WOMEN'S FORUM

Η Μυρτώ Λεγάκη στο Women's Forum "Είμαι Εδώ Για Εσένα" 2025: «Η ισορροπία δεν είναι κάτι στο οποίο φτάνουμε αλλά μια επιλογή που κάνουμε κάθε μέρα»


JTeam

13 Μαρτίου 2025

Μυρτώ Λεγάκη - Women's Forum "Είμαι Εδώ Για Εσένα" 2025
Μυρτώ Λεγάκη © Μυρτώ Κυρίτση
Η ομιλία της συμβούλου Ηγεσίας & Corporate Wellbeing: Woman Leadership, Μυρτώς Λεγάκη, στο Women's Forum «Είμαι Εδώ Για Εσένα» 2025, στο Μέγαρο Μουσικής

Η Μυρτώ Λεγάκη είναι Σύμβουλος Ηγεσίας & Corporate Wellbeing: Woman Leadership και ιδρύτρια του One Breath Mindfulness Center, του πρωτοποριακού οργανισμού που προσφέρει επιστημονικά τεκμηριωμένα προγράμματα ανάπτυξης ηγεσίας, που βοηθούν τις επιχειρήσεις να ξεκλειδώσουν το πλήρες δυναμικό των ανθρώπων τους με προγράμματα που ενσωματώνουν νευροεπιστήμες, ψυχολογία και mindfulness. Η Μυρτώ Λεγάκη μίλησε στο Women's Forum «Είμαι Εδώ Για Εσένα» 2025, στο Μέγαρο Μουσικής για το πώς μπορεί κάθε εργαζόμενη γυναίκα να περάσει από το burnout στην ισορροπία και ποια είναι τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας της εργασίας.

Women's Forum 2025: Είμαι Εδώ για Εσένα

Μια μέρα για μας, για κάθε μία από μας. Σε μια ξεχωριστή ημέρα στο Μέγαρο Μουσικής, εργαζόμενες, φοιτήτριες, μητέρες, σκεπτόμενες γυναίκες με όνειρα και ανησυχίες συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν το Women's Forum «Είμαι Εδώ Για Εσένα» 2025. Οι ομιλίες των 12 καταξιωμένων ομιλητών μας άνοιξαν νέους ορίζοντες και μας έφεραν πιο κοντά στις αλήθειες της γυναικείας ύπαρξης. Από τη σημασία της δικτύωσης και την εξισορρόπηση μεταξύ καριέρας και προσωπικής ζωής, μέχρι τις γυναικείες επιρροές, τα στερεότυπα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, κάθε ομιλία αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία. Συζητήσαμε για τη "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη, την υπομονή ως αρετή ή παραίτηση, την ελευθερία επιλογής στον τοκετό, αλλά και την εμμηνόπαυση ως μια νέα αρχή. Η μουσική, οι προσωπικές ιστορίες και οι δυνατές τοποθετήσεις μάς γέμισαν έμπνευση και δύναμη.

Μυρτώ Λεγάκη - Women's Forum "Είμαι Εδώ Για Εσένα" 2025
Μυρτώ Λεγάκη © Μυρτώ Κυρίτση

Όσα ακούσαμε στην ομιλία της Μυρτώς Λεγάκη στο Women's Forum 2025: Είμαι Εδώ για Εσένα

Η Μυρτώ Λεγάκη ξεκίνησε την ομιλία της ζητώντας από το κοινό να συμμετέχει σε ένα παιχνίδι. Η ίδια μοιράστηκε τρεις δηλώσεις για τον εαυτό της και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να μαντέψουν ποια είναι ψέμα. Spoiler alert, ψέμα ήταν η δήλωση «έχω καταφέρει αυτό που λένε ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και δεν στρεσάρομαι ποτέ». Άλλωστε, όπως δήλωσε, άλλωστε, η ισορροπία δεν είναι κάτι στο οποίο φτάνουμε αλλά μια επιλογή που κάνουμε κάθε μέρα.

Στη συνέχεια, μοιράστηκε μαζί μας την δική της προσωπική και σοκαριστική ιστορία. Παραδέχθηκε ότι δούλευε 70 ώρες την εβδομάδα και πίεζε τον εαυτό της πέρα από τα όρια της εξάντλησης πιστεύοντας ότι αυτό δεν θα είχε κανένα κόστος. Ώσπου μια μέρα, πριν 14 χρόνια και ενώ ήταν 6 μηνών έγκυος ξύπνησε έχοντας χάσει το 100% της ακοής της από τη μία πλευρά.

