Σε κάθε λίστα με τα οφέλη της άσκησης, θα βρείτε και την καλύτερη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Η American Heart Association έχει μάλιστα προτείνει στους γιατρούς να συνταγογραφούν συνεπείς συνεδρίες προπόνησης για άτομα με ήπια έως μέτρια υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, αποκαλώντας την άσκηση στρατηγική θεραπείας πρώτης γραμμής.
Ταυτόχρονα, όμως η σωματική δραστηριότητα έχει επίδραση στην αρτηριακή πίεση και αυτή η επίδραση μπορεί να αυξηθεί με τη διάρκεια και την ένταση της προπόνησής σας. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να αναρωτιέστε εάν η υπερβολική σωματική δραστηριότητα είναι επιβλαβής και τελικά όχι και τόσο χρήσιμη. Εδώ είναι όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε.
Πώς η άσκηση επηρεάζει την αρτηριακή πίεση
Κάθε φορά που γυμνάζεστε, το σώμα σας ανταποκρίνεται κάνοντας την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα και διευρύνοντας τα αιμοφόρα αγγεία σας, ώστε να μπορεί να ρέει περισσότερο αίμα. Οι μύες σας χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης και αυτή η απόκριση γίνεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σας. Αυτή η διαδικασία σημαίνει ότι η άσκηση αυξάνει προσωρινά την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, η τακτική άσκηση, και ιδιαίτερα η αερόβια άσκηση, είναι γνωστό ότι μειώνει συνολικά τις μέσες μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης. Ένα από τα πολλά οφέλη για την υγεία της τακτικής άσκησης είναι ο βελτιωμένος έλεγχος της αρτηριακής πίεσης.
Έτσι, ακόμα κι αν έχετε αρτηριακή πίεση που θεωρείται εντός ενός υγιούς εύρους, η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρηθεί έτσι. Μα απλα λόγια η σωματική δραστηριότητα αποτρέπει την αυξημένη πίεση - γνωστή ως υπέρταση - και τις συνέπειές της. Η υπέρταση οδηγεί σε τραυματισμό των εσωτερικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των νεφρών και της καρδιάς. Επίσης η αυξημένη πίεση προκαλεί φθορά στα αγγεία που τροφοδοτούν αίμα και οξυγόνο σε αυτά τα όργανα.
Μια προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης από την άσκηση είναι διαφορετικό από τη μακροχρόνια φθορά και δεν προκαλεί την ίδια βλάβη. Αντίθετα, μια μικρή πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία, με παρόμοιο τρόπο που η άρση μεγάλων βαρών δημιουργεί άγχος και φλεγμονή στους μυς σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά δημιουργεί μεγαλύτερο όφελος μακροπρόθεσμα.
Αρτηριακή πίεση μετά την άσκηση
Ωστόσο η παρακολούθηση της αρτηριακής σας πίεσης κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι ζωτικής σημασίας εάν έχετε υπέρταση, αλλά είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε πόσο γρήγορα η πίεσή σας επιστρέφει στο συνηθισμένο σας εύρος και να παρακολουθείτε την ένδειξη της αρτηριακής σας πίεσης σε κατάσταση ηρεμίας. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά την άσκηση για να κάνετε μια μέτρηση, αλλά μπορεί να περάσουν μερικές ώρες πριν η αρτηριακή σας πίεση επανέλθει πλήρως στο φυσιολογικό. Εάν όμως παραμείνει για περισσότερο από αυτό, σκεφτείτε να το ελέγξετε. Η αρτηριακή σας πίεση πρέπει να είναι 120/70 mmHg σε ηρεμία και μικρότερη από 220/110 mmHg με άσκηση.
Άσκηση με υψηλή αρτηριακή πίεση
Ενώ η προπόνηση φέρνει πολλά οφέλη, εάν έχετε υπέρταση, είναι σημαντικό για να δείτε τον γιατρό σας, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε μορφή άσκησης. Επίσης θα πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά έναν γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι η αρτηριακή σας πίεση είναι ελεγχόμενη και ότι βρίσκεστε σε κατάλληλη ιατρική θεραπεία πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης. Μόλις επιτευχθεί ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, η γενική σύσταση είναι να ασκείστε τακτικά με στόχο την καθημερινή αερόβια άσκηση και γενικά κάποιο είδος προπόνησης με αντίσταση αρκετές ημέρες την εβδομάδα. Εάν γυμνάζεστε τακτικά- σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή- μπορεί να βελτιώσετε τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, και μπορεί επίσης να καταφέρετε να σταματήσετε τη φαρμακευτική αγωγή.
