Αγοράστε φρέσκα αμπελόφυλλα τώρα που είναι και η εποχή τους και φτιάξτε κάτι γρήγορο που θα σας θυμίσει την μαμά σας.
Υλικά
100γρ. αμπελόφυλλα
3 φυλτζάνια του τσαγιού ρύζι
1 μάτσο φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μάτσο άνιθο ψιλοκομμένο
3 1/2 κουταλιές σούπας λάδι
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα τριμμένο μαύρο πιπέρι
4 κούπες τσαγιού νερό
Για το αυγολέμονο:
3 κρόκους αυγού
1 λεμόνι στυμμένο
3 κουταλιές του γλυκού κορν φλάουρ
1 πρέζα αλάτι και μία πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζετε το νέρο και στη συνέχεια βάζετε 10 αμπελόφυλλα μέσα στο ζεστό νερό για 5 δευτερόλεπτα, τα βγάζετε έξω και τα στραγγίζετε αμέσως.
Έπειτα σε ένα μπολ βάζετε το κρεμμύδι, τον άνιθο, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύετε. Ανοίξτε ένα φύλλο και βάλτε λίγο από την γέμιση, ρολάρετέ το ώστε να κλείσει και διπλώστε τις άκρες δεξιά - αρίστερα, ώστε να μην μπορεί να χυθεί η γέμιση.
Τοποθετήστε λίγα φύλλα μέσα στο πιάτο της κατσαρόλας και τοποθετήστε τα τυλιγμένα ντολμαδάκια το ένα πάνω στο άλλο.
Βάλτε λίγο νερό και 2 κουταλιές λάδι . Καλύψτε ξανά με μία στρώση από αμπελόφυλλα τα ντολμαδάκια και αντί για καπάκι καλύψτε την κατσαρόλα με ένα πιάτο.
Βάλτε χαμηλή φωτιά και σε μία ώρα θα είναι έτοιμα.
Εκτέλεση για αυγολέμονο.
Κρατήστε το ζουμί από τα ντολμαδάκια που έχουν βράσει. Μέσα σε ένα μπολ ανακατέψτε τους κρόκους, έπειτα προσθέτετε το χυμό λεμονιού και λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας ρίχνοντας ταυτόχρονα και το κορν φλάουρ.Στη συνέχεια, ρίχνετε όλο το μείγμα πάλι στην κατσάρολα και το ζεσταίνετε για 1 λεπτό σε χαμηλή φωτιά.Τέλος, βγάζετε όσο χρειάζεστε για τις μερίδες που θέλετε και το περιχύνετε πάνω από τα ντολμαδάκια.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.