Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα νατρίου, γνωστού και ως αλάτι. Όμως η γενική σύσταση για την πρόσληψη νατρίου είναι λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, παρόλα αυτά οι πιο πολλοί, κατά μέσο όρο, καταναλώνουν περισσότερα από 3.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Και η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω πώς θα μειώσετε το αλάτι, εφόσον είναι ανάγκη, χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσετε τη γεύση.
Συμβουλές για να μειώσετε το αλάτι
Η παρακολούθηση της πρόσληψης αλατιού είναι σημαντική επειδή η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αρτηριακή πίεση , μια επίδραση που είναι πιο έντονη σε ορισμένα άτομα από ό,τι σε άλλα. Ας δούμε πώς θα το μειώσετε.
Ενισχύστε τη γεύση με βότανα, μπαχαρικά και οξέα
Μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση χωρίς επιπλέον αλάτι χρησιμοποιώντας συστατικά όπως σκόνη σκόρδου, πάπρικα, ρίγανη, νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, ξύδι, χυμούς εσπεριδοειδών ή μείγματα μπαχαρικών χωρίς αλάτι .
Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων
Όταν ψωνίζετε, ελέγξτε τον πίνακα με τις διατροφικές πληροφορίες για να συγκρίνετε την περιεκτικότητα σε νάτριο των τροφίμων που σκέφτεστε να αγοράσετε. Μπορεί να παρατηρήσετε μεγάλες διαφορές μεταξύ τύπων ή εμπορικών σημάτων παρόμοιων τροφίμων. Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν περισσότερο αλάτι από ό,τι θα περίμενε κανείς, επομένως η επιλογή επιλογών με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.
Περιορίστε τα συσκευασμένα και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα
Πολλά έτοιμα τρόφιμα περιέχουν υψηλή ποσότητα πρόσθετου αλατιού, ειδικά οι κονσερβοποιημένες σούπες, τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον, το λουκάνικο και τα αλλαντικά, καθώς και τα αλμυρά σνακ όπως τα τσιπς. Ο περιορισμός της συχνότητας κατανάλωσης αυτών των τροφών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της πρόσληψης αλατιού.
Επιλέξτε φρέσκα τρόφιμα όταν είναι δυνατόν
Τα φρέσκα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα μη επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν φυσικά πολύ λίγο νάτριο. Η δημιουργία γευμάτων γύρω από αυτά τα συστατικά βοηθά αυτόματα στη μείωση της συνολικής πρόσληψης αλατιού.
Κρατήστε την αλατιέρα μακριά από το τραπέζι
Τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν ήδη κάποιο νάτριο, και τα επεξεργασμένα τρόφιμα προσθέτουν ακόμη περισσότερο. Αποφύγετε να προσθέτετε επιπλέον αλάτι κατά το μαγείρεμα ή στο τραπέζι για να μειώσετε τη συνολική ημερήσια πρόσληψη.
Η μείωση του αλατιού στη διατροφή δεν σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάζετε τη γεύση των φαγητών σας. Με απλές αλλαγές, όπως η προσθήκη μπαχαρικών, φρέσκων βοτάνων ή ξυδιού, μπορείς να φτιάχνεις νόστιμα και ασφαλή γεύματα για την καρδιά και τη γενική υγεία σου. Η συνήθεια αυτή μπορεί να ενισχύσει την ευεξία σας μακροπρόθεσμα και να σας βοηθήσει να απολαμβάνετε τα φαγητά, προστατεύοντας παράλληλα τον οργανισμό σας από τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.