COOKING

Πώς θα απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του καμένου φαγητού


JTeam

2 Μαρτίου 2023

Πώς θα απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του καμένου φαγητού
unsplash
Πώς θα εξαλείψετε τη μυρωδιά του καμένου φαγητού από τις επιφάνειες και τον αέρα.

Κάποιες φορές, είτε επειδή είμαστε αφηρημένοι είτε επειδή δεν ακολουθήσαμε σωστά τη συνταγή, μπορεί να κάψουμε το φαγητό που ετοιμάζουμε. Συμβαίνει σε όλους και είναι συνήθως απογοητευτικό. Εν μέρει επειδή δεν μας αρέσει να σπαταλάμε το φαγητό, εν μέρει επειδή πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή και εν μέρει επειδή κινδυνεύουμε να καταστρέψουμε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια.

Το καλό είναι πως εάν το φαγητό δεν είναι απανθρακωμένο, υπάρχουν τρόποι να το διορθώσετε και να το ανακτήσετε. Το χειρότερο όμως είναι ότι η μυρωδιά του καμένου παραμένει πολύ έντονη και απλώνεται πολύ γρήγορα σε όλο το σπίτι. Αυτή η μυρωδιά είναι πολύ επίμονη και πολύ δύσκολο να την ξεφορτωθείτε. Ευτυχώς υπάρχουν μερικά κόλπα ώστε να εξαλείψετε τη μυρωδιά του καμένου φαγητού από τις επιφάνειες και τον αέρα.

Βήμα 1: Ανοίγουμε τα παράθυρα και κλείνουμε τις πόρτες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να εξαλείψετε τη μυρωδιά του καμένου είναι να αερίσετε την κουζίνα. Ανοίγουμε διάπλατα τα παράθυρα και, αν η μυρωδιά δεν έχει ήδη απλωθεί στο σπίτι, κλείνουμε τις πόρτες των άλλων δωματίων, για να μην μπει μέσα. Για να απαλλαγείτε από την έντονη μυρωδιά πιο γρήγορα, μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα στη μέγιστη ισχύ στρέφοντάς τον προς το παράθυρο.

Βήμα 2: Πετάμε το καμένο φαγητό

Όσο περιμένουμε να φύγει η μυρωδιά από την κουζίνα, αν δεν μπορεί να ανακτηθεί το καμένο φαγητό, δυστυχώς πρέπει να το πετάξουμε. Μόλις κρυώσει, προσπαθήστε να ξύσετε όσο περισσότερο φαγητό μπορείτε χωρίς να καταστρέψετε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια. Κλείστε τα πάντα σε μια βρεγμένη σακούλα και πετάξτε το όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Jenny.Gr
unsplash

Βήμα 3: Καθαρίζουμε κατσαρόλες και τηγάνια από το καμένο φαγητό

Για να πλύνουμε κατσαρόλες και τηγάνια από τα καμένα υπολείμματα τροφών πρέπει να καταλάβουμε πόσο κολλημένα είναι. Αν τα υπολείμματα ξεκολλάνε εύκολα, χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα ή μια ξύλινη κουτάλα για να τα αφαιρέσετε.

Αν, από την άλλη δεν φεύγουν τότε σκεπάστε τον πάτο της κατσαρόλας ή του τηγανιού με νερό και ξύδι και βάλτε τα στη φωτιά να βράσουν για λίγα λεπτά. Περιμένετε να κρυώσουν και μετά προσπαθήστε να αφαιρέσετε τα υπολείμματα με μια σπάτουλα, μια ξύλινη κουτάλα ή ένα σφουγγάρι με μαλακή πλευρά.

Ένα έξυπνο κόλπο για να καθαρίσετε κατσαρόλες και τηγάνια είναι να χρησιμοποιήσετε… κόλα. Απλώς μουλιάστε τα σε κόλα, περιμένετε να δράσει και μετά πλύνετε τα ως συνήθως.

Βήμα 4: Καθαρίζουμε τον φούρνο από τα καμένα τρόφιμα

Αν από την άλλη χρησιμοποιήσατε τον φούρνο για μαγείρεμα , το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να ρουφήξετε τα απανθρακωμένα υπολείμματα με την ηλεκτρική σκούπα. Στη συνέχεια πλύνετε τον φούρνο προσεκτικά με ένα συγκεκριμένο προϊόν για φούρνο ή με διάλυμα μισού νερού και μισού ξιδιού. Αν σας ενοχλεί η μυρωδιά του ξιδιού, μια χαρά είναι και το λεμόνι.

Στην περίπτωση του φούρνου μικροκυμάτων, ισχύουν λίγο πολύ οι ίδιες ενδείξεις: Για να τον πλύνετε χρησιμοποιήστε το ειδικό προϊόν ή εναλλακτικά, ζεσταίνετε ένα μικρό μπολ με νερό και ξύδι (ή λεμόνι ) στη μέγιστη ισχύ μέχρι να δημιουργηθεί ατμός στο φούρνο.

Σβήνετε και αφήνετε την πόρτα κλειστή, αφήνοντας τη μυρωδιά να δράσει. Στη συνέχεια προχωράτε στον σχολαστικό καθαρισμό.

Jenny.Gr
unsplash

Ένα έξυπνο κόλπο για να εξαφανίσετε τις οσμές από το σπίτι

Εάν η μυρωδιά του καμένου δεν θέλει να φύγει, ένα έξυπνο κόλπο είναι να βράσετε μια κατσαρόλα με νερό, φέτες λεμονιού και μερικά κλωνάρια δεντρολίβανο . Το ευχάριστο άρωμα των εσπεριδοειδών του λεμονιού, μαζί με αυτό του δεντρολίβανου, θα εξαπλωθεί μέσα σε λίγα λεπτά και θα διώξει τις δυσάρεστες μυρωδιές. Αυτό το κόλπο είναι τέλειο όταν έχουμε κάψει τα ψάρια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.