Πρωτοχρονιάτικο λαχταριστό χοιρινό με μήλα, αποξηραμένα βερίκοκα και κάσιους
31 Δεκεμβρίου 2020
Στην πλούσια γαστρονομική παράδοση του λαού μας, το γιορτινό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι στρωνόταν συνήθως με εδέσματα από χοιρινό κρέας, τα οποία παρουσιάζουν μια εξαιρετική ποικιλία παραλλαγών σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Σε παραδοσιακά πιάτα ή με μοντέρνες σύγχρονες μαγειρικές πινελιές, το παρακάτω αποτελεί ένα εξαίσιο γεύμα που αξίζει τη θέση του στο γιορτινό τραπέζι.
Υλικά
1 κιλό νωπού χοιρινού κρέατος
60 γραμμάρια αποξηραμένα βερίκοκα
2 τεμάχια μήλα
1 κιλό κρεμμύδι
Δενδρολίβανο
Λεμόνι
25 γρ. κάσιους
Πάπρικα
Αλάτι, πιπέρι
Eλαιόλαδο
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στο κρέας αλάτι, πιπέρι, πάπρικά και δυο κουταλιές ελαιόλαδο και του κάνουμε μασάζ για να διεισδύσουν τα αρώματα. Κόβουμε το κρεμμύδι σε κομμάτια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί μαζί με το κρέας και μερικά κλαδάκια από δεντρολίβανο. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 170 ° C για 1 ώρα και 50 λεπτά. Στη συνέχεια αυξάνουμε στους 220 ° C, αφαιρούμε το αλουμίνιο και μαγειρεύομε για άλλα 5 λεπτά.
Κόβουμε τα μήλα σε κομμάτια διατηρώντας τη φλούδα και τα διατηρούμε στο χυμό από το 1/2 λεμόνι. Εν τω μεταξύ ζεσταίνουμε μια κουταλιά βούτυρο στο τηγάνι και προσθέτουμε τα μήλα για 5 λεπτά. Απενεργοποιούμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα βερίκοκα και τα κάσιους.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μήλα και τα βερίκοκα στο ταψί με το κρέας, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.