XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

3 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις εφηβικές ανησυχίες


30 Οκτωβρίου 2012

teen2.jpg

Η εφηβεία είναι μία πολύ σημαντική και πολύπλοκη φάση στη ζωή των παιδιών. Κι εσείς ως γονείς πρέπει να το αντιμετωπίσετε.

Συνήθως τα παιδιά την περίοδο της εφηβείας επηρεάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το εξωτερικό περιβάλλον παρά από την οικογένεια. Είναι η ώρα τους να αμφισβητήσουν και να επαναστατήσουν και πολλές φορές οι γονείς είναι οι αποδέκτες μιας συμπεριφοράς που μπορεί να καταλήγει σε θυμό, σε αγένεια ή ακόμα και σε λύπη.

Μάθετε πώς να αντιμετωπίσετε τους έφηβους όταν βρεθείτε αντιμέτωποι με μία παρόμοια κατάσταση:

1. Θυμός: Οι συνεχόμενες ερωτήσεις για το σχολείο και τα μαθήματα πολλές φορές προκαλούν θυμό. Ιδιαίτερα αν το παιδί έχει άγχος γι’ αυτά. Καλύτερα λοιπόν να κρατηθείτε για λίγο και να είστε σίγουροι ότι όταν κάτι τους απασχολήσει πραγματικά θα σας μιλήσει από μόνο του. Η πίεσή σας δεν θα βοηθήσει. 2. Αγένεια: όταν το παιδί σας είναι απότομο και γκρινιάζει συνέχεια τότεείναι πολύ πιθανό να προσπαθεί να σας τραβήξει την προσοχή. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανεχτείτε τέτοια συμπεριφορά. Δώστε του να καταλάβει ότι τίποτα δεν κερδίζεται με την αγένεια. Και να θυμάστε ότι η δική σας συμπεριφορά είναι πρότυπο για το παιδί σας. 3. Λύπη: Οι έφηβοι είναι αρκετά ευάλωτοι και επηρεάζονται ψυχολογικά από γεγονότα που καμιά φορά οι γονείς τα θεωρούν ασήμαντα. Δώστε του προσοχή κι ακούστε το. Συζητείστε το πρόβλημά του και προσπαθήστε να περνάτε αρκετό χρόνο μαζί κάνοντας πράγματα που το ευχαριστούν.