Ωστόσο, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να προσεγγίζουν την έντονη άσκηση με προσοχή. Εφόσον ο καρδιολόγος σας δίνει το πράσινο φως για πιο έντονη δραστηριότητα—για παράδειγμα, κάνοντας προπόνηση HIIT ή τρέξιμο σε μαραθώνιο—είναι εντάξει να το επιδιώξετε.
Εάν ξεκινάτε τώρα να γυμνάζεστε ή έχει περάσει καιρός από τότε που γυμναστήκατε, η σταδιακή πρόοδος είναι η καλύτερη επιλογή. Ξεκινήστε με χαμηλή ένταση και στη συνέχεια αυξήστε την αργά. Η συνεργασία με έναν προπονητή μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης. Είναι επίσης σημαντικό να έχετε συχνές, τακτικές συνεδρίες άσκησης. Είναι πολύ καλύτερο από την άποψη της καρδιαγγειακής υγείας να ασκείστε καθημερινά για 20 έως 30 λεπτά, παρά να ασκείστε μία φορά την εβδομάδα για τρεις έως τέσσερις ώρες.
Πιθανές επιπλοκές της άσκησης με υψηλή αρτηριακή πίεση
Γιατί είναι τόσο σημαντικό να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση και θέλετε να ασκείστε; Συγκεκριμένα, εάν η υπέρταση δεν ελέγχεται επαρκώς, θα μπορούσε να σας θέσει σε κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή αρτηριακή ρήξη κατά τη διάρκεια της άσκησης, ειδικά της υψηλής έντασης. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να περιμένετε μέχρι να ελεγχθεί καλύτερα η αρτηριακή σας πίεση.
Άσκηση με χαμηλή αρτηριακή πίεση
Η υπέρταση είναι συνήθως το κύριο μέλημα όταν πρόκειται για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, αλλά τι γίνεται όταν η πίεση είναι σταθερά χαμηλή; Αυτό δεν τείνει να είναι ένα σημαντικό ζήτημα, αλλά θα μπορούσε να είναι πρόβλημα εάν η αρτηριακή σας πίεση πέσει κατά τη διάρκεια της άσκησης, αντί να ανεβαίνει. Αν συμβαίνει αυτό, μάλλον θα πρέπει να αξιολογηθείτε, γιατί υπάρχει πιθανότητα η καρδιά να έχει κάποιο δομικό πρόβλημα. Καλέστε τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα χαμηλής αρτηριακής πίεσης:
- Ζάλη, ειδικά όταν στέκεστε όρθιοι από καθιστή θέση
- Δύσπνοια που δεν ταιριάζει με το επίπεδο της προσπάθειας
- Σφίξιμο ή πόνος στο στήθος όταν αυξάνεται η ένταση της άσκησης
Είναι πιθανό η αερόβια άσκηση να μειώνει την αρτηριακή σας πίεση πάρα πολύ, ιδιαίτερα εάν παίρνετε φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά, αντιαγχολυτικά , παυσίπονα ή διουρητικάl. Ακόμα κι αν η αρτηριακή σας πίεση είναι φυσιολογική, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με το πρόγραμμα άσκησής σας εάν παίρνετε αυτούς τους τύπους φαρμάκων.
Συμβουλές για ασφαλή άσκηση
Ο μελλοντικός προγραμματισμός μπορεί να βοηθήσει πολύ στο να γίνουν οι προπονήσεις πιο ασφαλείς, ανεξάρτητα από την κατάσταση της αρτηριακής σας πίεσης. Ακολουθούν στρατηγικές που βοηθούν:
- Να είστε επιμελείς με την ενυδάτωση, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση .
- Επιλέξτε δραστηριότητες χαμηλού αντίκτυπου, ειδικά αν μόλις ξεκινάτε. Αυτό περιλαμβάνει περπάτημα, ποδήλατο, γιόγκα και κολύμπι.
- Παρακολουθήστε την αρτηριακή σας πίεση εάν έχετε υπέρταση ή έχετε εμφανίσει συμπτώματα χαμηλής αρτηριακής πίεσης στο παρελθόν.
- Ξεκινήστε αργά και αυξήστε σταδιακά, τόσο τη συχνότητα όσο και τη διάρκεια της προπόνησης.
- Πάρτε ημέρες ανάπαυσης για να αποφύγετε την υπερπροπόνηση και να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού.
Τέλος ειναι σημαντικό να παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση, ώστε να γνωρίζετε το πώς αλλάζει κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας. Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για συγκεκριμένες συστάσεις.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.