XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όταν ο θρήνος σταματά τη ζωή σας


29 Μαρτίου 2012

sea.jpg
Πως να απαλύνετε τον πόνο της απώλειας. Η απώλεια αγαπημένων προσώπων και ειδικά των γονιών μας, είναι κάτι που πληγώνει τον ψυχισμό μας βαθιά. Πολλοί νιώθουμε αδύναμοι απέναντι στη φόρτιση των συναισθημάτων που προκαλεί αυτή η μνήμη ακόμα κι αν έχουν περάσει χρόνια. Ο πρώτος χρόνος όμως είναι και ο πιο δύσκολος γιατί καλούμαστε να αποδεχτούμε, να συνειδητοποιήσουμε, να συνηθίσουμε την απουσία και το κενό που άφησε το πρόσωπο πίσω του. Η θλίψη και ο θρήνος είναι απόλυτα φυσιολογικά συναισθήματα που δεν πρέπει κανείς να προσπαθεί να καλύψει για να μην φανεί αδύναμος. Τα "γιατί" δεν έχουν απαντήσεις και αναλόγως την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου αυτό μπορεί να φέρει βαθιά συναισθηματικά προβλήματα που πολλές φορές οδηγούν στην επιθυμία να «θεραπευτούν» μέσα από αντικαταθλιπτικά που συστήνει ο γιατρός συστήνει και θα απαλύνουν τον πόνο έστω προσωρινά. Εννοείται πως μιλάμε για μια προσωρινή λύση. Στην πραγματικότητα, ο χρόνος είναι ο μόνος γιατρός. Τι θα μπορούσατε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τον ψυχικό πόνο:
  • Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να προσαρμοστεί. Μην τον καταπιέζετε όταν θέλει να κλάψει, αλλά ούτε να τον προκαλείται να το κάνει ακούγοντας μουσική ή κοιτώντας φωτογραφίες. Όταν νιώθετε ότι η συναισθηματική φόρτιση ξεκινά, σταματήστε πάρτε βαθιές ανάσες και σκεφτείτε κάτι που σας ηρεμεί και σας είναι ευχάριστο. H γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν εδώ.
  • Μοιραστείτε αυτό που νιώθετε με λίγα άτομα που εμπιστεύεστε και ξέρετε πως μπορούν να σας στηρίξουν. Όταν νιώθετε πως χάνετε τον έλεγχο και είσαστε έτοιμοι να περάσετε την μέρα κλαίγοντας, αντιστρέψτε την κατάσταση μέσα από την επικοινωνία. Μην υποτιμάτε τη στήριξη που μπορούν να προσφέρουν οι καλοί φίλοι και δείτε τους σαν διέξοδο αφού μπορούν να βοηθήσουν να ξεχαστείτε μέσα από μια βόλτα ή μια συζήτηση για ένα άλλο θέμα.
  • Ένας άλλος τρόπος για να ισορροπήσετε τον ψυχισμό σας, όταν νιώθετε πως ο έλεγχος χάνεται, είναι με τη βοήθεια του ομοιοπαθητικού φαρμάκου Ignatia (συμβουλευτείτε σχετικά το γιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας). Είναι ένα φυσικό φάρμακο που ηρεμεί το νευρικό σύστημα και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις έντονης συναισθηματικής φόρτισης.
  • Επίσης, ο σύντροφός σας είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να βοηθήσει μέσα απο την κατανόηση. Μη θεωρείτε δεδομένο ότι γνωρίζει πως αισθάνεστε ειδικά μάλιστα, όταν δεν έχει βιώσει κάτι παρόμοιο. Μιλήστε, εξηγήστε, και ζητήστε του χρόνο και υπομονή. Η συναισθηματική και η σεξουαλική σας ζωή το πιο πιθανόν είναι να επηρρεαστεί για κάποιο διάστημα και αυτό μπορεί να φέρει απόσταση και συγκρούσεις.
  • Τέλος, η συμβολή του ψυχολόγου σε συμβουλευτικό επίπεδο, και χωρίς την απαίτηση να πάρετε κάποιο φάρμακο, μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε τεχνικές για να αντιμετωπίζετε τον θρήνο σας.
Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζετε πως ακόμα και αν και η πληγή θα είναι πάντα εκεί, με το πέρασμα του χρόνου θα ξαναρχίσετε να νιώθετε καλύτερα και να θυμάστε μόνο τις καλές στιγμές και τις στιγμές γέλιου και χαράς που μοιραστήκατε με το αγαπημένο σας πρόσωπο. Όπως είπαμε αυτό που χρειάζεστε είναι χρόνος...