REAL LIFE WORKING GIRL

Μικαέλλα Θεοφανοπούλου: Η καλλιτέχνις που μας γοητεύει με τα μινιμαλιστικά της έργα


Ελένη Τσούτση

12 Μαΐου 2021

Μικαέλλα Θεοφανοπούλου: Η καλλιτέχνις που μας γοητεύει με τα μινιμαλιστικά της έργα
Μικαέλλα Θεοφανοπούλου: Η καλλιτέχνις που μας γοητεύει με τα μινιμαλιστικά της έργα

Η Μικαέλλα Θεοφανοπούλου (@m_theta_art ), γεννήθηκε στο Τόκιο της Ιαπωνίας και είναι ανεξάρτητη καλλιτέχνιδα-σχεδιάστρια με έδρα την Αθήνα. Αφού ολοκλήρωσε το master της στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Οξφόρδης, ασχολήθηκε με την εσωτερική διακόσμηση.

Η αγάπη της για τη δημιουργία εσωτερικών χώρων που αποπνέουν "ηρεμία", συνέβαλε στη σύλληψη της κεντρικής ιδέας της καλλιτεχνικής της έκφρασης, που μεταδίδεται με όχημα τη μία αναπόσπαστη γραμμή (one line art).

Αντλεί την έμπνευσή της από διαφορετικά καλλιτεχνικά ρεύματα που ποικίλλουν από τον μινιμαλισμό μέχρι και τον εξπρεσιονισμό και επικοινωνεί τις αφηρημένες ιδέες της με την εκλεπτυσμένη οπτική γλώσσα της "μίας γραμμής", η οποία γίνεται αντιληπτή παγκοσμίως και υπόκειται ταυτόχρονα σε πολλαπλές ερμηνείες. Τα έργα της προσκαλούν τον θεατή να ανακαλύψει ότι ακόμα και το πιο περίπλοκο συναίσθημα μπορεί να προκύψει μέσα από μια διακριτική λεπτή γραμμή.

jenny.gr

Η κομψότητα της less-is-more νοοτροπίας και η ποικιλία όλων αυτών των ξεχωριστών συναισθημάτων αντανακλώνται στα σχέδια της M_Theta_ κυρίως μέσα από την απεικόνιση ανθρώπινων προσώπων. Τα έργα της, ενθαρρύνουν τον θεατή να ''αγκαλιάσει το εσωτερικό του 'hygge' μέσα από την ατελή τελειότητα μιας μοναδικής γραμμής''.

1. Πώς βρεθήκατε σε αυτή τη δουλειά;

Τα πρώτα σχεδιαστικά πειράματα έγιναν στο πλαίσιο των αρχιτεκτονικών μου σπουδών, αλλά αυτό που με ώθησε αποφασιστικά να δημιουργήσω μια προσωπική τέχνη ήταν ο έντονος θαυμασμός μου για τις "καθαρές" γραμμές και τις οργανικές μορφές των εσωτερικών χώρων. Σε συνδυασμό με τη μεγάλη μου αγάπη για τη ζωγραφική, θέλησα να δημιουργήσω έργα τέχνης με minimal αισθητική, στα οποία το πάντρεμα λειτουργίας και μορφής θα ήταν οργανικό.

Τα έργα μου, με άλλα λόγια, στοχεύουν σε μια ταπεινή μεν, αλλά λειτουργική, απλότητα, χωρίς την προσθήκη ανούσιων, κατ’ εμέ, λεπτομερειών. Πιστεύω πως η τέχνη μου υποστηρίζει δυναμικά το "οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ", θέλοντας να προωθήσει τον λακωνισμό της μίας και μοναδικής συνεχούς γραμμής για τη δημιουργία ενός ατελούς "τέλειου" αποτελέσματος.

jenny.gr

2. Τι περιλαμβάνει η εργασιακή σας καθημερινότητα;

Η κάθε μέρα είναι και ξεχωριστή αλλά σίγουρα υπάρχει ένα πρόγραμμα που ακολουθείται τις περισσότερες φορές. Αυτό περιλαμβάνει πολύ πρωινό ξύπνημα, οργάνωση των παραγγελιών της ημέρας, επικοινωνία με τους πελάτες, ραντεβού μέσω live κλήσεων ή συναντήσεις στο atelier, brainstorming για τις επόμενες συνεργασίες μου, αποστολή των έργων μου μέσω courier ή ταχυδρομείου και δημιουργία νέων έργων τέχνης.

