COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Κουσκούς: Τι είναι και πώς να το μαγειρέψετε


JTeam

12 Μαρτίου 2023

Κουσκούς: Τι είναι και πώς να το μαγειρέψετε
www.ioscelgoveg.it
Πολύχρωμο, μυρωδάτο και γεμάτο μπαχαρικά, σίγουρα όσοι έχετε επισκεφτεί έθνικ εστιατόρια θα έχετε δοκιμάσει το κουσκούς

Το κουσκούς είναι ένα παραδοσιακό βορειοαφρικανικό φαγητό που καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες, τόσο πολύ που είναι επίσης ένα παραδοσιακό πιάτο σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένης της Σικελίας και της Σαρδηνίας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για κόκκους σιμιγδαλιού σκληρού σιταριού, που κατά την παραδοσιακή συνταγή μαγειρεύονται στον ατμό σε μια κατσαρόλα που λέγεται couscoussier. Στην Ευρώπη, από την άλλη, βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ το προμαγειρεμένο κουσκούς, που δεν απαιτεί μαγείρεμα στον ατμό.

Όπως συμβαίνει με όλα τα παραδοσιακά και επιτυχημένα φαγητά σε όλο τον κόσμο, η προέλευσή του δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα. Ένας θρύλος λέει ότι εφευρέθηκε από τον μάγειρα του Βασιλιά Σολομώντα, σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στην ανορεξία του Βασιλιά που υπέφερε εξαιτίας της αγάπης. Ωστόσο, υπάρχουν γραπτά κείμενα μόνο από τον XIII αιώνα. Σήμερα είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Αλγερίας, του Μαρόκου και της Αιγύπτου αν και χρησιμοποιείται ευρέως σε όλη τη Βόρεια Αφρική.

Jenny.Gr
www.ioscelgoveg.it

Πώς να μαγειρέψετε το κουσκούς

Η παραδοσιακή συνταγή απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προετοιμασία από αυτή που γνωρίζουμε. Το κουσκούς που χρησιμοποιούμε στην Ευρώπη είναι το προμαγειρεμένο και είναι πολύ απλό στην παρασκευή του. Απλά ρίξτε το σε ένα μπολ, προσθέστε ζεστό αλατισμένο νερό ή ζωμό μέχρι να καλυφθεί τελείως, σκεπάστε το με ένα πανί και περιμένετε να περάσου μερικά λεπτά, ο χρόνος αναγράφεται στη συσκευασία. Μόλις περάσει η ώρα, απλώς ανακατεύετε με ένα πιρούνι, προσθέτετε εάν θέλετε λίγο βούτυρο και το συνοδεύετε με τα αγαπημένα σας λαχανικά. Για να μην σάς λασπώσει, θα πρέπει να υπολογίσετε σωστά την ποσότητα του νερού. Η ιδανική αναλογία κουσκούς-νερού 1:1.

Είναι ένα πραγματικά ευπροσάρμοστο φαγητό, είναι νόστιμο τόσο ζεστό όσο και κρύο και είναι τέλειο για για μεσημεριανό γεύμα στο γραφείο ή στο πανεπιστήμιο. Προσφέρεται για πολλές παρασκευές:

  • Με ψητά λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, σάλτσες, καρυκεύματα και μπαχαρικά κατά βούληση

  • Σε σούπες

  • Μπιφτέκια και κεφτεδάκια

  • Είναι υπέροχο απλά και με λίγο αγελαδινό βούτυρο ή με ελάχιστο ελαιόλαδο

Μπορείτε να το αγοράσετε σε όλα τα σούπερ μάρκετ και συχνά και σε μικρότερα. Μπορείτε σίγουρα να το βρείτε σε έθνικ και αφρικανικά καταστήματα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.