XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τελικά, μαθαίνουμε στα παιδιά μας να μεγαλώνουν;


19 Σεπτεμβρίου 2013

Μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά φτερά αλλά να μάθουν μονά τους να πετάνε.

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να θυμούνται αλλά ξεχνάμε να τους μάθουμε να μεγαλώνουν.Εκπαιδεύω ένα παιδί σημαίνει πως του μαθαίνω να μεγαλώνει, να μπορεί να ζήσει χωρίς εμάς. Οι ενήλικοι δεν μπορούν να τους χρησιμεύσουν παρά μόνο ως οδηγοί για να μάθουν να υλοποιούν αυτό που επιθυμούν με τον πιο πρόσφορο τρόπο. Είναι σημαντικό να μη διαπλάθουμε τα παιδιά μας κατ' εικόνα και ομοίωσή μας, αφού κάθε παιδί, όπως κάθε άνθρωπος, είναι μοναδικό και πρέπει να του επιτρέπουμε να είναι ο εαυτός τους.

Η εκπαιδευτικός Ναταλία Καλντερόν συνόψιζε ως εξής το θέμα αυτό: "Η εκπαίδευση ενός παιδιού είναι σαν να κρατάς στο χέρι μια πλάκα σαπούνι. Αν το σφίξεις πολύ πετάγεται μακριά. Αν το κρατάς χωρίς μεγάλη αποφασιστικότητα, θα σου γλιστρήσει μέσα από τα δάχτυλα. Μια ελαφριά αλλά σταθερή πίεση το κρατάει στη θέση του".

Δύσκολα βρίσκει κανείς, τη μέση οδό ανάμεσα στην εξουσία και στην ελευθερία, ανάμεσα στον προσανατολισμό και στην ελεύθερη θέληση. Τελικά, οι γονείς εκπαιδεύουν κυρίως με το δικό τους παράδειγμα, γι' αυτό αν σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους,τα παιδιά θα ενσωματώσουν στον σκληρό τους δίσκο με φυσικότητα αυτές τις συμπεριφορές.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.