WOMEN'S FORUM

Women’s Forum «Είμαι Εδώ για Εσένα» 2024: Η ομιλία της Μαρίας Ευθυμίου


JTeam

25 Απριλίου 2024

Women’s Forum «Είμαι Εδώ για Εσένα» 2024: Η ομιλία της Μαρίας Ευθυμίου
Μαρία Ευθυμίου ©Τζίνα Σκανδάμη, Λάμπρος Στοιχειός
Η Μαρία Ευθυμίου έκανε μια ιστορική αναδρομή στη θέση της γυναίκας στον κόσμο

Η Μαρία Ευθυμίου γύρισε τον χρόνο πίσω στην ομιλία της στο Women’s Forum «Είμαι Εδώ για Εσένα», στο Μέγαρο Μουσικής, και αναφέρθηκε σε τρανά παραδείγματα γυναικών, που ακόμα κι όταν η θέση τους τις υποχρέωνε να βρίσκονται πίσω από έναν άνδρα, εκείνες έδειξαν την πυγμή και την ανδρεία τους, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.

Οι συγκεκριμένες γυναίκες κίνησαν τα νήματα, όπως κανένας άνδρας, και αποτέλεσαν σύμβολα για την εποχή τους, παρά την προσπάθεια κάποιων να αποκρύψουν το έργο τους και να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Η Μαρία Ευθυμίου έδωσε φως στις ιστορίες τους μέσα από την απόφασή της να τις μοιραστεί μαζί μας.

Στην αρχή του λόγου της, η Μαρία Ευθυμίου αναφέρθηκε στη Μυθολογία και συγκεκριμένα σε δύο από τις θεές του Ολύμπου, την Αθηνά και την Άρτεμις: «Η Αθηνά γεννήθηκε από το κεφάλι του πατερα της, ήταν κάτι έκτακτο. Βγήκε με την πανοπλία, το δόρυ κ.λ.π. Γεννήθηκε πολεμιστής, χωρίς καμία διαδικασία γέννησης. Ήταν η προστάτης των Αθηνών και στη ζωή της δεν είχε την παραμικρή ιστορία έρωτος. Ποτέ. Εκ των πραγμάτων ήταν άφυλη. Δεν σκέφτηκε ποτέ να παντρευτεί. Είχε αυτόν τον ρόλο για να έχει τα χαρακτηριστικά και των δύο -ανδρός και γυναικός. Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και η Άρτεμις. Θεά μιας «ανδρικής δουλειάς» τότε, του κυνηγιού. Είχε βέλη και τόξα και σκότωνε ζώα. Ήταν ανδρική δουλειά αυτή. Δεν είχε ποτέ καμία ερωτική ιστορία, δεν κοίταξε ποτέ άνδρα, ούτε κάποιος τη φλέρταρε. Ήταν και εκείνη ουδέτερη, μεταξύ άνδρα και γυναίκας».

Η γνωστή ιστορικός στη συνέχεια παρέθεσε μια ιστορία από τη γειτονική χώρα, την Αλβανία, που ίσως πολλοί να μην γνωρίζουν: «Η Αλβανία έχει μια τρομερή ιστορία στη βεντέτα. Μέχρι σήμερα υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που δεν βγαίνουν από το σπίτι τους γιατί υπάρχει βεντέτα κι αν βγουν υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους. Μέλη αυτής της οικογένειας γίνονται άνδρες, δηλαδή οι γυναίκες, αλλάζουν όνομα, πηγαίνουν στα καφενεία, καπνίζουν και λειτουργούν ως άνδρες. Δεν έχουν την παραμικρή ερωτική ιστορία για να γίνουν οι προστάτιδες της οικογένειας».

Jenny.Gr
Μαρία Ευθυμίου ©Τζίνα Σκανδάμη, Λάμπρος Στοιχειός

«Το Ισλάμ γεννήθηκε από μια γυναίκα»

Σε άλλο σημείο, η Μαρία Ευθυμίου μίλησε για τον Μωάμεθ και τη σύζυγό του, Χατιτζέ: «Ο Μωάμεθ είναι ο ιδρυτής του Ισλάμ το 600 μ.Χ. Η θρησκεία που έχει δημιουργήσει, σε 20 χρόνια θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Αυτή η θρησκεία γεννήθηκε χάρη σε μια γυναίκα. Ο Μωάμεθ ήταν έμπορος στη Μέκκα και εκεί υπήρχε μια εμπόρισσα η Χατιτζέ. Εκείνη ζήτησε βοήθεια και της την έδωσε ο Μωάμεθ. Και τον ερωτεύτηκε. Ήταν πάνω από 20 χρόνια μεγαλύτερη του. Όσο ζούσε η Χατιτζέ ήταν μαζί της, μόλις πέθανε «έχασε το μέτρημα» των γυναικών. Η Χατιτζέ ήταν στύλος δίπλα του. Αν δεν ήταν, θα είχε αποκαρδιωθεί. Εκείνη του είπε να μετακομίσουν στη Μεδίνα, την περιοχή όπου βρήκε πρόσφορο έδαφος η διδασκαλία του κορανίου. Η Χατιτζέ ήταν η σιδηρά γυναίκα πίσω από έναν άνδρα. Του έδινε δύναμη να προχωρήσει όταν εκείνος λύγιζε».

