COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Καρότα: Τα έξυπνα κόλπα για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα όταν τα μαγειρεύετε


JTeam

4 Ιανουαρίου 2023

Καρότα: Τα έξυπνα κόλπα για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα όταν τα μαγειρεύετε
pexels
Τα καρότα είναι ένα απίστευτα ευέλικτο λαχανικό και βασικό σε πολλά πιάτα.

Είτε προσθέτετε καρότα σε μια σούπα είτε τα ψήσετε ως συνοδευτικό, αυτά τα ευέλικτα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κάνετε οποιοδήποτε γεύμα πιο υγιεινό. Τα ωμά καρότα έχουν δροσιστική, τραγανή και γλυκιά γεύση, αλλά μπορεί να είναι δύσκολα στο μαγείρεμα.

Όλοι θέλουν να έχουν τέλεια καραμελωμένα, τρυφερά καρότα. Ωστόσο, απαιτείται κάποια επιδεξιότητα για να πετύχετε αυτό τον συνδυασμό. Αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μαγειρέψετε τα καρότα, μερικές βασικές συμβουλές μπορούν να σας δώσουν το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

Από την επιλογή και τη σωστή αποθήκευση των καρότων μέχρι τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να τα μαγειρέψετε, αυτές οι συμβουλές είναι ένας σίγουρος τρόπος για να πετύχετε γεύση και θρεπτική αξία. Με την κατάλληλη τεχνική και γνώση, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτό το πολύχρωμο, τραγανό λαχανικό και να απολαύσετε όλα τα οφέλη του για την υγεία.

Αποθηκεύστε τα σωστά

Έχετε πάει ποτέ να πάρετε μερικά καρότα από το ψυγείο σας και να τελικά να διαπιστώσετε ότι έχουν περίεργο σχήμα και είναι ζαρωμένα; Αυτό συμβαίνει επειδή τα καρότα χάνουν την υγρασία τους εάν αποθηκευτούν λάθος.

Οι καλύτεροι τρόποι για να διατηρήσετε τα καρότα φρέσκα είναι σχετικά απλοί. Αρχικά, πρέπει να τα πλύνετε καλά αλλά μην τα ξεφλουδίσετε ακόμα. Στη συνέχεια, κόψτε τη ρίζα, για να μειώσετε τον χρόνο που μαραίνονται.

Ύστερα τοποθετήστε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο γεμάτο με νερό και βάλτε τα στο ψυγείο. Είναι σημαντικό να αλλάζετε το νερό κάθε λίγες μέρες, έτσι ώστε να διατηρηθούν για έως και ένα μήνα. Τα καθαρισμένα και κομμένα καρότα θα χάσουν την υγρασία τους ακόμα πιο γρήγορα, γι' αυτό συνιστάται να τα καταναλώνετε το συντομότερο δυνατό. Αποθηκεύστε τα τυλιγμένα σε μια υγρή πετσέτα κουζίνας.

Μάθετε ποια καρότα να διαλέξετε και ποια να αποφύγετε

Η σωστή αποθήκευση και το μαγείρεμα των κακώς επιλεγμένων καρότων μπορεί να είναι μια πρόκληση. Όταν διαλέγετε καρότα από το σούπερ μάρκετ, επιλέξτε αυτά που δεν είναι χτυπημένα. Όσον αφορά το χρώμα, το ιδανικό καρότο έχει μια ζωηρή πορτοκαλί απόχρωση. Όσο πιο φωτεινό είναι, τόσο περισσότερη βήτα-καροτίνη περιέχει, που σημαίνει περισσότερα οφέλη για την υγεία. Εάν τα καρότα έχουν πράσινες κορυφές, βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν μαραθεί.

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να αγοράσετε τα μεγάλα, χοντρά καρότα με την ελπίδα ότι το μέγεθός τους ισοδυναμεί με καλύτερη θρεπτική αξία και λιγότερη προετοιμασία, προσπαθήστε να μην το κάνετε. Είναι συνήθως υψηλά σε επίπεδα αμύλου και νερού, ενώ δεν έχουν τόσο καλή γεύση ή γλυκύτητα όσο θα περίμενε κανείς από ένα καρότο αυτού του μεγέθους.

