XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαμάδες σε κατάσταση S.O.S


23 Σεπτεμβρίου 2013

Τι κάνει τις μαμάδες να τρελαίνονται;

Ακούς πολλές φορές τους έφηβους να λένε «Η μαμά μου δεν είναι καλά έχει τρελαθεί», «Δες πας να σε δει κανένας γιατρός, η κλιμακτήριος σε έχει καταστρέψει», «Δεν μπορώ να μείνω άλλο σ’αυτό το σπίτι, θα σηκωθώ να φύγω, δεν είσαι μάνα εσύ». Και δεν είναι μόνο οι έφηβοι, ακόμα και τα μικρότερα παιδιά μπορούν να πουν τις παραπάνω φράσεις διατυπωμένες με διαφορετικό τρόπο αλλά με το ίδιο νόημα. Οι δε μπαμπάδες από την άλλη με την απάθεια τους συμβάλλουν στην εκτός ελέγχου κατάσταση των μαμάδων.

Τι όμως ενοχλεί τις μαμάδες και αρχίζουν να ουρλιάζουν και να φωνάζουν για τα σκόρπια παιχνίδια στο σαλόνι, τις πεταμένες κάλτσες, τα άπλυτα ρούχα που ξεχειλίζουν πάλι από το καλάθι; Δεν είναι το πιο τραγικό πράγμα στον κόσμο αν το δει κανείς ψύχραιμα.

Κι όμως, είναι για τις μαμάδες. Γιατί κάνουν τα ίδια ακριβώς πράγματα κάθε μέρα. Χωρίς εξαίρεση. Πρέπει να σηκώνονται το πρωί να μαζεύουν το σπίτι, να μαγειρεύουν για το μεσημέρι, να ξυπνούν το πρωί να τσακώνονται για τα ρούχα, το πρωινό, να τρέχουν πανικόβλητες να τα αφήσουν στο σχολείο και να συνεχίσουν για τη δουλειά τους. Η μέρα δεν σταματά εκεί. Πρέπει να γυρίσουν μετά σπίτι να συνεχίσουν τις υπόλοιπες δουλειές, να διαβάσουν τα μικρά, να τα τρέξουν στις εξωσχολικές του δραστηριότητες, να ετοιμάσουν το δείπνο και φυσικά η μέρα δεν σταματά εκεί. Σκεφτείτε πως οι μαμάδες κάνουν τα ίδια βαρετά πράγματα κάθε μέρα.

Είναι λογικό λοιπόν να χάνουν τον εαυτό τους. Δεν έχουν χρόνο να σκεφτούν κάτι διαφορετικό από το αν τα παιδιά τους έχουν καθαρά ρούχα αύριο, τι να τους μαγειρέψω πάλι να φάνε, τι λείπει από το ψυγείο. Όλη αυτή η ρουτίνα είναι συσσωρευτική και δρα ύπουλα σαμποτάροντας τη ψυχική τους ηρεμία και ισορροπία. Οι κρίσεις που παθαίνουν οι μαμάδες όταν δουν τα lego σκόρπια στο τραπεζάκι του σαλονιού, όπου τα μάζευαν αδιαμαρτύρητα μια βδομάδα τώρα, όταν ο σύζυγος τους γυρίσει κουρασμένος από τη δουλειά και παρατήσει τα ρούχα του στο σαλόνι, απλώσει τα πόδια του στο καναπέ και πει «Κάντε ησυχία είμαι κουρασμένος και θέλω να δω ειδήσεις» που στην προκειμένη περίπτωση η φασαρία προέρχεται από το παιδικό δωμάτιο των μικρών σας όπου διαφωνείτε στο πόσο καλά έχει μάθει το μάθημα ιστορίας. Όλα αυτά είναι λογικά να σας κάνουν να φωνάζετε έξαλλη πως δεν υπάρχει κατανόηση από κανένα τους. Είναι αναγκαίο μετά απ’ όλα αυτά να ξεσπάτε σε φωνές, κατηγόριες και παράπονα που δεν έχουν τέλος.

Όλο αυτό όμως κάνει κακό στη σχέση σας και στην οικογένεια σας. Απομακρύνεστε από τα πιο αγαπημένα σας πρόσωπα ως μια τρελή που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να φωνάζει χωρίς λόγο, να κάνει κριτική και να δίνει διαταγές.

Κι όλα αυτά, γιατί έχετε πάρει την ευθύνη να τα κάνετε όλα σ’ αυτή οικογένεια. Μπορείτε να κάνετε τα πάντα. Δεν μπορείτε και αυτό δεν είναι κακό να το παραδεχτείτε και να το αποδεχτείτε. Διότι όταν αναλαμβάνετε να διεκπεραιώσετε επιτυχώς όλες τις υποχρεώσεις και τις δουλειές της οικογένειας σας, αφήνετε σε εκκρεμότητα το πιο βασικό, τη ζωή σας.

Δεν κοιτάτε τον εαυτό σας. Δεν ενδιαφέρεστε για την υγεία, την ψυχική αλλά και σωματική σας κατάσταση. Αν δεν είστε εσείς καλά δεν μπορεί να είναι κανένα μέλος της οικογένειας σας καλά. Χάνεστε μέσα στις λίστες των υποχρεώσεων παραβλέποντας να δείτε τα παιδιά σας να μεγαλώνουν. Όσες φωτογραφίες και αν τραβήξετε τα παιδιά σας για να θυμάστε τότε που ήταν μικρά δεν δημιουργούν τις ίδιες δυνατές αναμνήσεις με μία εμπειρία που ζήσατε μαζί. Είναι απλά εικόνες αποτυπωμένες σ’ ένα χαρτί, δεν είναι βιώματα.

Οι μαμάδες παθαίνουν συχνά κρίσεις πανικού για το ότι δεν κάνουν τίποτα σημαντικό, δεν έχουν χρόνο να ονειρευτούν, να χαλαρώσουν, να συζητήσουν τις ιδέες και τις σκέψεις τους. Νιώθουν πως είναι απλά ρομπότ χωρίς σκέψη και συναισθήματα, ζώντας μια ζωή χωρίς νόημα. Κι όλα αυτά, επειδή δεν αφήνουν τα παιδιά τους να τους δείξουν πως είναι να ζεις με ενθουσιασμό και πάθος τη ζωή. Να παρατηρείς το μεγαλείο της φύσης, να αφιερώνεις χρόνο για ζωγραφίσεις ένα ουράνιο τόξο. Να γελάς με τα πιο απλά πράγματα.

Αφήστε τα μικρά σας να σας δείξουν τον τρόπο, λίγο από τον ενθουσιασμό τους. Ζητήστε βοήθεια από το σύντροφό σας χωρίς αυτό να δηλώνει πως είστε ανίκανοι ή αδύναμοι να τα κάνετε όλα. Ζήστε τις στιγμές με τα παιδιά σας στο έπακρο. Και όλα αυτά, γιατί κανείς δεν σας εγγυάται πως θα είναι όλα ίδια για πάντα. Τα μικρά σας μεγαλώνουν κάθε μέρα. Μην αφήνετε τη ρουτίνα να σας το στερήσει αυτό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.