τον μεταβολικό τους αντίκτυπο. Ο τρόπος που τα λαμβάνετε έχει σημασία. Για παράδειγμα, η κατανάλωση φυτικών ινών, πρωτεϊνών ή υγιεινών λιπαρών μαζί με ένα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα κορεσμού και να μειώσει την πιθανότητα υπερφαγίας αργότερα. Επίσης η τακτική λήψη προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του μικροβιώματός σας. Απλώς φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα.

Το βασικό είναι να έχετε μια ισορροπημένη προσέγγιση. Ενσωματώστε άφθονο νερό, μειώστε τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα και βεβαιωθείτε ότι τα γεύματά σας περιλαμβάνουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Και χρησιμοποιήστε τα τεχνητά γλυκαντικά με μέτρο έτσι ώστε να ενισχύσετε τα γεύματά σας όποτε εσείς πιστεύετε ότι είναι χρήσιμο.

Google News logo

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.