CELEBRITIES

Grammys 2024: Καλλιτέχνιδες χρησιμοποίησαν το κόκκινο χαλί για να στηρίξουν την Παλαιστίνη


JTeam

5 Φεβρουαρίου 2024

Grammys 2024: Καλλιτέχνιδες χρησιμοποίησαν το κόκκινο χαλί για να στηρίξουν την Παλαιστίνη
Μία από τις ελάχιστες φορές που το κόκκινο χαλί χρησιμοποιείται ολόσωστα

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι celebrities προσπάθησαν να κάνουν πολιτικές δηλώσεις μέσω των ενδυματολογικών τους επιλογών και απέτυχαν -ας θυμηθούμε την Κάρα Ντελεβίν που, στο Met Gala, είχε γραμμένο το «peg the patriarchy» πάνω στο ρούχο της (και η πατριαρχία έπεσε ξαφνικά) και την Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ με την τουαλέτα που έγραφε «tax the rich». Στα φετινά Grammys, όμως, ίσως επειδή είχαν κοινό σκοπό, ο κόπος τους δεν πήγε χαμένος.

Έχουν περάσει πάνω από 100 ημέρες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα και η ελευθερία του λόγου κάπως χάθηκε. Ηθοποιοί απολύονται από δουλειές επειδή μιλούν για γενοκτονία και ζητούν κατάπαυση του πυρός ενώ άλλοι, όπως ο Νόα Σναπ του Stranger Things, που εκφράζουν με χυδαίο τρόπο τη στήριξή τους προς το Ισραήλ, εξακολουθούν να έχουν τις δουλειές τους παρότι τους έχει κατακρίνει το κοινό. Στο κόκκινο χαλί των μουσικών βραβείων, λοιπόν, αρκετοί επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τον χώρο που τους δόθηκε για να πάρουν θέση.

Οι boygenius, οι οποίες διεκδικούσαν πέντε βραβεία, φόρεσαν Thom Browne κοστούμια με το λόγκο του οργανισμού Artists4Ceasefire σε κονκάρδες στο πέτο των σακακιών. Πρόκειται για μία σύμπραξη καλλιτεχνών με στόχο «να παρέχουμε τις φωνές και τις πλατφόρμες μας για να ενισχύσουμε το παγκόσμιο κάλεσμα για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την επιστροφή όλων των ομήρων και την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας». «Υπερασπιζόμαστε την ανθρωπιά και ένα μέλλον με ρίζες στην ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια και την ειρήνη για όλους».

Η Άτζα Μονέ, η οποία ήταν υποψήφια για τον καλύτερο δίσκο μελοποιημένης ποίησης και έχει υπερασπιστεί ανοιχτά τα δικαιώματα των Παλαιστίνια, κρατούσε ένα τσαντάκι-καρπούζι (το φρούτο αυτό είναι σύμβολο της Παλαιστίνης, καθώς έχει τα χρώματα της σημαίας της χώρας και χρησιμοποιείται σε καταστάσεις που δεν επιτρέπεται η χρήση της σημαίας -στα σόσιαλ, για παράδειγμα, όπου η λογοκρισία καλά κρατεί).

Η Εσπεράνζα Σπόλντινγκ που διεκδικούσε δύο βραβεία φόρεσε για εσάρπα το παραδοσιακό μαντήλι της Παλαιστίνης. Δεν είναι ένα απλό ρούχο, φυσικά. Το kiffiyeh, όπως ονομάζεται, έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο σύμβολο στήριξης προς τους Παλαιστινίους. Σύμφωνα με το NPR, οι μαύρες γραμμές αναπαριστούν τους ιστορικούς εμπορικούς δρόμους που περνούσαν από την Παλαιστίνη, το «χιαστί» αναπαριστά τον δεσμό των Παλαιστίνιων με τη Μεσόγειο θάλασσα και οι κοντές, καμπυλωτές γραμμές μοιάζουν με φύλλα ελιάς, ενός σημαντικού δέντρου και συμβόλου για τους Παλαιστινίους.

Ίσως στα φετινά Grammys οι celebrities να έκαναν σωστά τη δουλειά τους και να πέρασαν τα σωστά μηνύματα, με τον σωστό τρόπο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.