XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Άγχος και ψυχοσωματικά προβλήματα


21 Νοεμβρίου 2011

sad.jpg

Όταν τα συναισθήματα βγαίνουν στη σφαίρα του σώματος.

Πολλές φορές τα συναισθήματα μας, φαίνονται όχι μόνο στη συμπεριφορά και στη διάθεσή μας αλλά και στο σώμα μας. Πόσες φορές έχουμε πει για κάποιον ότι το πρόσωπο του λάμπει και ευτυχία; Όλες αυτές οι εκφράσεις έχουν πραγματική βάση γιατί το σώμα μας, ο οργανισμός μας, είναι ένα πεδίο που πολλές φορές εκδηλώνονται οι εσωτερικές μας διαθέσεις. Ένα από τα αισθήματα που βρίσκει συχνά διέξοδο στο σώμα μας είναι το άγχος. Τι είναι τα ψυχοσωματικά προβλήματα; Σωματοποιημένο άγχος λέγεται η κατάσταση κατά την οποία το σώμα μας μας δίνει σήματα υπερβολικής συναισθηματικής φόρτωσης και έντασης, τα οποία δε μπορούν να βρουν άλλη διέξοδο. Αυτή η εκδήλωση δεν είναι απαραίτητα αρνητική, καθώς το άγχος ξεσπά και δε μας δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα. Π.χ . το σφίξιμο στο στομάχι που νιώθουμε όταν έχουμε αγωνία αποφορτίζει τον ψυχισμό μας και ταυτόχρονα μας προειδοποιεί να χαμηλώσουμε τους ρυθμούς. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις το άγχος είναι χρόνιο και έτσι μας δημιουργεί χρόνια σωματικά και οργανικά προβλήματα. Τα πιο συνήθη σωματικά/ οργανικά προβλήματα που αποδίδονται σε/ και σε ψυχολογικούς λόγους είναι τα παρακάτω:
  • Καρδιαγγειακά προβλήματα : Μεγάλο ποσοστό των καρδιακών παθήσεων αποδίδεται στο χρόνιο στρες και την υψηλή αρτηριακή πίεση που αυτό δημιουργεί.
  • Πονοκεφάλους Έχει αποδειχτεί ότι οι πονοκέφαλοι σχετίζονται με τη συναισθηματική μας κατάσταση (άγχος, μελαγχολία). Βέβαια, πάντα πρέπει να έχουμε αποκλείσει τα οργανικά αίτια
  • Αϋπνίες Σε όλους έχει συμβεί σε «δύσκολες» περιόδους της ζωής μας να δυσκολευόμαστε να αποκοιμηθούμε, να ξυπνάμε στη διάρκεια της νύχτας ή πολύ νωρίς το πρωί.
  • Πόνους στη σπονδυλική στήλη Μελέτες συσχετίζουν το άγχος με πόνους στην πλάτη και τον αυχένα, ακριβώς επειδή αυξάνει τον σπασμό των μυών και των νεύρων της περιοχής.
  • Προβλήματα στο στομάχι και το έντερο Το στρες μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Ειδικά το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, συνδέεται κατεξοχήν με την ύπαρξη και την επίδραση άγχους.
  • Στυτική ανικανότητα στους άνδρες, καθώς και «κακή» ποιότητα του σπέρματος (παροδικά). Το άγχος της καθημερινότητας μπορεί να προκαλέσει, αλλά και να διαιωνίσει, τα προβλήματα στύσης («άγχος απόδοσης»).
  • Δερματικά προβλήματα: το δέρμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ψυχολογική μας κατάσταση. Πολλοί ερεθισμοί, ο έρπις, τα εκζέματα, εμφανίζονται σε περιόδους όπου έχουμε έντονο άγχος.
  •  Εξασθένιση του ανοσοποιητικού: Το χρόνιο άγχος εξασθενεί τις άμυνες του οργανισμού, κάνοντας μας ευάλωτους σε διάφορες ασθένειες, π.χ. στις ιώσεις.
Δεν πρέπει να μας κάνουν εντύπωση τα παραπάνω, καθώς ο άνθρωπος είναι ένας πολυδιάστατος οργανισμός, τόσο σωματικός, όσο και πνευματικός και ψυχολογικός. Είναι λοιπόν αναμενόμενο ότι αυτές οι διαστάσεις όχι μόνο αλληλοεπηρεάζονται, αλλά πρέπει να συνεργάζονται για να έχουμε έναν υγιή, πλήρη άνθρωπο. Είναι λοιπόν σημαντικό να ακούτε τον οργανισμό σας και το σώμα σας και όταν νιώσετε οτι δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε ή δεν μπορείτε να εντοπίσετε τα αίται που σας κάνουν να νιώθετε άρρωστη, τότε πρέπει να ζητήσετε την βοήθεια του ειδικού που θα σας κατευθύνει με την κατάλληλη θεραπεία. Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο τηλ. 210-7249820