COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

5 πρωτότυποι τρόποι για να χρησιμοποιήσεις τη φλούδα από το καρπούζι στο φαγητό


JTeam

16 Ιουλίου 2023

5 πρωτότυποι τρόποι για να χρησιμοποιήσεις τη φλούδα από το καρπούζι στο φαγητό
unsplash
Μπορούμε να μεταμορφώσουμε τη φλούδα από το καρπούζι, που συχνά πετάμε, σε πρωταγωνίστρια αλμυρών και γλυκών συνταγών, απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη που περιέχει.

Οι φλούδες του καρπουζιού συχνά πετιούνται μετά την κατανάλωση του ζουμερού φρούτου, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα συστατικό που πρέπει να αξιοποιηθεί σε συνταγές. Μάλιστα, όπως και τα υπόλοιπα φρούτα, είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες χρήσιμες για τον οργανισμό μας, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Παρά τη σκληρή υφή που έχουν οι φλούδες του καρπουζιού, υπάρχουν διάφοροι νόστιμοι και δημιουργικοί τρόποι για να τις χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα . Μπορούμε να μεταμορφώσουμε τη φλούδα, που συχνά πετάμε, πρωταγωνίστρια αλμυρών και γλυκών συνταγών, απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη που περιέχει.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγη φαντασία και μερικά απλά κόλπα, όπως να πλύνετε προσεκτικά τις φλούδες για να αποφύγετε υπολείμματα χώματος ή φυτοφαρμάκων. Και χάρη στη σωστή τεχνική προετοιμασίας, μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε τραγανές σαλάτες, νόστιμες μαρμελάδες , smoothies και πολλά άλλα.

Μαρμελάδα από φλούδες καρπουζιού

Η μαρμελάδα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τις φλούδες καρπουζιού και να εκτιμήσετε τη γλυκιά γεύση τους , αλλά μερικά μικρά κόλπα κατά την προετοιμασία μπορούν να κάνουν αυτή τη συνταγή ακόμα πιο νόστιμη και πιο αρωματική.

Πρέπει να μειώσουμε ελαφρώς την ποσότητα ζάχαρης που υποδεικνύεται στην κλασική συνταγή μαρμελάδας, αφού η φλούδα του καρπουζιού έχει ήδη μια συγκεκριμένη γλύκα από μόνη της. Μπορούμε λοιπόν να ξεκινήσουμε με το ένα τρίτο της ζάχαρης του βάρους της φλούδας που χρησιμοποιήσαμε και στη συνέχεια να προσθέσουμε περισσότερη κατά το μαγείρεμα αν χρειαστεί.

Για να αποκτήσουμε μια μαρμελάδα με περίπλοκη και πικάντικη γεύση , μπορούμε να προσθέσουμε μπαχαρικά και αρωματικά κατά το μαγείρεμα, όπως πορτοκάλι, βανίλια και κανέλα. Αυτά θα ενισχύσουν τη γεύση της φλούδας, δίνοντας στη μαρμελάδα μια μοναδική γεύση.

Smoothie με φλούδα καρπουζιού

Τα smoothies είναι ένας απλός και γευστικός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τις φλούδες από το καρπούζι, προσθέτοντας μια τραγανή πινελιά στο κλασικό ρόφημα του καλοκαιριού. Πρέπει βάλετε τις φλούδες στο μπλέντερ και να τις χτυπήσετε για λίγα δευτερόλεπτα. Και θα πάρετε μια ευχάριστη πράσινη απόχρωση, μαζί με φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Για να εκτιμήσουμε καλύτερα τη φρεσκάδα και τη γεύση αυτού του συστατικού στο smoothie, προσθέτουμε τις φλούδες αφού ανακατέψουμε τα άλλα συστατικά. Με αυτόν τον τρόπο θα μαλακώσουν ελαφρώς, χάνοντας την ινώδη σύστασή τους. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο καρπούζι για να εναρμονιστούν καλύτερα τα εσπεριδοειδή και οι γλυκές νότες των φρούτων.

Τέλος, για να γίνουν όλα ακόμα πιο νόστιμα, συνδυάζουμε ξύσμα λεμονιού και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι για να δώσουμε στο ρόφημα μια κρεμώδη υφή και ενέργεια χωρίς να το βαρύνουμε πολύ.

Με αυτόν τον απλό τρόπο, το κλασικό καλοκαιρινό smoothie μπορεί να μετατραπεί σε ένα βιταμινούχο και πλούσιο κοκτέιλ.

