CELEBRITIES

Τι θα κάνει η Ακαδημία με τον Will Smith: Έχει δώσει ποτέ κανείς πίσω το Oscar του;


JTeam

29 Μαρτίου 2022

Τι θα κάνει η Ακαδημία με τον Will Smith: Έχει δώσει ποτέ κανείς πίσω το Oscar του;
Έχει δώσει κανείς το αγαλματάκι των Oscars πίσω σε ολόκληρη την ιστορία τους;

Mετά τo χαστούκι που έγινε viral και τα δάκρυα στην 94η τελετή απονομής των Oscars, o Will Smith ζήτησε και επίσημα συγγνώμη από τον Chris Rock. Συγκεκριμένα έκανε ένα post στο Instagram, κατόπιν εορτής βέβαια και αφού έγινε γνωστό ότι η Ακαδημία Κινηματογράφου συζητά να του αφαιρέσει το βραβείο. Στο post ανέφερε:

«Η βία είναι δηλητηριώδης και καταστροφική σε κάθε μορφή της», ξεκίνησε. «Η συμπεριφορά μου στα χθεσινοβραδινά βραβεία ήταν απαράδεκτη και αδικαιολόγητη. Τα αστεία σε βάρος μου είναι κομμάτι της δουλειάς, αλλά το αστείο για την κατάσταση της Jada ήταν υπερβολικό για εμένα και αντέδρασα συναισθηματικά». Και συνέχισε λέγοντας: «Θα ήθελα να σου ζητήσω δημόσια συγγνώμη, Chris. Ξεπέρασα τα όρια και έκανα λάθος. Νιώθω ντροπή και οι πράξεις μου δεν αντιπροσωπεύουν το ποιος θέλω να γίνω. Δεν υπάρχει χώρος για βία, σε έναν κόσμο αγάπης και καλοσύνης».

Γίνεται όμως να του αφαιρεθεί το βραβείο; Έχει ποτέ ξανασυμβεί αυτό στο παρελθόν;

«Η Ακαδημία καταδικάζει τις ενέργειες του κ. Smith στο χθεσινοβραδινό show», ανέφερε η οργάνωση σε δήλωση το πρωί της Δευτέρας. «Ξεκινήσαμε επίσημα μια επίσημη εξέταση γύρω από το περιστατικό και θα διερευνήσουμε περαιτέρω ενέργειες και συνέπειες σύμφωνα με τους καταστατικούς νόμους, τα πρότυπα συμπεριφοράς και τη νομοθεσία της Καλιφόρνια»

Λίγο μετά την τελετή το βράδυ της Κυριακής, η Ακαδημία δημοσίευσε ένα tweet που αναφέρεται έμμεσα στο περιστατικό. Έγραφε, «Η Ακαδημία δεν συγχωρεί τη βία οποιασδήποτε μορφής».

Το 2017 η Ακαδημία κυκλοφόρησε έναν ενημερωμένο κώδικα συμπεριφοράς στον απόηχο του κινήματος #MeToo, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, Dawn Hudson, να γράφει στα μέλη εκείνη την εποχή: «Δεν υπάρχει θέση στην Ακαδημία για άτομα που χρησιμοποιούν το status τους, την εξουσία ή επιρροή με τρόπο που παραβιάζει τα αναγνωρισμένα πρότυπα ευπρέπειας. Η Ακαδημία είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε μορφή κακοποίησης, παρενόχλησης ή διάκρισης με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη φυλή, την εθνικότητα, την αναπηρία, την ηλικία, τη θρησκεία ή την εθνικότητα».

Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα προχωρήσει η Ακαδημία σε σχέση με τον Smith, αλλά υπάρχει ιστορικό με παλαιότερους νικητές των Όσκαρ που επέστρεψαν τα βραβεία τους ή τους αφαιρέθηκαν από την Ακαδημία. Οι ηθοποιοί Marlon Brando και George C. Scott και ο σεναριογράφος Dudley Nichols αρνήθηκαν όλοι τα βραβεία τους.

Σεξουαλική παρενόχληση και Oscars

Φυσικά η βία, ιδιαίτερα η δημόσια επίδειξή της όπως στην περίπτωση του Smith, δεν πρέπει ποτέ να γίνεται αποδεκτή ή να συγχωρείται, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατηγορούμενοι για σεξουαλική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένων των Woody Allen και Roman Polanski, όχι μόνο δεν κλήθηκαν να επιστρέψουν τα Όσκαρ τους στο μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση που έγιναν εναντίον τους από γυναίκες κάτω από τη νόμιμη ηλικία συναίνεσης, αλλά μάλιστα και τιμήθηκαν από την Ακαδημία μετά την αποκάλυψη αυτών των καταγγελιών.

Ο Polanski τιμήθηκε με το Όσκαρ του το 2003, 26 χρόνια αφότου ομολόγησε την ενοχή του για παράνομη σεξουαλική επαφή με μια 13χρονη, ενώ ένα από τα τέσσερα Όσκαρ του Allen ήρθε αφού η θετή κόρη του Dylan Farrow τον κατηγόρησε για πρώτη φορά για σεξουαλική κακοποίηση το 1992.

Προηγούμενα περιστατικά βίας στα Oscars

Σε ότι αφορά την περιστατικά βίας κατά την διάρκεια της τελετής, ο ηθοποιός John Wayne θέλησε να επιτεθεί στην Sacheen Littlefeather, Πρόεδρο του National Native American Affirmative Image Committee. Χρειάστηκαν 6 άνδρες της ασφάλειας για να τον εμποδίσουν να ορμήσει στην σκηνή όπου μιλούσε η Ινδιάνα.

Ήταν το 1973 όταν ο Μarlon Brandon κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ του για τον εμβληματικό ρόλο του στον Νονό και η Littlefeather το παρέλαβε εκ μέρους του, ενώ μίλησε για την κακή μεταχείριση των Ιθαγενών Αμερικανών.

Μέχρι σήμερα, η Ακαδημία δεν έχει αφαιρέσει σε κανέναν νικητή το βραβείο, αν και ο παραγωγός Harvey Weinstein και κατα συρροή κακοποιητής, αποβλήθηκε από το κυβερνητικό σώμα το 2017. Σε σχέση με τον Smith θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσει η Ακαδημία υπό πίεση. Ωστόσο, αξίζει να αναρωτηθούμε για το δυνητικά ρατσιστικό μήνυμα που θα περνούσε η οργάνωση αν επέλεγε να αφαιρέσει το Όσκαρ από τον Smith, έναν μαύρο άνδρα, την ίδια στιγμή που στο παρελθόν έχει επιτρέψει στον Woody Allen και τον Roman Polanski να κρατήσουν τα δικά τους. Και δεν χρειάζεται να σας θυμήσουμε για ποια πράγματα έχουν κατηγορηθεί ή ακόμη και δικαστεί, οι συγκεκριμένοι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.

TAGS