COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στην κουζίνα σας


JTeam

13 Απριλίου 2023

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στην κουζίνα σας
pexels
Τη Μεγάλη Πέμπτη η παράδοση θέλει να βάφουμε τα πασχαλινά αυγά.

Παρόλο που πριν χρόνια συνηθίζαμε να χρησιμοποιούμε βαφές εμπορίου, ωστόσο όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάνει στροφή σε πιο οικολογικές λύσεις. Γι αυτό και σήμερα θα σας δείξουμε πώς να βάψετε τα αυγά σας με υλικά που έχετε στο σπίτι σας.

Η χρήση των παρακάτω υλικών για την παρασκευή φυσικής βαφής είναι απλή. Για κάθε δώδεκα αυγά, σχεδιάστε να χρησιμοποιήσετε τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια υγρού βαφής. Βάλτε ένα φλιτζάνι νερό να βράσει με το συστατικό της επιλογής σας, είτε πρόκειται για φλούδες κρεμμυδιού που έχουν απομείνει είτε για μια χούφτα βατόμουρα. Προσθέστε περισσότερο ή λιγότερο από το υλικό που θέλετε, ανάλογα με το πόσο βαθύ επιθυμείτε να είναι το χρώμα.

Μόλις το νερό πάρει μια βράση, σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Σουρώνουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι στη βαφή. Μόλις κρυώσει η βαφή προσθέτουμε τα αυγά. Αφήνουμε τα αυγά να μουλιάσουν στο ψυγείο όλη τη νύχτα, κάτι που θα δυναμώσει το χρώμα. Το πρωί, θα βρείτε εντυπωσιακά πασχαλινά αυγά.

Υλικά για τις φυσικές πασχαλινές βαφές

Χρησιμοποιήστε τα παρακάτω συστατικά, ανάλογα με το χρώμα που θέλετε να πετύχετε. Μην φοβάστε να χρησιμοποιήσετε και επιπλέον. Ακόμα κι αν η βαφή έχει βαθύ χρώμα, είναι πιθανό το χρώμα του αυγού να μην είναι τόσο βαθύ.

  • Για ροζ βαφή, δοκιμάστε ψιλοκομμένα παντζάρια.

  • Για μπλε βαφή, δοκιμάστε βατόμουρα ή κόκκινο λάχανο.

  • Για πράσινη βαφή, χρησιμοποιήστε μερικές μεγάλες χούφτες σπανάκι ή φλούδες κόκκινου κρεμμυδιού.

  • Για κίτρινη βαφή, χρησιμοποιήστε μερικές κουταλιές της σούπας αλεσμένο κουρκουμά.

  • Για πορτοκαλί βαφή, χρησιμοποιήστε κίτρινες φλούδες κρεμμυδιού

Jenny.Gr
pexels

Υλικά

12 αυγά μη αποφλοιωμένα, βραστά, λευκά ή καφέ, σε θερμοκρασία δωματίου

1 φλιτζάνι φλούδες κόκκινου κρεμμυδιού (ανά φλιτζάνι νερό)

1 φλιτζάνι παντζάρια ψιλοκομμένα (ανά φλιτζάνι νερό)

2 κουταλιές της σούπας αλεσμένος κουρκουμάς (ανά φλιτζάνι νερό)

1 κουταλιά της σούπας λευκό αποσταγμένο ξύδι (ανά φλιτζάνι νερό)

Για κάθε δώδεκα αυγά, χρησιμοποιήσετε τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια υγρού βαφής.

Λάδι

Εκτέλεση

Προσθέστε νερό σε μια κατσαρόλα μαζί με τη χρωστική ουσία (παντζάρια, φλούδες κρεμμυδιού κ.λπ.) και βάλτε το νερό να βράσει, σκεπασμένο, για 15 με 30 λεπτά. Η βαφή είναι έτοιμη όταν φτάσει στην απόχρωση που θέλετε. Στάξτε λίγη βαφή σε ένα λευκό πιάτο για να ελέγξετε το χρώμα. Όταν η βαφή είναι τόσο σκούρα όσο θέλετε, αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε τη βαφή να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Ύστερα ρίξτε την κρύα βαφή μέσα από ένα σουρωτήρι σε μια άλλη κατσαρόλα ή σε ένα μπολ και προσθέστε ξύδι- χρησιμοποιήστε 1 κουταλιά της σούπας ξύδι ανά φλιτζάνι νερού. Τοποθετήστε τα βρασμένα αυγά σε ένα μπολ και περιχύστε τα προσεκτικά με την κρύα βαφή. Βεβαιωθείτε ότι τα αυγά είναι εντελώς βυθισμένα. Στη συνέχεια μεταφέρετε τα αυγά στο ψυγείο και αφήστε τα μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα. Όταν είναι έτοιμα αλείψτε τα με λίγο λάδι για να γυαλίσουν.

Καλό Πάσχα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.