CELEBRITIES

William και Kate δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη Belize: Οι κάτοικοι ζητούν αποζημιώσεις δουλείας και όχι εορτασμούς για το Ιωβηλαίο


JTeam

22 Μαρτίου 2022

William και Kate δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη Belize: Οι κάτοικοι ζητούν αποζημιώσεις δουλείας και όχι εορτασμούς για το Ιωβηλαίο
Instagram/ usatoday
Ο Δούκας και η Δούκισσα του Cambridge, αντιμέτωποι με την οργή και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων σε χωριό της Belize καθώς η επίσκεψή τους χαρακτηρίστηκε «αποικιοκρατική».

Η Kate Middleton και ο πρίγκιπας William μπορεί να έχουν ξεκινήσει τις εμφανίσεις τους προς τιμήν της Βασίλισσας Ελισάβετ και του πλατινένιου ιωβηλαίου της αλλά αναγκάστηκαν ήδη να ακυρώσουν το ταξίδι τους, εξαιτίας έντονων διαμαρτυριών των κατοίκων, στο Belize της Κεντρικής Αμερικής, εκεί από όπου θα ξεκινούσαν την περιοδεία τους στην Καραϊβική.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι του "Indian Creek" εναντιώθηκαν καθώς χαρακτήρισαν την επίσκεψή του Δούκα και της Δούκισσας του Cambridge ως «αποικιοκρατική» και το λιγότερο που περιμένουν, είναι μια επίσημη «συγγνώμη». Το Παλάτι προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση για την ακύρωση της επίσκεψης στο χωριό ενώ η διαμαρτυρία που ξεκίνησε εναντίον του πριγκιπικού ζεύγους, ζητά από την Βρετανική μοναρχία να πληρώσει αποζημιώσεις για τη δουλεία.

Η διαμαρτυρία έχει οργανωθεί από το Advocates Network, μια ένωση ακτιβιστικών και ανθρωπιστικών Τζαμαϊκανών οργανώσεων, η οποία έχει φτιάξει ήδη μια ανοιχτή επιστολή, υπογεγραμμένη από γνωστούς ηγέτες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων ειδικών και πολιτικών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή: «Δεν θα συμμετάσχουμε στους εορτασμούς για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο σας! Δεν βρίσκουμε κανέναν απολύτως λόγο να γιορτάσουμε τα 70 χρόνια της γιαγιάς σας στον Βρετανικό θρόνο γιατί η βασιλεία η δική της αλλά και των προκατόχων της διαιώνισε τη μεγαλύτερη τραγωδία ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Όπως επισημαίνεται στη συνέχεια: «Θεωρούμε ότι μια συγγνώμη είναι απαραίτητη για τα βρετανικά εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένης της εκμετάλλευσης των αυτόχθονων ανθρώπων της Τζαμάικα, του υπερατλαντικού εμπορίου Αφρικανών, της μετατροπή των Αφρικανών σε δούλους και της αποικιοκρατίας, προκειμένου να ξεκινήσειη προσπάθεια επούλωσης των πληγών, της συγχώρεσης, του συμβιβασμού και της αποζημίωσης».

Οι συγκεκριμένες διαμαρτυρίες αναμένεται να γίνουν πιο έντονες απέναντι στην αποικιοκρατική ιστορία της Βρετανίας ενώ τα τρία γεωγραφικά σημεία που επισκέπτεται το ζευγάρι, η Τζαμάικα, οι Μπαχάμες και το Belize, έχουν ακόμα την Βασίλισσα ως αρχηγό του κράτους. Τα Μπαρμπέιντος ωστόσο την καθαίρεσαν από αυτήν την θέση και τον ίδιο δρόμο φαίνεται πως θέλει να ακολουθήσει και η Τζαμάικα, η οποία φέτος γιορτάζει την 60η επέτειο της ανεξαρτησίας της

Η προηγούμενη διαμαρτυρία κατοίκων έγινε στο Belize, το Σάββατο στις 19/3 όπου η Kate και ο William επρόκειτο να επισκεφθούν μια φυτία κακάο, αλλά οι κάτοικοι του χωριού όπου βρίσκεται η φυτεία προχώρησαν σε έντονη διαμαρτυρία για το γεγονός ότι δεν είχαν ενημερωθεί για την προσγείωση του ελικοπτέρου τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.