COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

3 λαχταριστές συνταγές με κοτόπουλο για να γιορτάσεις την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στο σπίτι


JTeam

12 Φεβρουαρίου 2024

3 λαχταριστές συνταγές με κοτόπουλο για να γιορτάσεις την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στο σπίτι
pexels
Ο Άγιος Βαλεντίνος πλησιάζει και η αγάπη απλώνεται ξανά...

Ο Φεβρουάριος φέρνει μαζί του τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, μία ημέρα γεμάτη συναίσθημα, τρέλα, καρδιές, τραγούδια, στιχάκια, αφιερώσεις, λουλούδια και σοκολατάκια.

Και επειδή ο έρωτας… περνάει από το στομάχι, η πιο ωραία ιδέα για του Αγίου Βαλεντίνου είναι ένα δείπνο με το άλλο σου μισό. Εάν όμως θέλεις να κάνεις τη διαφορά, ξέχνα τα εστιατόρια ή τις έτοιμες λύσεις και ετοίμασε ένα εύκολο δείπνο στο σπίτι και σου υποσχόμαστε πως θα σε ερωτευτεί ξανά και ξανά…

Είσαι έτοιμος/η; Το μόνο που χρειάζεσαι είναι διάθεση για λίγο μαγείρεμα και την ιδανική ατμόσφαιρα για να δημιουργήσετε κάτι που σίγουρα θα απολαύσετε μαζί.

Τι θα έλεγες για κοτόπουλο; Όχι όμως οποιοδήποτε κοτόπουλο. Γιατί να για να κάνεις τη βραδιά ξεχωριστή και αξέχαστη γευστικά και όχι μόνο… η επιλογή είναι μονόδρομος και ακούει στο όνομα «κοτόπουλα Αγγελάκη».

Και εάν αναρωτιέσαι «Γιατί τα συγκεκριμένα κοτόπουλα;», η απάντηση είναι πολύ απλή: Γιατί εκτρέφονται στις ιδιόκτητες φάρμες της εταιρείας στην Εύβοια, στις καλύτερες συνθήκες και είναι πιστοποιημένα από τον Agrocert για τη διατροφή τους με φυτικές τροφές που αποτελούνται από άριστης ποιότητας δημητριακά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Μάλιστα ξεχωριστή θέση στην οικογένεια Αγγελάκη έχει το Ελαιοπουλάκι®, που εκτρέφεται με 100% φυτικές τροφές, που βασίζονται στο καλαμπόκι και το ελαιόλαδο με αποτέλεσμα να είναι πεντανόστιμο, ζουμερό και έχει υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα. Εκτός όμως από τη γεύση, το κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι® έχει και σημαντικά διατροφικά οφέλη, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β3 και Β6 (για υγιή μεταβολισμό και νευρικό σύστημα) αλλά και σε σελήνιο - ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Παρακάτω σου έχουμε 3 λαχταριστές συνταγές με κοτόπουλο για ένα εύκολο και ρομαντικό τραπέζι.

Φιλέτο κοτόπουλο «capresse»

Κάτι ελαφρύ για να ξεφύγετε από τα ίδια και τα ίδια.

Jenny.Gr
Σεφ: Ντίνα Νικολάου

Υλικά

4 φιλέτα στήθος Ελαιοπουλάκι, Αγγελάκης

1 κουτ. γλυκού κάρι

½ κουτ. γλυκού κύμινο σκόνη

½ κουτ. γλυκού κουρκουμά σκόνη

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Λίγο ελαιόλαδο

Για το πέστο

2 φλιτζ. τσαγιού καλά πατημένα, φύλλα βασιλικού

1 σκελίδα σκόρδο

40 γρ κουκουνάρι, καβουρδισμένο

60 γρ παρμεζάνα ή γραβιέρα, τριμμένη

100 ml ελαιόλαδο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

2 μπαλάκια μοτσαρέλα φρέσκια

2 ντομάτες

10-12 φύλλα spanaki baby

Εκτέλεση

Πλένoυμε και σκουπίζουμε καλά τα φιλέτα. Ύστερα σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το κάρι, το κύμινο, τον κουρκουμά, αλάτι και πιπέρι. Αλείφουμε τα φιλέτα με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μείγμα των μπαχαρικών.

Στη συνέχεια βάζουμε τα φιλέτα σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C ψήσιμο αερόθερμο για 20 λεπτά. Τα γυρίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 6-8 λεπτά ακόμη. Τέλος βγάζουμε τα φιλέτα από το φούρνο, τα σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για το πέστο

Βάζουμε στο μπλέντερ τα φύλλα βασιλικού, το κουκουνάρι, το σκόρδο, την παρμεζάνα, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ξεκινάμε την πολτοποίηση των υλικών ρίχοντας ταυτόχρονα λίγο λίγο το ελαιόλαδο. Δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία πάστα.

Για το σερβίρισμα

Κόβουμε τα φιλέτα, τη μοτσαρέλα και τις ντομάτες σε λεπτές, ισόπαχες (όσο γίνεται) φέτες. Στρώνουμε τις φέτες εναλλάξ και κυκλικά σε μια στρογγυλή πιατέλα και ενδιάμεσα βάζουμε φύλλα σπανάκι. Ραντίζουμε με το πέστο βασιλικού και σερβίρουμε αμέσως.

Ρολό κοτόπουλο με πατάτες dauphinoise και σάλτσα λευκού κρασιού

Κάτι εορταστικό και γιορτινό.

