Η υπέροχη Γκάμπι: Πώς η "χρυσή" Γκαμπριέλα Παπαδάκης ξεκίνησε από τον Κορυδαλλό για να κατακτήσει το Πεκίνο


JTeam

18 Φεβρουαρίου 2022

Η υπέροχη Γκάμπι: Πώς η "χρυσή" Γκαμπριέλα Παπαδάκης ξεκίνησε από τον Κορυδαλλό για να κατακτήσει το Πεκίνο
Getty Images
Η ελληνικής καταγωγής χρυσή ολυμπιονίκης του καλλιτεχνικού πατινάζ Γκαμπριέλα Παπαδάκης, έχει πατέρα Κρητικό που μεγάλωσε στον Κορυδαλό και μητέρα Γαλλίδα. Πότε γνώρισε τον παρτενέρ της Γκιγιόμ Σιζερόν, γιατί δεν κρατάει τα μετάλλιά της και τι ρόλο έπαιξε στη ζωή της ο διάσημος Greek fat gyros;

Ποια είναι η Γκαμπριέλα Παπαδάκης που μαζί με τον παρτενέρ της Γκιγιόμ Σιζερόν κατακτούν τον ένα τίτλο μετά τον άλλο στο καλλιτεχνικό πατινάζ με αποκορύφωμα το Χρυσό μετάλλιο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

γράφει η Έλενα Μπουζαλά

Jenny.Gr
Getty Images

Γκαμπριέλα Παπαδάκης - Γκιγιόμ Σιζερόν

Η ελληνικής καταγωγής χρυσή ολυμπιονίκης του καλλιτεχνικού πατινάζ Γκαμπριέλα Παπαδάκης, έχει πατέρα Κρητικό που μεγάλωσε στον Κορυδαλό και μητέρα Γαλλίδα. Πότε γνώρισε τον παρτενέρ της Γκιγιόμ Σιζερόν, γιατί δεν κρατάει τα μετάλλιά της και τι ρόλο έπαιξε στη ζωή της ο διάσημος Greek fat gyros...

Η Γκαμπριέλα Παπαδάκης ακόμα και να μην ήθελε να ασχοληθεί με το καλλιτεχνικό πατινάζ ήταν δύσκολο να το αποφύγει. Από μικρή μετά το σχολείο πήγαινε στο παγοδρόμιο όπου εργαζόταν η μητέρα της Κατρίν, μία καταξιωμένη skating coach, που ήθελε να έχει τα παιδιά της κοντά της, ώστε να τα βλέπει, έστω κι όταν δούλευε.

Ο πρώτος αγώνας της Γκαμπριέλας

Η Κατρίν ποτέ δεν έβλεπε στην κόρη της όσα εκείνη δεν είχε καταφέρει ως αθλήτρια του πατινάζ. Θυμάται την κορούλα της Gabby στον πρώτο αγώνα της, ήταν φοβισμένη και χρειάστηκε 15 ολόκληρα λεπτά να πάει από την μία άκρη της πίστας στην άλλη. Ήταν μόλις τεσσάρων ετών σε τοπικούς αγώνες στο Κλεμόν Φεράν. Το κοινό αποθέωσε την Γκαμπριέλα, την χειροκροτούσε σε όλη της την προσπάθεια. Όπως και στο χορό της στον πάγο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες πια, ολόκληρη κοπέλα με τον μόνιμο παρτενέρ της, Γκιγιόμ Σιζερόν, όταν σε συντομότερη προφανώς προσπάθεια τους κατακτούσαν το χρυσό μετάλλιο και μάλιστα με παγκόσμιο ρεκόρ πόντων. Και τότε και σήμερα η Γκάμπι κινείται στον πάγο με ελευθερία και ευελιξία. Όπως της έμαθε η μάνα της στα πρώτα της βήματα.