Jenny.Gr
pexels

Πίκλες από φλούδα καρπουζιού

Η αργή διατήρηση στο ξύδι μετατρέπει τις φλούδες του καρπουζιού σε ένα νόστιμο καρύκευμα, χάρη στην απολυμαντική του δράση και την πικάντικη και αρωματική γεύση που του δίνουν τα μπαχαρικά. Μπορούμε να μαρινάρουμε τις φλούδες απευθείας στην άλμη: αυτό επιτρέπει στη γεύση του ξυδιού και των μπαχαρικών να απορροφηθεί καλύτερα χωρίς να αλλοιωθεί υπερβολικά η υφή.

Μπορούμε να προσθέσουμε μπαχαρικά όπως τσίλι σε σκόνη ή ολόκληρα κομμάτια στο βάζο με τα τουρσιά μας, για να δώσουμε μια πικάντικη νότα στο ντρέσινγκ μας, μαζί με αρωματικά βότανα όπως θυμάρι , δεντρολίβανο ή ρίγανη που θα δώσουν άρωμα και χρώμα.

Αποφύγετε τη χρήση λευκού ξιδιού στην άλμη, καθώς μπορεί να υπερνικήσει τη λεπτή γεύση της φλούδας. Είναι καλύτερο να ισορροπήσετε τις γεύσεις με ένα πιο γλυκό και λιγότερο επιθετικό μηλόξυδο.

Μόλις πάρουμε τα τουρσιά από φλούδα καρπουζιού, θα μπορούμε να τα απολαύσουμε μέσα σε 1-2 μήνες ως καρύκευμα για σαλάτες, συνοδευτικά λαχανικών ή σε μια μπρουσκέτα. Η πικάντικη γεύση τους θα καταπλήξει τους πάντες.

Ντρέσινγκ σαλάτας ή ζυμαρικών

Οι φλούδες καρπουζιού, όταν υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία, μπορούν να γίνουν ένα νόστιμο και ασυνήθιστο ντρέσινγκ για σαλάτες, ζυμαρικά ή ένα τραγανό νόστιμο συνοδευτικό . Ο λευκός πολτός τους , αν είναι τριμμένος ή κομμένος σε λεπτές λωρίδες , προσθέτει μια γλυκόξινη νότα στις καλοκαιρινές σαλάτες, εμπλουτίζοντας τη γεύση της σαλάτας με τα φρέσκα αρώματα του.

Ένας άλλος τρόπος για να εκμεταλλευτείτε το λευκό μέρος της φλούδας του καρπουζιού ως καρύκευμα είναι να το σοτάρετε σε ένα τηγάνι με λαχανικά : καρότα, μπρόκολο, κολοκυθάκια και να δημιουργήσετε ένα μοναδικό νόστιμο πιάτο. Σε συνδυασμό επίσης με ρύζι ή ζυμαρικά, οι φλούδες νοστιμίζουν ακόμα περισσότερο το πιάτο.

Γκασπάτσο με φλούδα καρπουζιού

Το γκασπάτσο είναι η τυπική ​​και αρωματική κρύα σούπα της Ισπανίας με βάση την ντομάτα. Όμως οι φλούδες καρπουζιού μπορούν να προσθέσουν νότες εσπεριδοειδών στην παραδοσιακή συνταγή. Όταν ανακατέψουμε τα κόκκινα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις ώριμες ντομάτες, το ξύδι, το λάδι και το αλάτι για να φτιάξουμε το γκασπάτσο μας, μπορούμε να προσθέσουμε κύβους καθαρής φλούδας καρπουζιού, που θα απελευθερώσουν τη γλυκόξινη και λεπτή γεύση τους, εναρμονίζοντας τέλεια τις υπόλοιπες καλοκαιρινές γεύσεις που ήδη υπάρχουν στη σούπα.

Η συνοχή της φλούδας θα βοηθήσει στη συνέχεια να δώσει στη σούπα ένα ευχάριστο κρεμώδες και βελούδινο αποτέλεσμα , χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε υπερβολικό ψωμί. Μια μέτρια δόση από φλούδες θα είναι αρκετή για να αποκτήσετε αυτό το αποτέλεσμα χωρίς να αλλοιώσετε πολύ την κλασική γεύση της σούπας γκασπάτσο.

Ένα πασπάλισμα με αλεσμένο μαύρο πιπέρι λίγο πριν τη σερβίρισμα για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο της γεύση και τέλος. Το πιπέρι χρησιμεύει για να δώσει μια πικάντικη νότα κα να εξισορροπήσει τη γλυκύτητα που έχει η φλούδα από το καρπούζι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.