Jenny.Gr
Σεφ: Αλέξανδρος Παπανδρέου

Υλικά

1 ρολό κοτόπουλο Αγγελάκης

2 κουταλιές βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουταλάκι σκόρδο σκόνη

1 κουταλιά μέλι

50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

4 κουταλιές σχοινόπρασο ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα

Για τις πατάτες:

1½ κιλό πατάτες καθαρισμένες

60 γρ. βούτυρο

220 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

30 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο

750 γρ. γάλα

750 γρ. κρέμα γάλακτος

200 παρμεζάνα τριμμένη

15 γρ. θυμάρι

Για την σάλτσα:

½ κρεμμύδι

2 κουταλιές βούτυρο

1 κουταλιά αλεύρι

300 ml λευκό ξηρό κρασί

200 ml ζωμό κοτόπουλο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ τοποθετείτε τις 2 κουταλιές βούτυρο μαζί με το σκόρδο σκόνη, την μουστάρδα το μέλι, την τριμμένη παρμεζάνα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Αλείφετε το μείγμα με το βούτυρο σε όλη την επιφάνεια του ρολού κοτόπουλο, το τοποθετείτε σε ένα μικρό ταψάκι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στον αέρα, για 65-70 λεπτά, γυρνώντας το ρολό κοτόπουλο 2-3 φόρες κατά την διάρκεια του ψησίματος και βρέχοντας το με τα υγρά του ταψιού.

Όση ώρα ψήνετε το ρολό κοτόπουλο, σε ένα μαντολίνο κόβετε τις πατάτες σε λεπτές φέτες και τις τοποθετείτε σε ένα μπολ με νερό. Τοποθετείτε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και προσθέτετε το βούτυρο να λιώσει. Σοτάρετε το φρέσκο κρεμμυδάκι μέχρι να μαλακώσει για 1-2 λεπτά και προσθέτετε το σκόρδο συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό. Προσθέτετε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει μία βράση προσθέτετε τις πατάτες.

Χαμηλώνετε την φωτιά, πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνετε τις πατάτες να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα, περίπου 35-40 λεπτά.

Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες, τις αποσύρετε από την κατσαρόλα με μία τρυπητή κουτάλα και κάνετε στρώσεις σε ένα πυρίμαχο σκεύος με πατάτες, παρμεζάνα και φρέσκο θυμάρι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στον αέρα, μέχρι να δημιουργηθεί μία χρυσαφένια κρούστα, περίπου στα 30 λεπτά.

Για την σάλτσα λευκού κρασιού, τοποθετείτε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο να λιώσει. Ύστερα σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να ξανθύνει αλλά να μην πάρει χρώμα και πασπαλίζετε με το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά μέχρι να μην φαίνεται άλλο.

Σβήνετε με το λευκό κρασί, το αφήνετε να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο αλκοόλ, προσθέτετε τον ζωμό κοτόπουλο και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να πάρει η σάλτσα την επιθυμητή υφή, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τελος, σερβίρετε σε μεγάλα ατομικά πιάτα 2-3 φέτες ρολό κοτόπουλο με τις πατάτες, την σάλτσα κρασιού από πάνω και πασπαλίζετε με λίγο σχοινόπρασο.

Κοπανάκια κοτόπουλου «lolipop», με γλάσο μελιού

Κάτι cool και παιχνιδιάρικο.

Jenny.Gr
Σεφ: Ντίνα Νικολάου

Υλικά

Για τα κοπανάκια

8-10 κοπανάκια κοτόπουλου, Αγγελάκης

1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

1 κουτ. γλυκού κύμινο σκόνη

1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σκόνη

1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Λίγο ελαιόλαδο

Για το γλάσο

100 γρ. βούτυρο

2 κουτ. σούπας μουστάρδα

1 κουτ. γλυκού φλέικς πάπρικας

40 ml πετιμέζι

50 ml σάλτσα σόγιας

Χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Για τα κοπανάκια

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 195°C αερόθερμο. Σε ένα μπολάκι ανακατεύετε όλα τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Κρατώντας ένα μπουτάκι κοτόπουλου στα χέρια σας και με ένα μικρό μαχαίρι, χαράζετε στο κότσι και αφαιρείτε το δέρμα του.

Στη συνεχεία «ξύνετε» με το μαχαίρι το κρέας που είναι κολλημένο στην πάνω μεριά για να το ξεκολλήσετε και το «τραβάτε» προς τα κάτω ώστε να δημιουργηθεί ένα στρογγυλό μπαλάκι στη βάση του κόκαλου. Ραντίζετε τα κοπανάκια με λίγο ελαιόλαδο, τα πασπαλίζετε με το μείγμα των μπαχαρικών και ψήνετε για 20 λεπτά. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αλείφετε με αρκετό από το γλάσο και τα βάζετε σε σχάρα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά ακόμη.

Για το γλάσο

Βάζετε σε ένα τηγανάκι το βούτυρο να λιώσε. Προσθέτετε τη μουστάρδα, ανακατεύετε να διαλυθεί και ρίχνετετο πετιμέζι. Ανακατεύετε πάλι και προσθέτετε τη σάλτσα σόγιας και το χυμό λεμονιού.

Στη συνέχεια μαγειρεύετε για 6-8 λεπτά μέχρι να δέσει το γλάσο, αποσύρετε από τη φωτιά και το αδειάζετε σε ένα βαθύ μπολ.

Recipe Notes

Τα κοπανάκια κοτόπουλου είναι από τα αγαπημένα των παιδιών. Με εύκολο τρόπο τα κάνουμε ξεχωριστά σε εμφάνιση και γεύση. Αν σας αρέσουν τα πικάντικα μπορείτε να προσθέσετε στο γλάσο, 1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν.

Όποια συνταγή κι αν επιλέξεις το μόνο σίγουρο είναι ότι η βραδιά του Αγίου Βαλεντίνου θα μείνει αξέχαστη και στους δυο σας.

Ας ξαναερωτευούμε λοιπόν...

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.