Η οικογένεια Παπαδάκης

Η Γκαμπριέλα είναι κόρη της Κατρίν και του Εμμανουήλ Παπαδάκη με καταγωγή από την Κρήτη. Γεννήθηκε στις 19 Μαϊου 1995. Οι γονείς της γνωρίστηκαν όταν η μαμά της είχε έρθει διακοπές σε ελληνικό νησί και ο μπαμπάς της εργαζόταν ως DJ. Πέρασαν δύο χρόνια μετά τη γνωριμία τους όταν ο Εμμανουήλ αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα και να πάει να τη βρει στη Γαλλία. Σήμερα ο μπαμπάς Παπαδάκης έχει ένα φορτηγό - καντίνα στο Όστιν του Τέξας και πουλάει ελληνικό γύρο.

Η γνωριμία με τον Γκιγιόμ Σιζερόν

Η χάρη της Γκαμπριέλας στον πάγο τράβηξε την προσοχή της μητέρας της ως προπονήτριας όταν είχε περάσει τρία χρόνια στο παγοδρόμιο παίζοντας και πατινάροντας δίπλα στους αθλητές που προπονούσε για αγώνες. Με την άκρη του ματιού της είδε με μεγάλη έκπληξη ότι η κόρη της έκρυβε μέσα της μια υπέροχη πατινέζ. Δύο χρόνια αργότερα η έμπειρη μάνα διάλεξε στο τοπικό πρωτάθλημα και το αγόρι που ταίριαζε να γίνει παρτενέρ της. Τον έλεγαν Γκιγιόμ Σιζερόν και τον έφερε στο σύλλογό της. Τους προπονούσε ως juniors, αλλά μετά καθώς το ταιριαστό δίδυμο σάρωνε τους τίτλους όπου έπαιρνε μέρος πάρθηκε η απόφαση να φύγουν από τη Γαλλία. Η Γκαμπριέλα και ο Γκιγιόν μετακόμισαν στο Μόντρεαλ του Καναδά όπου και θα έκαναν πιο επαγγελματικές προπονήσεις και ταυτόχρονα θα τελείωναν το σχολείο.

Η διάσειση, το ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο και το wardrobe malfunction

Τη σεζόν 2013/2014 έκαναν το ντεμπούτο τους στην senior σκηνή. Βγήκαν πρώτοι σε δύο grand prix που συμμετείχαν στην έναρξη των αγώνων που δίνουν πρόκριση για τους Ολυμπιακούς, και ήρθαν τρίτοι στο grand prix final στη Βαρκελώνη τον Δεκέμβριο του 2014. Ένα μήνα μετά στέφθηκαν Πρωταθλητές Ευρώπης με υψηλό σκορ, με δεύτερους το ιταλικό δίδυμο και Παγκόσμιους Πρωταθλητές Anna Cappellini και Luca Lanotte αφήνοντας τρίτους τους Ρώσους Alexandra Stepanova και Ivan Bukin. Πολύ γρήγορα, τον Μάρτιο του 2015 έβγαλαν το ευρωπαϊκό τους στέμμα, ώστε να φορέσουν το Παγκόσμιο, ως νικητές στη Σαγκάη.

Τον Αύγουστο του 2015, η παγκόσμια πρωταθλήτρα Παπαδάκη κινδύνευσε να αποχωρήσει από την ενεργό δράση επειδή κατά την διάρκεια προπόνησης, έχασε την ισορροπία της, έπεσε και χτύπησε το κεφάλι της. Η διάγνωση ήταν διάσειση βαριάς μορφής και για 2,5 εβδομάδες ήταν σε ακινησία. «Δεν έβγαινα από το σπίτι. Ήθελα απλά να είμαι ξαπλωμένη. Είχα χάσει την αίσθηση της ισορροπίας και μιλούσα αργά, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές, που έχανα την σειρά των λέξεων», θυμάται χαρακτηριστικά. Ωστόσο η αποθεραπεία της ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μετά από τέσσερις μήνες, επέστρεψε στο παγοδρόμιο.

Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκ Τσανγκ είχαν κατακτήσει τον πρώτο τους τίτλο στο Grand Prix Final (2017), ήταν 3 φορές Πρωταθλητές Ευρώπης και 2 φορές Παγκόσμιοι Πρωταθλητές (2015 και 2016).

Η πρώτη μεγάλη ατυχία για το ζευγάρι ήρθε στους Χειμερινούς Αγώνες της Νότιας Κορέας το 2018, όπου κατέβηκαν ως φαβορί, αλλά έπρεπε να συμβιβαστούν με το ασημένιο μετάλλιο. Η αμήχανη στιγμή που κανείς δεν θέλει να γράφεται στην ολυμπιακή του ιστορία ήταν όταν το κορμάκι της Γκαμπριέλας έφυγε από τη θέση του αφήνοντας εκτεθειμένο ένα μικρό κομμάτι του στήθους της. Το ζευγάρι συνέχισε το πρόγραμμά του αλλά οι βαθμοί ποινής τους στέρησαν το χρυσό.

Αυτό τους πείσμωσε πιο πολύ, στέφθηκαν Πρωταθλητές Ευρώπης ακόμα δύο φορές και έγιναν το μοναδικό ντουέτο στην ιστορία του καλλιτεχνικού πατινάζ που κατακτά 5 διαδοχικούς τίλους, μετά την περίοδο 1957-1961 και την Βρετανίδα Courtney Jones που πάντως είχε διαφορετικούς παρτενέρ.

Break δύο ετών

Από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, οι 4 φορές Παγκόσμιοι Πρωταθλητές πλέον δεν συμμετείχαν σε κανέναν διεθνή διαγωνισμό μέχρι το Finlandia Trophy, αγώνας που άνοιξε τον Ολυμπιακό κύκλο προκρίσεων.

«Έπρεπε να ανανεώσουμε τους στόχους μας και να χτίσουμε μια νέα δυναμική» δήλωνε η Γκαμπριέλα τον Ιανουάριο του 2021, ενώ ο Γκιγιόμ εκμεταλλεύτηκε αυτό το αγωνιστικό διάλλειμα και εξέδωσε το βιβλίο του «Ma plus belle Victoire» (Η μεγαλύτερη νίκη μου), στο οποίο για πρώτη φορά εξομολογήθηκε πώς η αποδοχή της ομοφυλοφιλίας του τού επέτρεψε να μπει στο υψηλότερο επίπεδο του αθλήματός του. Η αποχή από μεγάλους αγώνες τους έκανε όπως αποδείχθηκε πιο δυνατούς. Αυτή τη σεζόν κυριάρχησαν όπου έλαβαν μέρος, έχοντας έναν και μοναδικό στόχο: το χρυσό στο Πεκίνο.

Χρυσοί στο Πεκίνο 2022

Στην δεύτερη διαδοχική συμμετοχή τους σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες η Γκαμπριέλα και ο Γκιγιόμ τελείωσαν τη δουλειά που είχαν αφήσει στη μέση το 2018. Το αργυρό έγινε χρυσό. Οι δυο τους συγκέντρωσαν σκορ 226,98, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ και έφεραν στη Γαλλία το δωδέκατο μετάλλιο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το ισχυρό ντουέτο από τη Ρωσία.

Η Κατρίν έχει όλα τα μετάλλια της Γκαμπριέλας επειδή όπως λέει η Γκαμπριέλα φοβάται μην τα κλέψει κανείς.

Μπορεί η Γαλλίδα σούπερσταρ του καλλιτεχνικού πατινάζ να μην έμαθε ποτέ ελληνικά, εμάς όμως μας γεμίζει υπερηφάνεια και δίπλα πάντα από την χρυσή ολυμπιακή νίκη της θα προσθέτουμε... Η ελληνικής καταγωγής Γκαμπριέλα Παπαδάκης βεβαίως βεβαίως. Από το Istagram της βρήκαμε μια φωτογραφία στο ηλιοβασίλεμα της Λευκάδας.