XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος έχει δίκιο;


21 Μαΐου 2013

Οι γονείς από την μια τα παιδιά από την άλλη ψάχνουν να βρουν ποιος έχει δίκαιο και ποιος όχι. Οι γονείς υπερασπίζονται τη δική τους θέση, χωρίς να προσπαθούν να καταλάβουν τα παιδιά τους, τα όποια αντίστοιχα συνεχίζουν το παράδειγμα των δικών τους. Ποιος έχει δίκαιο λοιπόν; Ποιος θα κερδίσει στο τέλος; Οι γονείς ή τα παιδιά;

Υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια:

• Οι γονείς να νιώσουν αδύναμοι μπροστά στα θέλω των παιδιών τους και να υποχωρήσουν. Νιώθοντας αδικημένοι.

• Τα παιδιά να υποχωρήσουν μπροστά στις μεθόδους εξουσίας των γονιών τους.

• Να επικοινωνήσουν και οι δύο πλευρές τα συναισθήματά τους, τις ανάγκες τους και να βρουν από κοινού λύσεις που ικανοποιούν εξίσου και τους δύο.

Το τρίτο σενάριο μπορεί να φαντάζει εξωπραγματικό ή να προορίζεται για κάποια ταινία της Disney. Κι όμως, μπορείτε να το επιλέξετε και να το εφαρμόσετε στη δική σας οικογένεια. Το μόνο που χρειάζεστε είναι δείτε τι ακριβώς γίνεται μέσα σας τι στιγμή που δημιουργούνται οι καταστάσεις αυτές.

Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ανάγκες, επιθυμίες, σκέψεις, τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει οι γονείς να πιστεύουν πως είναι προνόμιο της ενήλικης ζωής. Τα παιδιά όσο και αν σας ξεγελά το «μέγεθος» τους είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκες, θέλω και άποψη. Όταν λοιπόν το πρωί «τσακώνεστε» με την πεντάχρονη κόρη σας για το αν θα βάλει φούστα ή φόρμα στο σχολείο, δεν θα πρέπει να πέσετε στην παγίδα να πείτε «μια σταλιά άνθρωπος έχεις άποψη για το τι θα βάλεις» ή «δεν θα κάνεις εσύ ότι θες, είμαι η μαμά σου και θα μ’ ακούς. Τέλος, θα βάλεις φόρμα». Σκεφτείτε λίγο, για ποιο λόγο είναι για το μικρό σας σημαντικό να φορέσει την αγαπημένη της φούστα; Μήπως, τη συγκεκριμένη μέρα έχει ανάγκη να δείχνει όμορφη γιατί έτσι νιώθει πιο καλά με τον εαυτό της; Ή φορώντας ωραία ρούχα πιστεύει πως γίνεται αρεστή και αποδεκτή από τους φίλους της; Από την άλλη, γιατί είναι τόσο σημαντικό για εσάς να φορέσει φόρμα; Πιστεύετε πως κάνει κρύο και θα κρυώσει ή επειδή έτσι θα νιώθει πιο άνετα την ώρα του παιχνιδιού;

Την επόμενη φορά που θα γίνει ένας παρόμοιος καβγάς, δοκιμάστε να την ρωτήσετε γιατί σήμερα θέλει αυτά τα ρούχα. Σκεφτείτε αν εσείς μπορείτε να είστε εντάξει με την επιλογή της. Αν όχι εξηγήστε τους δικούς σας λόγους. Πείτε στο παιδί πότε μπορεί να τα φορέσει. Η κουβέντα που θα κάνετε, θα διδάξει το παιδί σας, πώς να διεκδικεί τις ανάγκες τους αλλά και να λύνει τις διαφορές του. Πώς μπορεί να σέβεται τη διαφορετικότητα αλλά και να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του.

Αντιθέτως, αν συνεχίσετε το παιχνίδι εξουσίας, υποτιμώντας τα συναισθήματά του ή καταπιέζοντας τα δικά σας. Μαθαίνετε στο παιδί ακριβώς τα αντίθετα πράγματα. Είναι στο χέρι σας λοιπόν τι θα επιλέξετε. Μη φοβάστε να μιλήσετε για το πώς νιώθετε και να επικοινωνήσετε τις ανάγκες σας. Εσείς γίνεστε πρότυπο για το παιδί σας, με τον τρόπο που συμπεριφέρεστε και όχι με τον τρόπο που συμβουλεύετε.