Καπονάτα: Ένα πιάτο από τη Σικελία

Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015

Υλικά:                                                                                                                                      

  • 2 μελιτζάνες
  • 40 γραμμάρια κάππαρη
  • 100 γραμμάρια ελιές
  • 2 ντομάτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 κουταλιές του γλυκού ξύδι
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 1/2  κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • Φρέσκο βασιλικό
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους και τις αφήνουμε μισή ώρα με αλατισμένο νερό. Κόβουμε το σέλερι σε ροδέλες και το βράζουμε για 5 λεπτά σε ζεστό νερό. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τις ελιές, το κρεμμύδι και την κάππαρη. Στο τέλος βάζουμε τις ντομάτες, το αλάτι, τη ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει, μέχρι να φύγουν τα υγρά. Στεγνώνουμε τις μελιτζάνες  και τις τσιγαρίζουμε σε ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι. Στο ίδιο τηγάνι τηγανίζουμε και το σέλερι. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και το σέλερι στη σάλτσα. Τα αφήνουμε να ψηθούν για 5 λεπτά, προσθέτουμε το ξύδι, σβήνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε. Η caponata είναι έτοιμη και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο βασιλικό.