«φτασα στο burnout. Κατέρρευσα και το σώμα μου μου έδωσε ένα μήνυμα που δεν μπορούσα πλέον να αγνοήσω. Γιατί αυτό έκανα τόσα χρόνια.»

Τι σημαίνει burnout

Η Μυρτώ εξήγησε λίγα πράγματα σχετικά με το burnout, όπως το ότι δεν είναι απλά κόπωση αλλά ένα σύνδρομο το οποίο άρχισε να συζητιέται στην ψυχολογία την δεκαετία του ’70. Πρόκειται για χρόνια εξάντληση, η οποία οφείλεται σε παρατεταμένη έκθεση σε εργασιακό στρες.

Τα στάδια περιλαμβάνουν το honeymoon phase όπου έχει κανείς αισιοδοξία και δέσμευση και του αρέσει αυτό που κάνει. Στη συνέχεια έρχεται η πίεση που μπορεί να νιώθουμε ότι πέφτει η παραγωγικότητά μας, αισθανόμαστε εκνευρισμό, λέμε ψέματα στον εαυτό μας σε στιλ «να τελειώσει αυτό το project, κλείνει το τρίμηνο, έχουμε απογραφή, κτλ και μετά θα είμαι καλά». Στο τρίτο στάδιο το στρες έχει γίνει χρόνιο και αρχίζουν να εμφανίζονται ψυχοσωματικά συμπτώματα, παραμελούμε προσωπικές βασικές ανάγκες –ποιος δεν έχει πει στη δουλειά «δεν προλαβαίνω να φάω»;- και νιώθουμε έντονο εκνευρισμό με οτιδήποτε αφορά τη δουλειά. Τελικά, το «σύστημα» καταρρέει οδηγώντας μας στο burnout όπου υπάρχουν πιο έντονα συμπτώματα σε συναισθηματικό, νοητικό, σωματικό και ψυχικό επίπεδο. Το τελικό στάδιο, βέβαια, είναι αυτό που το burnout έχει γίνει συνήθεια και φτάνουμε στο σημείο να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε.

«Ακόμη και στο burnout έμφυλο χάσμα. Οι γυναίκες υποφέρουμε από burnout 1,5 φορά περισσότερο σε σχέση με τους άντρες».

Μυρτώ Λεγάκη - Women's Forum "Είμαι Εδώ Για Εσένα" 2025
Μυρτώ Λεγάκη © Μυρτώ Κυρίτση

Καθ’όλη τη διάρκεια της ομιλίας της, πολλοί από το κοινό κουνούσαν συγκαταβατικά τα κεφάλια τους, αποδεικνύοντας ότι το εργασιακό στρες και το burnout είναι ένα θέμα που αγγίζει τις περισσότερες εργαζόμενες γυναίκες. Η λεγόμενη «δεύτερη βάρδια» στην οποία αναφέρθηκε η Μυρτώ Λεγάκη, είναι εκείνη που ξεκινάει όταν επιστρέφει κανείς σπίτι και περιλαμβάνει τις αόρατες και απλήρωτες ώρες εργασίας στο σπίτι των γυναικών, σε ποσοστό 70% περισσότερο από τους άντρες.

Σε αυτό, έρχεται να προστεθεί και το «mental load», η νοητική και συναισθηματική εξουθένωση που προκύπτει από τη συνεχή λίστα που τρέχει στο νου μιας γυναίκας που φροντίζει ένα σπίτι και άλλους ανθρώπους σε αυτό. Να τα προλάβεις όλα, να τα έχεις όλα και όλους όπως πρέπει. Δεν σταματάει ποτέ, δεν φεύγει ποτέ η σκέψη από αυτά.

Στη συνέχεια, μίλησε για τους δεκάδες ρόλους που αναλαμβάνουν στερεοτυπικά και κοινωνικά οι γυναίκες, τα χαρακτηριστικά της «σούπερ γυναίκας» και το κόστος που αυτή η επιλογή επιφέρει, την εργασιακή κουλτούρα που αλλάζει και τον τρόπο που μπορούμε να χειριζόμαστε τις καταστάσεις ώστε να μην φτάνουμε στο burnout.

Αν έπρεπε να κρατήσουμε μια φράση από την ομιλία της Μυρτώς Λεγάκη, θα ήταν αυτή της αγαπημένης της συγγραφέως Αν Λαμότ, «το όχι είναι μια πλήρης πρόταση». Δεν χρειάζεται χίλιες εξηγήσεις, ευγενικά και ήρεμα, μαθαίνουμε να λέμε όχι.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία στο βίντεο