Όταν πρόκειται για καρότα, τα μεγαλύτερα δεν σημαίνει καλύτερα, αλλά τι γίνεται με τα μικρότερα; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει ποτέ να αγοράζετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά , συμπεριλαμβανομένων των πολύ μικρών καρότων. Κοστίζουν περισσότερο και χάνουν κάποια θρεπτική αξία. Τα φρέσκα νεαρά καρότα είναι υπέροχα, αλλά τα baby καρότα δεν είναι η καλύτερη επιλογή.

Μεγιστοποιήστε τα οφέλη των καρότων για την υγεία

Μας λένε να τρώμε καρότα για να ενισχύσουμε την όρασή μας από τότε που ήμασταν παιδιά. Αλλά σε αντίθεση με πολλούς μύθους για τα τρόφιμα με τους οποίους μεγαλώσαμε, αυτός είναι αληθινός. Τα καρότα προσφέρουν οφέλη την όραση σας λόγω των υψηλών επιπέδων βήτα-καροτίνης - μιας ένωσης που είναι υπεύθυνη για το λαμπερό πορτοκαλί χρώμα τους, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α από το σώμα μας.

Η βιταμίνη Α, με τη σειρά της, επηρεάζει θετικά την όραση, το ανοσοποιητικό σύστημα και την ανάπτυξή μας. Τα καρότα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως βιοτίνη και κάλιο, καθώς και βιταμίνες Β6 και Κ1.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα λαχανικά, ωστόσο, τα μαγειρεμένα καρότα είναι πιο θρεπτικά από τα ωμά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ωμά καρότα είναι δύσκολα στην πέψη, ενώ το μαγείρεμά τους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσουμε το σώμα μας να λάβει περισσότερη βήτα-καροτίνη.

Επιπλέον, το μαγείρεμα των μη αποφλοιωμένων καρότων μπορεί να το ενισχύσει ακόμη περισσότερο. Έτσι, ενώ το να τσιμπολογάτε ένα ωμό καρότο πότε πότε είναι καλό, το να χρησιμοποιείτε περισσότερα καρότα στη μαγειρική σας είναι ακόμα καλύτερο.

Πειραματιστείτε με διαφορετικές ποικιλίες

Σήμερα, τα καρότα είναι συνώνυμα με τη ζωντανή πορτοκαλί τους απόχρωση, αλλά αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Μόλις πριν από λίγους αιώνες, τα καρότα ήταν κυρίως μωβ. Ωστόσο, τα σύγχρονα καρότα είναι κυρίως πορτοκαλί, χάρη στους Ολλανδούς αγρότες του 17ου αιώνα που τροποποίησαν τα μωβ καρότα. Ευτυχώς όμως αυτές τις μέρες μπορείτε να αγοράσετε διάφορες ποικιλίες.

Το χρώμα μπορεί να σας αποκαλύψει τη γεύση ενός καρότου. Οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών είναι λεπτές αλλά αξιοσημείωτες. Τα λευκά και κίτρινα καρότα μπορεί μερικές φορές να είναι πιο γλυκά από τα πορτοκαλί. Αντίθετα, τα μωβ καρότα είναι ελαφρώς πικάντικα, ενώ τα κόκκινα καρότα έχουν μια γεύση παρόμοια με τα πορτοκαλί καρότα με μια γήινη νότα και ταιριάζουν σε σαλάτες ή ως τουρσιά.

Jenny.Gr
pexels

Προμαγειρέψτε τα πριν τα χρησιμοποιήσετε σε συνταγές

Τα καρότα είναι πολύ πιο πυκνά και πιο αμυλώδη από πολλά άλλα λαχανικά, επομένως μπορεί να χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος για να μαγειρευτούν. Αν έχετε δοκιμάσει να τα ψήσετε ωμά μαζί με άλλα λαχανικά, σίγουρα το έχετε παρατηρήσει. Για αυτό είναι καλύτερο να τα προμαγειρεύετε.

Για να βράσετε τα καρότα, βάλτε ισομεγέθη κομμάτια σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο βραστό νερό και μαγειρεύτε τα για πέντε λεπτά. Το μαγείρεμα στον ατμό μπορεί να γίνει σε φούρνο μικροκυμάτων: απλά βάλτε τα σε ένα δοχείο με λίγο νερό και μαγειρέψτε για έξι έως οκτώ λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Εάν θέλετε να τα ψήσετε ο καλύτερος τρόπος είναι στο γκριλ.