Όσον αφορά στην ιστορία της Αιγύπτου, η Μαρία Ευθυμού περιέγραψε την ιστορία της μοναδικής γυναίκας Φαραώ: Στην αρχαία εποχή ήταν σπάνιο μια γυναίκα να βρεθεί σε αυτή τη θέση ηγεσίας. Το 1500 π.Χ στην Αίγυπτο, μια Φαραώ γυναίκα ανέβηκε στο θρόνο επικαλούμενη κάποιες ιστορίες της οικογένειάς της. Είναι η μόνη Φαραώ μέχρι σήμερα. Το όνομά της ήταν Χατσεψούτ. Παρουσιαζόταν με ένα γένι. Έτσι, παρουσιαζόταν και στις εικαστικές αποτυπώσεις και στα αγάλματά της. Ήταν ανάμεσα στη γυναίκα και στον άνδρα. Όταν πέθανε, ο διάδοχός της έσπασε όλα τα αγάλματα, ώστε να ξεχαστεί αυτή η πλευρά της ιστορίας. Αυτή η γυναίκα ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες Φαραώ και τις πιο σημαντικές προσωπικότητες. Ήταν μια γυναίκα με όραμα, σπουδαία. Πρόσφατα, από ανασκαφές αποκαλύφθηκε το όνομά της. Οι περιστάσεις δεν είχαν επιτρέψει να γνωστοποιηθεί η ιστορία της».

Από την Αίγυπτο, επέστρεψε στην Ευρώπη και την Ισπανία, μιλώντας για την ιστορία του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας: «Ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα: Παντρεύτηκαν σε μια εποχή που η Ισπανία δεν είχε διώξει τους Άραβες. Αυτή που διοικούσε πραγματικά ήταν η Ισαβέλλα. Είχε πειθαρχία, ήταν θρησκευόμενη, εργατική και επιτελικός τύπος. Γεννούσε ένα σωρό παιδιά και από μωρά έλεγε με ποιον θα τα παντρέψει. Αυτή ήταν που κατάλαβε πόσο σπουδαίο ήταν να βοηθήσει ένα θεοπάλαβο τύπο. Ήταν ο Κολόμβος, του έδωσε τρεις καραβέλες και βγήκε στη θάλασσα. Και έτσι θεωρούσε ότι έφτασε στις Ινδίες, είχε φτάσει βεβαία σε άλλη Ήπειρο. Η Ισαβέλλα ήταν μια μεγάλη ηγεμών. Εκείνη είχε τη λειτουργία».

«Η Ελισάβετ Α είναι η σπουδαιότερη ηγεμόνας της σπουδαιότερης χώρας του σύγχρονου κόσμου»

Τέλος, η Μαρία Ευθυμίου παρουσίασε την ιστορία της Ελισάβετ Α, της γυναίκας που ανέλαβε τα ηνία της Αγγλίας και κατάφερε να την μετατρέψει στη μεγάλη δύναμη που είναι σήμερα: «Η Ελισάβετ Α ήταν κόρη του Ερρίκου του 8ου. Όταν υπήρχαν εμφύλιοι πόλεμοι, ο Ερρίκος έκοψε το κεφάλι της δεύτερη γυναίκας του, γιατί δυσκολεύτηκε στο πρώτο διαζύγιο. Η Ελισάβετ Α, όταν ανέβηκε στην εξουσία – η πρώτη αδερφή της πέθανε από καρκίνο – υπήρχε μια ισχυρή αμφισβήτηση στο πρόσωπό της. Τότε, η Αγγλία δεν ήταν σπουδαία δύναμη. Μετά το 1800 έγινε πολύ σπουδαία χώρα. Όταν ανέβηκε η Ελισάβετ στον θρόνο, ήταν σε άνοδο, αλλά δεν ήταν τόσο σπουδαία. Η Ελισάβετ σκέφτηκε απλά: Δεν θέλω να γίνω εμφύλιος μεταξύ καθολικών και προτεσταντών. Οι καθολικοί λατρεύουν την Παναγία.

Οπότε, εκείνη αποφάσισε ότι θα εμφανίζεται ως μαντόνα με ρούχα λευκά. Ήταν κατάλευκη και δημιουργούσε την εντύπωση ότι ήταν αειπάρθενος. Ήταν η παρθένος βασίλισσα. Είχε εραστές, αλλά δεν το μάθαινε κανείς άλλος. Έκανε διαδρομές στις συνοικίες των καθολικών σαν να ήταν η παρθένος Μαρία. Ήταν εκείνη που έστησε το μεγάλο ναυτικό της Αγγλίας. Το χάρισμά της ήταν να ακούει να ρωτάει, να παίρνει τις πληροφορίες και μετά να πράττει. Οι εραστές της ήταν ναυτικοί. Της είπαν ότι χρειάζονται χρήματα για να φτιαχτούν πλοία. Την εποχή εκείνη, όσοι ήταν ευγενείς κρατούσαν τα χρήματα στα σεντούκια τους. Εκείνη βγήκε, λοιπόν, και είπε ότι επενδύει τα χρήματά της στο ναυτικό, ώστε να παρακινήσει και τους υπόλοιπους Άγγλους. Και τα κατάφερε. Όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο στόλο της γης, της Ισπανίας, η Ελισάβετ είπε ότι θα νικήσουμε και τελικά οι Άγγλοι νίκησαν τους Ισπανούς. Θεωρείται η σπουδαιότερη ηγεμόνας της σπουδαιότερης χώρας του σύγχρονου κόσμου».