CELEBRITIES MEN’S POINT

Oι 5 κύριες τροφές που καταστρέφουν την τεστοστερόνη


JTeam

8 Οκτωβρίου 2023

Oι 5 κύριες τροφές που καταστρέφουν την τεστοστερόνη
@edwestwick / instagram
To σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να μειώσεις τα επίπεδα της αυτής της τόσο σημαντικής ορμόνης για την αντρική υγεία

Κακά τα ψέματα οι ορμόνες είναι αυτές που ρυθμίζουν την καλή υγεία του οργανισμού. Μεταφέρουν τα σωστά μηνύματα στον εγκέφαλο, τα κατάλληλα συστατικά στο αίμα και τις απαραίτητες ουσίες στα κύτταρα. Οι ορμονικές διαταραχές θα ήταν κάτι το οποίο σίγουρα θα ήθελες να αποφύγεις, καθώς με βάθος χρόνου μπορούν να σου δημιουργήσουν ανισορροπίες και μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Πάμε να δούμε μια από τις πιο σημαντικές ορμόνες κυρίως για την ανδρική υγεία, αλλά και την γυναικεία, καθώς και οι γυναίκες χρειάζονται την τεστοστερόνη, ωστόσο όχι σε τόσο υψηλές ποσότητες. Ως τεστοστερόνη ορίζεται μία στεροειδής ορμόνη που ανήκει στην ομάδα των ανδρογόνων. Και στα δυο φύλα, η τεστοστερόνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία και στη σεξουαλική ζωή. Είναι υπεύθυνη -μεταξύ άλλων- για την ενίσχυση της λίμπιντο, για την επαρκή ποσότητα σπέρματος, για την καλή διάθεση, την αυξημένη ενέργεια και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Κατά μέσο όρο, ο αντρικός οργανισμός παράγει περίπου σαράντα με εξήντα φορές περισσότερη τεστοστερόνη από τον γυναικείο.

Κάπως έτσι καταλαβαίνεις πως τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης συνδέονται με στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, ακόμα και με κατάθλιψη ή κόπωση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρούνται τα επίπεδα όσο το δυνατόν σε ισορροπία.

Oι 5 κύριες τροφές που καλό είναι να αποφύγεις, αφού καταστρέφουν την τεστοστερόνη στον οργανισμό

Το αγελαδινό γάλα

Ίσως από μικρή ηλικία το αγελαδινό γάλα αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι του πρωινού σου, ωστόσο πέρα από το ασβέστιο, μάλλον δεν ήταν και τόσο θρεπτικό. Είναι ένα ρόφημα, το οποίο περιέχει πλούσιες ποσότητες σε οιστρογόνα. Τα οιστρογόνα όμως, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η ακριβώς αντίθετη ορμόνη της τεστοστερόνης. Δεν ενισχύουν την ποσότητα σπέρματος, αλλά ούτε και την παραγωγή τεστοστερόνης, όσο τα οιστρογόνα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στο αίμα.

Υψηλή γλυκόζη στο αίμα

Τα επίπεδα της τεστοστερόνης μπορούν να μειωθούν κατά 25%, μετά την πρόσληψη μεγάλης ποσότητας ζάχαρης.

Το αλκοόλ

Μπορεί να σε στεναχωρήσουμε λίγο εδώ, αλλά υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν πως το αλκοόλ μπορεί να εξουδετερώσει την τεστοστερόνη σου, και να μειώσει την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος σου, όπως επίσης και την λίμπιντο, ειδικά όταν καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες και τακτικά.

Η σόγια

Είναι μια από τις πιο διαδεδομένες τροφές ειδικά μεταξύ των ατόμων που ακολουθούν μια διατροφή χωρίς κρέας. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι η σόγια μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα τεστοστερόνης. Αυτό ισχύει κυρίως για τα παράγωγα της σόγιας (GMO soy products) και όχι για την 100% βιολογική τροφή. Τα παράγωγα σόγιας έχουν συνδεθεί μέσω ερευνών, με μειωμένη λίμπιντο και σεξουαλική επιθυμία καθώς και με στυτική δυσλειτουργία. Έχει επίσης τεκμηριωθεί ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν επιλέξει μια ζωή χωρίς σεξουαλική επαφή (πχ μοναχοί) καταναλώνουν τακτικά τροφές με βάση παράγωγα σόγιας ως "βοήθημα" για τη συγκράτηση των φυσικών σεξουαλικών τους ορμών.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν ούτε από αυτή την κατηγορία, αφού τα κορεσμένα λιπαρά που περιέχουν δημιουργούν μια σειρά από θέματα υγείας. Μάλιστα μπορεί να γνωρίζαμε ότι αυτά τα λιπαρά βουλώνουν τις αρτηρίες, αλλά γνώριζες πως οι πρώτες αρτηρίες που φράζονται είναι αυτές των γεννητικών οργάνων, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορούν σε επαρκείς ποσότητες οι ορμόνες και τα συστατικά που χρειάζεσαι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.