Στη συνέχεια, όταν είστε έτοιμοι να τα μαγειρέψετε, θα χρειαστείτε μόνο λίγα λεπτά για να έχετε ένα νόστιμο συνοδευτικό.

Συνδυάστε τα με ξύδι

Το ξύδι και άλλα όξινα συστατικά είναι γνωστά για το ότι αναδεικνύουν τη γεύση σε διάφορα πιάτα. Είναι απαραίτητα για τη δημιουργία γευστικών φαγητών, παρέχοντας μια ζωντανή, φρέσκια γεύση. Το ξύδι μπορεί επίσης να φέρει ισορροπία στην πικρή ή τη γλυκιά γεύση. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συντήρηση των τροφίμων. Όμως τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα καρότα;

Καταρχάς τα ψητά καρότα γίνονται πολύ πιο γευστικά μόλις προσθέσετε λίγο ξύδι. Η οξύτητά του εξατμίζεται στο μαγείρεμα και αυτό που μένει είναι μια ήπια αλλά γλυκιά και ταυτόχρονα αλμυρή γεύση.

Πώς θα τα καραμελώσετε

Τα ωμά καρότα περιέχουν σχεδόν 5 γραμμάρια φυσικών σακχάρων ανά 100 γραμμάρια του βάρους τους. Σε σύγκριση με τις γλυκοπατάτες, τις κόκκινες πιπεριές, ακόμη και τα κρεμμύδια, δεν είναι πολλά. Ωστόσο, εξακολουθεί να τους επιτρέπει να καραμελώσουν σωστά κατά το μαγείρεμα χωρίς επιπλέον βοήθεια.

Εάν το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε με το μαγείρεμα των καρότων είναι ότι βγαίνουν ήπια ή απλά γλυκά, σας προτείνουμε να εκμεταλλευτείτε αυτό το χαρακτηριστικό τους και να πειραματιστείτε με το σοτάρισμα ακόμη και την απανθράκωση τους. Δεν θα πιστεύατε πόσο καλά μπορεί να είναι τα καμένα καρότα.

Για να ενισχύσετε την καραμελωμένη γεύση, συνδυάστε τα με ένα γλυκό γλάσο. Μπορείτε να βουρτσίστε με σιρόπι σφενδάμου και βούτυρο πριν τα ψήσετε. Εναλλακτικά, ανακατέψτε ένα υγρό γλυκαντικό, τη σάλτσα σόγιας, το σκόρδο, το τζίντζερ και το τριμμένο κόκκινο πιπέρι και, στη συνέχεια, αλείψτε το πάνω στα καρότα λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα. Θα έχουν ένα γυαλιστερό καραμελωμένο στρώμα που θα σας εντυπωσιάσει.

Γίνετε δημιουργικοί με τα καρότα

Τα καρότα δεν είναι μόνο για σαλάτα ή κέικ - αυτό το ταπεινό λαχανικό έχει πολλές γαστρονομικές δυνατότητες. Υπάρχουν πολλοί συναρπαστικοί τρόποι για να εντάξετε τα καρότα στη διατροφή σας πέρα ​​από τα ψητά ή μια σούπα. Σίγουρα, μερικά από αυτά μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκα από τα καθημερινά σας γεύματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα δοκιμάσετε μία φορά.

Για παράδειγμα μπορείτε να μαγειρέψετε τα α ζυμαρικά σε αρωματισμένο χυμό καρότου, όπου θα πάρουν το χρώμα του και στη συνέχεια ο χυμός μπορεί να γίνει σάλτσα. Επιπλέον, μπορείτε να φτιάξετε σπιτικά τουρσιά καρότου και πέστο από καρότο. Οι vegans μπορούν να πειραματιστούν με ένα σπιτικό μπέικον με καρότο. Τέλος, αν προσπαθείτε να βάλετε κρυφά περισσότερα καρότα στη διατροφή σας, οι τηγανητές πατάτες καρότου είναι μια πολύ καλή επιλογή . Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη, αφιερώστε χρόνο για να δοκιμάσετε μερικές δημιουργικές ιδέες και θα φάτε τα πιο νόστιμα μαγειρεμένα καρότα σε χρόνο μηδέν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.