«Δεν είμαι το αστείο σου»: Δάσκαλοι στην Ισπανία φόρεσαν φούστες και έβαψαν τα νύχια τους για να στηρίξουν τρανς μαθητή


JTeam

20 Δεκεμβρίου 2021

«Δεν είμαι το αστείο σου»: Δάσκαλοι στην Ισπανία φόρεσαν φούστες και έβαψαν τα νύχια τους για να στηρίξουν τρανς μαθητή
Τελικά υπάρχει ελπίδα πως αυτός ο κόσμος θα αλλάξει και θα βρεθεί πιο κοντά στην ισότητα και τη συμπερίληψη.

Δάσκαλοι του σχολείου César Barrios de Lepe στην ακτή της Huelva στην Ισπανία αποφάσισαν να φορέσουν μακριές φούστες και να βάψουν τα νύχια τους λευκά ως ένδειξη συμπαράστασης σε έναν μαθητή που έπεσε θύμα bullying επειδή είναι τρανς. Ο διευθυντής του σχολείου, Joaquín Hernández, έκανε την αρχή, υποδεχόμενος τους υπόλοιπους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου με μακριά μαύρη φούστα και λευκά βαμμένα νύχια.

Το αποτέλεσμα ήταν να τον μιμηθούν και άλλοι δάσκαλοι, φορώντας φούστες και εμπνέοντας τους μαθητές να «αγκαλιάσουν» περισσότερο τη διαφορετικότητα. Η ιδιαίτερη κίνηση έκανε μάλιστα τους μαθητές- θύτες να απολογηθούν και να ζητήσουν συγγνώμη από το παιδί, στο οποίο έκαναν bullying. Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου, το 12χρονο παιδί δεχόταν απειλές και φραστική βία επειδή πήγαινε κάθε πρωί με βαμμένα νύχια.

Η κίνηση συμπαράστασης έγινε η αφορμή για να ξεκινήσει και σχετική καμπάνια με σύνθημα «Δεν είμαι το αστείο σου», με σκοπό την ενημέρωση αλλά και την καταπολέμηση της τρανσφοβίας. Όπως δήλωσαν οι δάσκαλοι του παιδιού, το ίδιο δεχόταν εκφοβισμό κι εκτός του σχολείου, κάτι που επιβάρυνε την καθημερινότητά του. Όπως είχε πει στη μητέρα του μετά από μία ακόμη δύσκολη μέρα στο σχολείο: «Μου συμβαίνουν απαίσια πράγματα».

Επειδή κανείς λοιπόν, δεν είναι το αστείο κανενός, μάλλον ήρθε η ώρα να καταλάβουμε πως κανένα παιδί και κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να γίνεται το στόχαστρο της αδυναμίας όσων δυσκολεύονται να αποδεχτούν τη φύση, την ταυτότητα και τις επιλογές του.

Το bullying είναι ένα από τα πιο νοσηρά φαινόμενα κάθε κοινωνίας και επιβάλλεται να μην έχει κανείς μπροστά στη θέα του, κλειστά μάτια. Θέλει δυνατή φωνή και καμία ανοχή. Μπορεί κανείς να μη θέλει να μιλήσει για τον θύτη αλλά ίσως αυτός είναι το μεγαλύτερο θύμα της υπόθεσης. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι μία από τις πιο σοβαρές αιτίες που ένα παιδί ασκεί bullying. Ο εκφοβισμός του δίνει δύναμη και έλεγχο πάνω σε παιδιά της ηλικίας του που προσπαθούν να μεγαλώσουν ομαλά.

Δείτε ακόμη: