WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 τροφές που είναι καλό να αποφεύγεις εάν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Δεκεμβρίου 2025

6 τροφές που είναι καλό να αποφεύγεις εάν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση
pexels
Ο πραγματικός κίνδυνος στη διατροφή μας δεν είναι πάντα αυτό που βλέπουμε, γευόμαστε ή γνωρίζουμε, αλλά αυτό που δεν παρατηρούμε ποτέ μέχρι να μας βλάψει.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας παγκοσμίως και συχνά ονομάζεται «σιωπηλός δολοφόνος», γιατί πολλές φορές δεν εμφανίζει εμφανή συμπτώματα. Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια και προβλήματα στα νεφρά, γι’ αυτό και η διαχείρισή της είναι κρίσιμη για τη μακροχρόνια υγεία.

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν απότομες αυξήσεις της πίεσης ή να δυσκολέψουν τη ρύθμισή της, ενώ άλλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωσή της και στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς. Η γνώση των τροφών που πρέπει να περιορίζονται ή να αποφεύγονται είναι απαραίτητη για όποιον θέλει να προστατεύσει την υγεία του και να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου.

Όμως η αλλαγή της διατροφής σας δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτείτε τα άγευστα γεύματα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται να γίνετε λίγο ντετέκτιβ στο σούπερ μάρκετ και να αντικαταστήσετε κάποια φαγητά με νόστιμες εναλλακτικές που δεν θα επηρεάσουν την αρτηριακή σας πίεση.

6 τροφές που είναι καλό να αποφεύγετε εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Αλμυρά σνακ όπως πατατάκια

Ο διάδρομος με τα σνακ είναι ουσιαστικά ένα ναρκοπέδιο για όποιον αντιμετωπίζει υπέρταση, επειδή σχεδόν τα πάντα περιέχουν αρκετό αλάτι. Επίσης πολλά από αυτά τα σνακ μπορούμε να πούμε ότι είναι «εθιστικά» , καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να φάτε μόνο μια χούφτα. Η τραγανή γεύση είναι εθιστική, αλλά η καρδιά σας πρέπει να δουλέψει υπερωρίες για να επεξεργαστεί το φορτίο αλατιού που μόλις καταναλώσατε. Είναι λοιπόν πολύ καλύτερο να επιλέξετε σνακ που προσφέρουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνες για να σας κρατήσουν χορτάτους. Τα ποπ κορν χωρίς αλάτι, καρυκευμένα με βότανα ή μια χούφτα ανάλατοι ξηροί καρποί μπορούν να ικανοποιήσουν αυτή την ανάγκη για ένα τραγανό σνακ χωρίς να ανεβάσουν την αρτηριακή σας πίεση στα ύψη.

Ο κρυμμένος κίνδυνος στα επεξεργασμένα αλλαντικά

Οι κατασκευαστές αλατίζουν τα αλλαντικά με πολύ αλάτι για να τα διατηρήσουν φρέσκα και να διατηρήσουν αυτό το ροζ χρώμα που όλοι συνδέουμε με το ζαμπόν και τη γαλοπούλα. Μόνο ένα χοτ ντογκ έχει 700 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Επίσης σπάνια περιορίζεστε μόνο στο κρέας, καθώς πιθανότατα το συνδυάζετε με τυρί και καρυκεύματα στο ψωμί και πολλές φορές το αποτέλεσμα είναι να έχετε καταναλώσει περισσότερο αλάτι από όσο χρειάζεται το σώμα σας για όλη την ημέρα. Αν δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς ένα μεσημεριανό σάντουιτς, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ψητό στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας που έχετε μαγειρέψει μόνοι σας για να μειώσετε σημαντικά την πρόσληψη νατρίου.

Η κατεψυγμένη πίτσα είναι παγίδα νατρίου

Πιθανότατα θα έχετε εκείνες τις νύχτες όπου το μαγείρεμα είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε και μια κατεψυγμένη πίτσα μοιάζει με δώρο εξ ουρανού. Ωστόσο, αυτός ο τυρένιος πειρασμός με πεπερόνι είναι συχνά γεμάτος με συντηρητικά και αλάτι για να διασφαλιστεί ότι έχει μια αξιοπρεπή γεύση αφού μείνει στο ψυγείο για μήνες. Μια μόνο φέτα κατεψυγμένης πίτσας μπορεί να περιέχει πάνω από 700 χιλιοστόγραμμα νατρίου και, ας είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν τρώει μόνο ένα κομμάτι. Φτιάχνοντας όμως τη δική σας πίτσα στο σπίτι με μια πίτα ολικής αλέσεως, φρέσκα λαχανικά και λίγο μοτσαρέλα, σας επιτρέπει να ικανοποιήσετε αυτή την επιθυμία την απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Jenny.Gr
pexels

