XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μα είναι μόνο κάποια μικρά μυστικά


9 Μαΐου 2013

Πολλές εντάσεις, καβγάδες, παρεξηγήσεις δημιουργούνται λόγω κακής επικοινωνίας. Οι γονείς δεν αποκωδικοποιούν σωστά τα μηνύματα που στέλνουν τα παιδιά τους. Κάποιες φορές υποτιμούν τις ανάγκες και κάποιες άλλες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την εξουσία τους προκείμενου να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες. Η σωστή επικοινωνία είναι το κλειδί για να μεγαλώσουν οι γονείς παιδιά υπεύθυνα και συναισθηματικά ώριμα.

Πώς μπορείτε να το πετύχετε;

  • Αποκωδικοποιήστε σωστά τα όσα λένε. Πολλές φορές τα παιδιά δεν μπορούν ή δεν ξέρουν πώς να εκφράσουν τις ανάγκες και τα προβλήματά τους. Για το λόγο αυτό καταφεύγουν σε μη αποδεκτές συμπεριφορές από τους γονείς, όπως η γκρίνια ή η επιθετικότητα. Μιλήστε με το παιδί σας και προσπαθήστε να καταλάβετε τι το απασχολεί.
  • Τα παιδιά τείνουν να μιλούν πολύ καμιά φορά και οι γονείς τις περισσότερες φορές είναι αφοσιωμένοι με τα δικά τους με αποτέλεσμα να μην τα ακούνε. Όμως κάθε μικρή ή μεγάλη ιστορία των παιδιών σας έχει σημασία. Κρύβει από πίσω συναισθήματα, ανησυχίες, φόβους.
  • Όταν το παιδί σας φέρνει ένα σημαντικό πρόβλημα προσπαθήστε να το αντιμετωπίσετε όπως θα κάνετε με ένα φίλο ή το σύζυγό σας. Αφήστε ότι δουλειά κάνετε και καθιστέ κοντά τους. Είναι πολύ σημαντικό να κατεβαίνετε στο ύψος των παιδιών σας ώστε να καταλαβαίνουν ότι τα ακούτε και πως είναι σημαντικά για εσάς.
  • Μην ξεχνάτε τη σημασία του επαίνου. Οι γονείς ξεχνούν να επαινούν τις καλές συμπεριφορές των παιδιών τους. Για ένα περίεργο λόγο ασκούν κριτική μόνο για τις μη αποδεκτές συμπεριφορές. Το θέμα είναι πως αν οι γονείς δεν εξηγήσουν και δεν επαινέσουν το παιδί για μια αποδεκτή συμπεριφορά, πως θα καταλάβει ότι είναι σωστή ώστε να την επαναλάβει.
  • Αποφύγετε τις ταμπέλες και τους χαρακτηρισμούς. Δεν χρειάζεται να στιγματίζετε το παιδί σας.
  • Μην λειτουργείτε «εν θερμώ». Αν είστε πολύ θυμωμένοι λόγω μιας συμπεριφοράς ή κάποιου περιστατικού, αποφύγετε να επικοινωνήσετε, μέχρι να ανακτήσετε την ψυχραιμία και την ηρεμία σας, γιατί είναι αδύνατον να είστε αντικειμενικοί διαφορετικά. Είναι καλύτερα να σταματήσετε και να μιλήσετε στο παιδί αργότερα.
  • Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά μαθαίνουν όχι από αυτά που λέτε αλλά από τον τρόπο που συμπεριφέρεστε. Εσείς είστε το πρότυπο τους.
  • Δείξτε τους ότι υπάρχουν αξίες: Αυτά για τα οποία τα επιβραβεύετε, τους δείχνουν τι θεωρείτε σημαντικό στη ζωή.
  • Προσπαθήστε να διαχειριστείτε τους φόβους και τις ανασφάλειες σας. Μην του μεταφέρετε στο παιδί σας. Αν δείχνετε συνεχώς πως φοβάστε ή προσπαθείτε να το προστατεύσετε απ΄ όλα τότε το παιδί θα αρχίσει να φοβάται και να μεγαλώνει μέσα σε όρια χωρίς να δοκιμάζει πράγματα.
  • Μην προσπαθείτε να κάνετε το παιδί σας να συμπεριφέρεται πάντα άψογα. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και κανένας δεν είναι τέλειος.
  • Η αγάπη σας δεν θα πρέπει να περιορίζεται στο τρόπο που συμπεριφέρεται ή σ΄αυτά που πετυχαίνει. Αν δίνετε αξία κυρίως στις ικανότητές του, το παιδί μαθαίνει να λειτουργεί για να γοητεύσει και να ευχαριστήσει τους άλλους.
  • Υπάρχουν στιγμές που μπορείτε να χάσετε τον έλεγχο, να φωνάξετε, να μιλήσετε άσχημα. Μέτα τη διαφωνία αυτή μιλήστε με το παιδί σας, ζητήστε του συγνώμη και προσπαθήστε να λύσετε τη διαφωνία μεταξύ σας.