ΦΙΛΙΑ

Αυτή είναι μία από τις πιο καταστροφικές φράσεις σε μια φιλία


JTeam

7 Φεβρουαρίου 2022

Αυτή είναι μία από τις πιο καταστροφικές φράσεις σε μια φιλία
Οι παρακάτω λέξεις και το νόημα πίσω από αυτές, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ τοξικές για τις φιλίες. Αν τις έχετε ενσωματώσει στην καθημερινή σας επικοινωνία, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε.

Αν κάθε φορά που στέλνεις μήνυμα και δεν λαμβάνεις απάντηση ΄άμεσα, αναρωτιέσαι αν έκανες κάτι λάθος, τότε καλύτερα να το ξανασκεφτείς. Όταν αρχίζεις να κάνεις φανταστικά σενάρια και βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα επειδή οι φίλοι σου δεν σου έχει απαντήσει ακόμη στο μήνυμα που έστειλες, καταστρέφεις αυτομάτως τη μεταξύ σας σχέση.

«Έχεις κάτι μαζί μου;». Αυτές είναι οι λέξεις, που συχνά συνοδεύονται από το «γιατί δεν μου απαντάς;» και δεν πρέπει να χρησιμοποιείς στις φιλικές σου σχέσεις γιατί είναι φορτισμένες μόνο με αρνητικό πρόσημο. Αυτός ο τρόπος σκέψης σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι αρκετά ναρκισσιστικός καθώς η ζωή όλων δεν περιστρέφεται γύρω από εμάς.

Το πιο πιθανό σενάριο όταν δεν απαντάει ο φίλος σου, είναι ότι απλά τρέχει με πολλά πράγματα μες στην καθημερινότητα και στο τέλος της ημέρας μαζί με ένα σωρό ακόμη, έχει ξεχάσει μαζί να πατήσει το κουμπί της αποστολής στο κείμενο που είχε ετοιμάσει για σένα.

Αν λοιπόν ρωτάς επανειλλημένα αν έχει κάτι μαζί σου και γιατί δεν σου απαντάει, τότε δραματοποιείς την κατάσταση και δημιουργείς κάτι που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Κουράζεις τον άνθρωπο που είναι δίπλα σου ακριβώς επειδή σε έχει εμπιστευτεί και πολύ απλά ζητάει και από σένα να κάνεις το ίδιο.

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, Anna Poss: «Όλη αυτή η ανασφάλεια που νιώθει κάποιος όταν αργεί να του απαντήσει ο φίλος του, κάνει τον δεύτερο να νιώθει επιπρόσθετο άγχος γιατί πρέπει διαρκώς να του υπενθυμίζει ότι είναι εκεί παρά τις υποχρεώσεις του και τη φορτωμένη του καθημερινότητα».

Όλο αυτό είναι πολύ επιβαρυντικό για τη μεταξύ σας φιλία και προκαλεί αρνητικά συναισθήματα ενώ φέρνει απόσταση ανάμεσα στους δυο σας. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό μάλιστα, μπορεί να είναι πολύ βαθύτερος. Αν φοβάσαι πάντα ότι οι άλλοι έχουν κάτι μαζί σου και ότι έχεις κάνει κάτι που τους έχει πειράξει, αυτό συνήθως αντανακλά τις δικές σου ανησυχίες.

Πιθανότατα ξεκινάει από τα παιδικά μας χρόνια και με τον τρόπο που μάθαμε να χτίζουμε τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους. Από αυτό εξαρτάται και το αν έχουμε τελικά ανάγκη για περισσότερη επιβεβαίωση από τα άτομα που θα έπρεπε ήδη να ξέρουμε ότι είναι στη ζωή μας γιατί το έχουν επιλέξει.

TAGS