XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ενεργοποιήστε την "ακοή" σας


6 Ιουνίου 2013

Ή όπως το αποκαλούν οι ειδικοί, χρησιμοποιήστε την «Ενεργητική Ακρόαση».

Τι σημαίνει η έννοια αυτή; Είναι μια δεξιότητα που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, αλλά μπορούν πολύ εύκολα οι γονείς να την βάλουν στη ζωή τους, αλλάζοντας τη σχέση τους με τα παιδιά τους.

Η Ενεργητική Ακρόαση χρησιμοποιείται πιο σωστά, όταν το παιδί αποκαλύπτει ότι έχει ένα πρόβλημα. Όλα τα παιδιά συναντούν καταστάσεις στη ζωή τους που τα απογοητεύουν, τα ματαιώνουν, τα πονάνε ή τα συνθλίβουν. Για παράδειγμα, προβλήματα με τους φίλους τους, με το σχολείο και τα μαθήματα ακόμα προβλήματα με τον εαυτό τους.

Πώς μπορούν οι γονείς από την μεριά τους να τα βοηθήσουν να βρουν λύση για τα προβλήματα;

Η Ενεργητική Ακρόαση είναι μια δραστική μέθοδος βοήθειας, ώστε ένα άλλο πρόσωπο να λύσει ένα πρόβλημα που έχει, υπό τον όρο ότι ο ακροατής μπορεί να αποδεχτεί την ιδέα ότι ο άλλος έχει το πρόβλημα και να του επιτρέπει σταθερά να βρίσκει τις δικές του λύσεις. Ακόμα, μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των γονέων ως φορέων βοήθειας για τα παιδιά τους, όμως αυτή η βοήθεια είναι διαφορετική από εκείνη που συνήθως προσπαθούν να δώσουν οι γονείς.

Ένας γονιός όταν το παιδί του φέρνει κάποιο πρόβλημα, ανάλογα με τη σοβαρότητα του, προσπαθεί άλλοτε να του δώσει γρήγορες λύσεις, άλλοτε ηθικολογεί και άλλοτε παίρνει το ρόλο του κριτή. Υπάρχουν ακόμα, φορές που υποτιμούν ή κοροϊδεύουν τα παιδιά σε τέτοιες καταστάσεις. Πολλοί γονείς επίσης, τείνουν να οικειοποιούνται πάρα πολλά προβλήματα των παιδιών του. Κατ’ αυτό τον τρόπο, προκαλούν στον εαυτό τους περιττή θλίψη, συντελούν στη φθορά της σχέσης τους με τα παιδιά και χάνουν αναρίθμητες ευκαιρίες να γίνουν αποτελεσματικοί σύμβουλοι των μικρών τους.

Πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά την συμπεριφορά αυτή των γονιών τους;

Νιώθουν τις περισσότερες φορές πως δεν γίνονται αποδεκτά. Ακόμα, πλήττεται η αυτοεκτίμησή τους. Οι γονείς με την εύρεση δικών τους λύσεων, στέλνουν το μήνυμα στο παιδί ότι δεν είναι ικανό, να το λύσει μόνο του. Το παιδί καταλαβαίνει πως οι γονείς του δεν του έχουν εμπιστοσύνη.

Η Ενεργητική ακρόαση λοιπόν είναι ένα εξαιρετικά βοηθητικό εργαλείο στα χέρια των γονιών. Το μόνο που έχουν να κάνουν, είναι να ακούσουν με ενσυναίσθηση, αποδοχή και κατανόηση το πρόβλημα. Κάθε φορά που το παιδί τους δίνει μια πληροφορία, θα προσπαθήσουν στην ουσία να καθρεφτίσουν τα όσα είπε. Χωρίς να προσθέτουν πράγματα, χωρίς να βγάζουν γρήγορα συμπεράσματα, χωρίς να λένε τη φράση «στα έλεγα εγώ».

Πρέπει να δείξετε πως κατανοείτε τα όσα βιώνει και πως το αποδέχεστε όπως είναι. Το παιδί θα αποκωδικοποιήσει αμέσως το μήνυμα αυτό. Θα νιώσει ασφάλεια και θα προσπαθήσει να μιλήσει ανοιχτά για ότι το απασχολεί, εκφράζοντας τα συναισθήματά του ελεύθερα. Μέσα από την κουβέντα και καθώς καθρεφτίζετε τα όσα σας λέει, μπορεί να δει μόνο του τα πράγματα πιο ξεκάθαρα. Έτσι, αναζητά λύση μόνο. Τα παιδιά αυτά μαθαίνουν να γίνονται πιο δημιουργικά, υπεύθυνα και με αυτοπεποίθηση. Ακόμα, έρχονται πιο κοντά με τους γονείς τους, αυξάνοντας τις πιθανότητες, την επόμενη φορά να ζητήσουν την συμβουλή τους.