3. Υπάρχει μια σκέψη που κάνετε όταν τελειώνετε την ημέρα;

Νιώθω ευγνώμων για τη ζωή μου και χαρούμενη που μπορώ να μοιράζομαι τα όνειρά μου με ανθρώπους που αγαπώ.

jenny.gr

4.Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στην καριέρα σας;

Τις όμορφες συνεργασίες που προκύπτουν από την γνωριμία μου με νέους ανθρώπους.

5. Αν δεν ήσασταν αυτό, τι θα ήσασταν;

Αρχιτέκτονας ή διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων.

6. Πώς νιώθετε ως γυναίκα στον χώρο;

Ως γυναίκα καλλιτέχνης προσπαθώ να αποδίδω την γυναικεία φιγούρα ως ένα σύμβολο δυναμισμού και αυτοπεποίθησης. Βιώνοντας την ανισότητα στον χώρο της τέχνης, θεωρώ πως έχω καταφέρει να γίνω πιο τολμηρή, παθιασμένη, δυναμική και θα ήταν χαρά μου αν θα μπορούσα να αποτελέσω πηγή έμπνευσης και για άλλες γυναίκες.

jenny.gr

7. Τι συμβουλή θα δίνατε στον 20χρονο εαυτό σας;

Αγάπα τον εαυτό σου, εμπιστεύσου το ένστικτό σου, ξέχνα πώς «πρέπει» να είναι η ζωή και απόλαυσέ τη!

8. Τι θα λέγατε σε ένα νέο κορίτσι που πρόκειται να ξεκινήσει τώρα την καριέρα του;

Μην αναβάλλεις ποτέ τα όνειρά σου.

Μην διστάσεις να παλέψεις για τα πιστεύω σου.

Μην μειώνεις τον εαυτό σου.

Όταν αποτύχεις, συνέχισε να προχωράς. Η επιτυχία έρχεται συνήθως μετά από τις δύσκολες εμπειρίες.

Είσαι δυναμική, δημιουργική και έτοιμη να λάμψεις με τον δικό σου ιδιαίτερο τρόπο.

9. Μια αστεία/περίεργη στιγμή που σας έχει συμβεί σε σχέση με την δουλειά σας και θα θυμάστε για πάντα.

Το περσινό καλοκαίρι του 2020, κατά τη διάρκεια των διακοπών μου στην Κίμωλο, με αναγνώρισε και μου μίλησε μία πελάτισσά μου από την Μελβούρνη της Αυστραλίας, στην οποία είχα στείλει ένα έργο κάποιους μήνες πριν! Ήταν περίεργο και συνάμα όμορφο συναίσθημα. Συνειδητοποίησα πως η τέχνη μπορεί γίνει ο κοινός παρονομαστής μεταξύ δύο ανθρώπων από τόσο μακρινά μέρη της γης.

jenny.gr

10. Πότε κλείνετε το κινητό σας;

Το βράδυ πριν βάλω alarm για το επόμενο πρωινό και έπειτα κοιμηθώ.

11. Το μότο σας;

«Το μυστικό της ευτυχίας βρίσκεται στην απλότητα».

*Το Working Girl, είναι μία στήλη η οποία παρουσιάζει γυναίκες επαγγελματίες που διαπρέπουν στον χώρο τους. Οι ερωτήσεις που τους θέτουμε είναι πάντα οι ίδιες γιατί στόχος μας είναι να αναδειχθεί η μοναδικότητα, η διαφορετικότητα και ο τρόπος προσέγγισης της κάθε γυναίκας μέσα από μία ενιαία βάση.