COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

5 νόστιμοι τρόποι για να χρησιμοποιήσεις τους σπόρους κολοκύθας


JTeam

8 Σεπτεμβρίου 2024

5 νόστιμοι τρόποι για να χρησιμοποιήσεις τους σπόρους κολοκύθας
pexels
Δοκιμάστε να εντάξετε τους σπόρους κολοκύθας στη διατροφή σας.

Οι ταπεινοί σπόροι κολοκύθας, ευρύτερα γνωστοί ως πασατέμπος, είναι ένα πολύ υγιεινό σνακ. Καταρχάς είναι μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές ψευδαργύρου, ενώ μόλις ¼ φλιτζάνι παρέχει σχεδόν 10 γραμμάρια πρωτεΐνης και 2 γραμμάρια φυτικών ινών.

Οι σπόροι κολοκύθας μπορούν να βρεθούν στο σούπερ μάρκετ όλο τον χρόνο μαζί με άλλους σπόρους και ξηρούς καρπούς. Επιλέξτε τις ωμές, ανάλατες ποικιλίες για να μειώσετε το λίπος και το νάτριο.

Εδώ είναι μερικοί νόστιμοι τρόποι για να συμπεριλάβετε σπόρους κολοκύθας στα σνακ, τα γεύματα και τα επιδόρπια σας:

Σαν ενεργειακό σνακ: Αυτές οι ενεργειακές μπουκιές κολοκύθας είναι μια τέλεια αρχή για το πρωινό σας ή για ένα σνακ που ετοιμάζετε το απόγευμα. Η πρωτεΐνη από τους σπόρους chia/λιναριού και κολοκύθας βοηθάει στη διατήρηση και το χτίσιμο των μυών, ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχονται βοηθούν την υγεία του εντέρου. Και το καλύτερο μέρος;

Χρησιμοποιήστε τους ως επικάλυψη: Οι σπόροι κολοκύθας προσθέτουν μια απολαυστική τραγανή γεύση, μια νότα πρωτεΐνης και φυτικών ινών και χρώμα σε φθινοπωρινές σαλάτες, δημητριακά, πλιγούρι βρώμης και σούπες. Μην ντρέπεστε, πασπαλίστε γενναιόδωρα.

Δημιουργήστε βούτυρο κολοκυθόσπορου: Αλέστε τους και χρησιμοποιήστε τους. Αναζητήστε συνταγές βουτύρου με σπόρους κολοκύθας, οι οποίες απαιτούν έναν επεξεργαστή τροφίμων ή ένα μπλέντερ υψηλής ταχύτητας για να αλέσετε τόσο τους σπόρους όσο και τα πρόσθετα γευστικά συστατικά. Δοκιμάστε να παραλείψετε το αλάτι και να προσθέσετε άλλους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, κάσιους ή καρύδια για ένα πιο κρεμώδες βούτυρο που είναι λαχταριστό και υγιεινό.

Ανακατέψτε τους στη γκρανόλα : Είτε σπιτικοί είτε αγορασμένοι, οι σπόροι κολοκύθας είναι μια νόστιμη προσθήκη στη γκρανόλα σας. Δοκιμάστε επίσης να τους αναμείξετε και με άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς (όπως φιστίκια, αμύγδαλα, κάσιους) και αποξηραμένα φρούτα (όπως σταφίδες, κράνμπερι, κεράσια).

Προσθέστε τους στα αρτοσκευάσματα: Οι σπόροι κολοκύθας μπορούν να προστεθούν μέσα ή πάνω από ψωμιά, μπισκότα, muffins και άλλες γλυκές λιχουδιές.

Πώς να φτιάξετε σπόρους κολοκύθας στο σπίτι

Προτού πετάξετε τους σπόρους από την κολοκύθας φυλάξτε τους για ένα τραγανό σνακ! Ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα για να τους ψήσετε στον φούρνο:

  • Ξεπλύνετε τους σπόρους κάτω από τρεχούμενο νερό.

  • Απλώστε τους σπόρους ομοιόμορφα σε ένα ταψί και στεγνώστε με χαρτί κουζίνας. Αφήστε να στεγνώσει εντελώς.

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

  • Μόλις στεγνώσουν οι σπόροι κολοκύθας, ρίξτε λίγο ελαιόλαδο λάδι και είτε γλυκά είτε πικάντικα υλικά. Για ένα γλυκό τραγανό σνακ, πασπαλίζουμε τους σπόρους με καστανή ζάχαρη και κανέλα. Για ένα πικάντικο τραγανό σνακ, δοκιμάστε να ανακατέψετε με σάλτσα Sriracha ή να προσθέσετε πιπέρι καγιέν και σκόνη τσίλι. Γίνετε δημιουργικοί και πειραματιστείτε με άλλα μπαχαρικά όπως τζίντζερ, κύμινο και άλλα.

  • Ψήνετε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανοί. Φροντίστε να περιστρέψετε τους σπόρους κατά το ψήσιμο για να αποφύγετε να καούν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.