XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όταν ο θυμός ξεκινά από την οικογένεια...


29 Μαΐου 2014

O πρώτος κόσμος των παιδιών μας είναι η οικογένεια.

Από μας μαθαίνουν τι να εκτιμούν, πώς να φέρονται, και τι να περιμένουν από τη ζωή, μέσα από χιλιάδες, φαινομενικά ασήμαντες στιγμές στη διάρκεια της καθημερινής οικογενειακής ζωής. Πολλές φορές τα παιδιά μας εισπράττουν τα πιο ισχυρά μηνύματα για τις αξίες και τη συμπεριφορά μας, τι στιγμές εκείνες που εμείς νομίζουμε ότι δεν δίνουν καθόλου σημασία.

Τη στιγμή που οδηγούμε νευριασμένα και τσακωνόμαστε για την οδηγική συμπεριφορά των άλλων, την ώρα που λογομαχούμε έντονα με το σύντροφό μας ανταλλάσσοντας κατηγόριες, την ώρα που λέμε ψέματα στο αφεντικό μας προσπαθώντας να δικαιολογήσουμε την ασυνέπειά μας και πόσο ακόμα πράγματα που στο μυαλό των παιδιών αποτυπώνονται ως λύσεις για τα προβλήματά τους.

Μήπως τελικά δεν είναι και τόσο φιλικός αυτός ο πρώτος κόσμος που προσφέρουμε στα παιδιά μας; Μήπως πρέπει να σκεφτούμε κατά πόσο εμείς τους μιλάμε ευγενικά; Κατά πόσο λύνουμε τις μεταξύ μας διαφορές με σεβασμό;

Τα δεχόμαστε όπως είναι ή προσπαθούμε να τα κάνουμε αυτό που θέλουμε εμείς να γίνουν; Τα απαλλάσσουμε λόγω αμφιβολιών, έχοντας πίστη ότι οι προθέσεις τους είναι συνήθως καλές;

Είναι μερικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουμε. Στις μέρες, τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Η κρίση σε όλες τους τομείς μας έχει μετατρέψει σε θυμωμένα, σαστισμένα άτομα και κατ’ επέκταση μεγαλώνουμε θυμωμένα παιδιά. Ο τρόπος που επιλέγουμε να διαχειριστούμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις είναι ακριβώς ο ίδιος που θα επιλέξουν τα μικρά να λύσουν τις διαφορές τους με τους φίλους τους, τους δασκάλους, με εμάς.

Πώς μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα; Να εξασφαλίσετε στα παιδιά σας ένα φιλικό οικογενειακό περιβάλλον. Πώς θα τα καταφέρετε;

Φιλικό οικογενειακό περιβάλλον είναι αυτό στο οποίο οι προσπάθειες των παιδιών ενθαρρύνονται, αναγνωρίζονται και επαινούνται. Όπου τα λάθη, οι αδυναμίες και οι ατομικές διαφορές τους αντιμετωπίζονται με ανεκτικότητα. Όπου εισπράττουν δικαιοσύνη, υπομονή, κατανόηση, καλοσύνη και σεβασμό. Δεν χρειάζεται να είστε εξουσιαστικοί ή επικριτικοί γονείς προκειμένου να μεγαλώσετε καλά παιδιά. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, να έχετε θετικές προσδοκίες από τα παιδιά σας, και συγχρόνως να τους θέτετε κάποια όρια.

Είναι σημαντικό κάθε γονιός να κατανοήσει πως η καθημερινή οικογενειακή ζωή παρέχει τα πρότυπα που θα αναπαράγουν τα παιδιά σας στις δικές τους οικογένειες, όταν μεγαλώσουν. Για να αναπτύξουν τα σχέσεις υγιείς, αρκετά ανθεκτικές, ώστε να ξεπερνούν αναπόφευκτες στιγμές των προστριβών, και αρκετά βαθιές, ώστε να αντέξουν όταν τα παιδιά εκείνα ενηλικιωθούν. Μέσα από ένα τέτοιο φιλικό περιβάλλον, θα καταφέρουν να αποκτήσουν θετική ματιά και αισιοδοξία, που θα τα βοηθήσει να βρουν τη θέση τους στον κόσμο, και να απολαύσουν όσα τους έχετε μάθει.

 Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.