«Σκέφτεστε καθόλου τους προγόνους σας; Γιαγιάδες, παππούδες, προ-γιαγιάδες, προ-παππούδες… Συνήθως τους σκεφτόμαστε ως ασπρόμαυρες φωτογραφίες αλλά οι πρόγονοί μας είναι πηγές δύναμης στη ζωή μας και επηρεάζουν τη ζωή μας».
Η Ματίνα Αγιωργίτη βρέθηκε καλεσμένη στο Women’s Forum «Είμαι Εδώ για Εσένα», στο Μέγαρο Μουσικής και μίλησε για τη σημασία της υλικής και άυλης κληρονομιάς και πώς αυτή μπορεί να βοηθήσει στην προσωπική μας εξέλιξη.
Η ίδια εξήγησε πως θεωρεί την Ιστορία ως κάτι που προϋπήρξε ημών αλλά αποτελεί και πλούτο για εμάς. «Σε αυτό τον τρόπο σκέψης θέλω να μπούμε, ότι εμείς είμαστε παραλήπτες, είμαστε διάδοχοι, είμαστε κληρονόμοι όλων αυτών των ενεργειών, ων προσπαθειών και των επιτευγμάτων όσων προϋπήρξαν ημών –και αυτό μας συνδέει με την ιστορία μας. Το γεγονός δηλαδή ότι όλοι μαζί απολαμβάνουμε ό,τι προϋπήρξε ημών και το ότι είμαστε εδώ σήμερα ως ελεύθερες γυναίκες οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιος εργάστηκε σκληρά γι’ αυτό. Σκεφτείτε τον εαυτό σας ως κληρονόμο. Όλοι μας έχουμε ιστορία, την ιστορία της οικογένειάς μας. Πολλοί, όμως, πάσχουν από αυτό που ονομάζουμε "δυσλεξία του πλούτου". Είναι η έλλειψη ικανότητας να δώσεις αξία και να προσφέρεις εμπειρία στο σύνολο της περιουσίας που έχεις στη διάθεσή σου», τόνισε.
Το ότι είμαστε εδώ σήμερα ως ελεύθερες γυναίκες οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιος εργάστηκε σκληρά γι’ αυτό
Η Ματίνα Αγιωργίτη στη συνέχεια ανέλυσε τι είναι ο απτός πλούτος: «Είναι η ακίνητη περιουσία, τα έπιπλα, το να είσαι μέρος της οικογενειακής επιχείρησης, τα κοσμήματα, τα δικαιώματα, οι τίτλοι. Τα έχεις, μπορείς να τα πουλήσεις, να τα εκμεταλλευτείς. Ο απτός πλούτος είναι ένα δώρο. Έχετε κληρονομήσει κάποια πράγματα απλά και αναμένετε οι περισσότεροι να κληρονομήσετε κι άλλα, απλά επειδή υπάρχετε. Είστε η οικογενειακή γραμμή και σας τα δίνουν γιατί είναι "το δικαίωμά σας". Κι αυτό είναι το προνόμιό σας, γι’ αυτό είστε παραλήπτες».
Μεγάλη έμφαση έδωσε και στον ορισμό της άυλης κληρονομιάς, τι αυτή περιλαμβάνει και τι οφείλει καθένας από εμάς να κάνει όταν την παραλαμβάνει. «Εκτός από τον απτό πλούτο, λαμβάνετε και μη απτά πράγματα. Και πιστέψτε με, αυτή η λήψη ξεκινά τη στιγμή που βρίσκεστε στη μήτρα. Η άυλη κληρονομιά είναι κάτι που προέρχεται από το παρελθόν ή από την οικογένειά σας και επηρεάζει τον τρόπο που συμπεριφέρεστε και τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον κόσμο. Οι κύριοι δότες αυτής της κληρονομιάς είναι οι γονείς σας. Από εκείνους λαμβάνετε τις κυρίαρχες πεποιθήσεις σας, τις συμπεριφορές σας, τις αξίες σας, τη νοοτροπία σας. Παίρνετε όμως και τραύμα, ανασφάλειες, φόβους. Κι αυτά δεν φεύγουν γιατί σας δίνονται μέσα στα πρώτα 7 χρόνια της ζωής σας και αν «δεν σας αποτελειώσουν» στα επόμενα 7 χρόνια θα σας δώσουν κι άλλα!»
«Σκέφτεστε καθόλου τους προγόνους σας; Γιαγιάδες, παππούδες, προ-γιαγιάδες, προ-παππούδες… Συνήθως τους σκεφτόμαστε ως ασπρόμαυρες φωτογραφίες αλλά οι πρόγονοί σας είναι πηγές δύναμης στη ζωή σας και επηρεάζουν τη ζωή σας. Και τώρα, δια της επιγενετικής γνωρίζουμε ότι όχι μόνο το χρώμα στα μαλλιά ή τα μάτια μεταφέρεται από τους γονείς αλλά και οι αναμνήσεις, το τραύμα και άλλα πράγματα. Οπότε μην το σκέφτεστε επιφανειακά το θέμα, από εκείνους λαμβάνετε και μια μεγάλη άυλη κληρονομιά».
Όλοι, λοιπόν, από τους γονείς μας λαμβάνουμε ένα «πακέτο» που περιέχει πολύτιμα πράγματα και βάρη. Και τι το κάνουμε; Το διαχειριζόμαστε. «Λέμε "ευχαριστώ" και το ξεκαθαρίζουμε ώστε να βεβαιωθούμε πως ό,τι περιλαμβάνει είναι πράγματα που θέλουμε να κουβαλάμε. Κι εκεί ξεκινά η προσωπική εξέλιξη. Η προσωπική εξέλιξη δεν γίνεται με το να αποφεύγεις πράγματα ή με το να τα ξεφορτώνεσαι αλλά με το να τα διαχειρίζεσαι και να τα εξελίσσεις», ανέφερε η Ματίνα Αγιωργίτη.
Η αξία του πακέτου δεν προσδιορίζεται από το τι είναι αλλά από το πώς εμείς το διαχειριζόμαστε.
«Θέλω να αποκτήσετε μια ευρύτερη και πιο βαθιά κατανόηση, να αγκαλιάσετε το παρελθόν σας και να αποκτήσετε ένα νέο όραμα για τη ζωή σας γιατί αυτό είναι που θα σας βγάλει από οποιοδήποτε αδιέξοδο. Είστε παραλήπτες υλικών και άυλων πραγμάτων και βρίσκεστε σε μια πόρτα και αποφασίζετε τι θα μπει και τι θα μείνει έξω και αυτό είναι κάτι που χρωστάτε και στην επόμενη γενιά».