Οι κονσερβοποιημένες σούπες δεν είναι τόσο υγιεινές όσο φαίνονται

Η σούπα έχει τη φήμη ότι είναι μια τροφή που σας θεραπεύει όταν είστε άρρωστοι, αλλά η κονσερβοποιημένη σούπα είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Για να της δώσουν διάρκεια ζωής για χρόνια, οι εταιρείες τη γεμίζουν με νάτριο, το οποίο δρα ως ισχυρό συντηρητικό. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρει ότι περισσότερο από το 70% του νατρίου που καταναλώνεται προέρχεται από επεξεργασμένα, προσυσκευασμένα και τρόφιμα εστιατορίων, με τη σούπα σε κονσέρβα να αποτελεί σημαντικό παράγοντα.

Μπορεί να διαβάζετε «λαχανικό» στην ετικέτα και να νομίζετε ότι κάνετε χάρη στο σώμα σας, αλλά ως επί το πλείστον πίνετε αλμυρό νερό. Ακόμα και αυτές με μειωμένο νάτριο μπορεί να έχουν μια αρκετά μεγάλη ποσότητα αλατιού σε σύγκριση με μια σπιτική σούπα. Η καλύτερη επιλογή είναι να φτιάξετε μια μεγάλη ποσότητα σούπας το Σαββατοκύριακο και να καταψύξετε μεμονωμένες μερίδες, ώστε να έχετε πάντα ένα γρήγορο, υγιεινό για την καρδιά γεύμα.

Κονσερβοποιημένα προϊόντα ντομάτας και σάλτσες ζυμαρικών

Οι ντομάτες είναι από τη φύση τους υγιεινές, αλλά μόλις κονσερβοποιηθούν ή μπουν σε βάζο σε σάλτσα ζυμαρικών, μετατρέπονται σε σφουγγάρια νατρίου. Οι κατασκευαστές προσθέτουν μεγάλες ποσότητες αλατιού για να εξισορροπήσουν την οξύτητα τους και να ενισχύσουν τη γεύση που χάνεται κατά την επεξεργασία. Αναζητήστε σάλτσες «χωρίς προσθήκη αλατιού» ή, ακόμα καλύτερα, σιγοβράστε μερικές φρέσκες ντομάτες με σκόρδο και βασιλικό για μια σάλτσα που θα έχει πιο φρέσκια γεύση και θα σέβεται τις αρτηρίες σας.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Ένα ποτήρι κρασί με το δείπνο μπορεί να ακούγεται χαλαρωτικό, αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει προσωρινή και μόνιμη απότομη αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης με την πάροδο του χρόνου. Επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση και προσθέτει κενές θερμίδες που συμβάλλουν στην αύξηση βάρους. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία σημειώνει ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να μειώσει τη συστολική αρτηριακή σας πίεση κατά 2 έως 4 mm Hg, η οποία αποτελεί μια σημαντική πτώση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορέσετε ποτέ ξανά να απολαύσετε μια μπύρα, αλλά η μετριοπάθεια είναι το κλειδί για να διατηρείτε τα πράγματα υπό έλεγχο. Πρόκειται για την κατανόηση ότι το αλκοόλ είναι μια τοξίνη που το σώμα σας πρέπει να δουλέψει σκληρά για να επεξεργαστεί. Η τήρηση των συνιστώμενων οδηγιών για ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες είναι ένας έξυπνος τρόπος για να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας.

Η διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα στη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αποφεύγοντας ή περιορίζοντας τα τρόφιμα που μπορεί να την αυξήσουν, μπορείτε να προστατεύσετε την καρδιά σας και να βελτιώσετε την καθημερινή σας υγεία. Η αλλαγή δεν χρειάζεται να είναι απότομη ή αυστηρή, μικρές, συνειδητές επιλογές μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση μακροπρόθεσμα. Υιοθετώντας πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, η ρύθμιση της πίεσης γίνεται πιο εύκολη και η ζωή πιο ισορροπημένη και ασφαλής.

Google News logo

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.