COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Η συνταγή για το πιο υγιεινό buddha bowl


JTeam

11 Σεπτεμβρίου 2024

Η συνταγή για το πιο υγιεινό buddha bowl
unsplash
Αυτή η συνταγή είναι εξαιρετική για την υγεία του εντέρου σας.

Μας αρέσει πολύ αυτό το νόστιμο buddha bowl με ψητή γλυκοπατάτα και ρεβίθια. Και κάνουμε συχνά παραλλαγές αυτής της συνταγής, γιατί είναι εύκολο να προσαρμοστεί ανάλογα με το τι έχετε στο ψυγείο σας. Είναι μια εξαιρετική φυτική συνταγή πλούσια σε φυτικές ίνες που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Αυτή η συνταγή είναι εξαιρετική για την υγεία του εντέρου σας

Είναι ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες με γλυκοπατάτες, ρεβίθια, ανάμεικτα χόρτα και λαχανικά όπως ντομάτες και αγγούρια, τα οποία είναι όλα εξαιρετικές πηγές διαιτητικών ινών. Οι φυτικές ίνες παίζουν ζωτικό ρόλο στην προώθηση της υγιούς πέψης και στη διατήρηση της κανονικότητας. Υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου και βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Οι φυτικές ίνες που υπάρχουν σε αυτή τη συνταγή δρα επίσης ως πρεβιοτικό, το οποίο χρησιμεύει ως τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου. Τα βακτήρια βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, ενισχύουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και προστατεύουν από πεπτικές διαταραχές.

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α και C, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου. Τα ρεβίθια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και περιέχουν επίσης διαιτητικές ίνες, φυλλικό οξύ και μέταλλα όπως ο σίδηρος και το μαγνήσιο, τα οποία συμβάλλουν στη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.

Τα ανάμεικτα χόρτα, ντομάτες και αγγούρια παρέχουν μια ποικιλία από αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα που προστατεύουν από τη φλεγμονή και προάγουν την υγεία του εντέρου.

Η χρήση ελαιολάδου σε αυτή τη συνταγή παρέχει υγιή λίπη που ονομάζονται μονοακόρεστα λίπη, τα οποία βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και υποστηρίζουν μια υγιή επένδυση του εντέρου.

Συνολικά, αυτή η νόστιμη συνταγή συνδυάζει συστατικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που θρέφουν το έντερο, υποστηρίζουν την υγιή πέψη και προάγουν τη συνολική ευεξία.

Υλικά

2 μέτριες γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους

1 κονσέρβα ρεβίθια, στραγγισμένα και ξεπλυμένα

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

4 φλιτζάνια ανάμεικτα λαχανικά (σπανάκι, λάχανο ή μαρούλι)

1 φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα στη μέση

1/2 φλιτζάνι αγγούρι σε φέτες

1/4 φλιτζάνι κόκκινο κρεμμύδι σε κύβους

1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μαϊντανό

1/4 φλιτζάνι σπόροι κολοκύθας (προαιρετικά)

Χυμό από 1 λεμόνι

1 αβοκάντο, κομμένο σε φέτες

Αλάτι και πιπέρι για γεύση

Jenny.Gr
unsplash

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τους κύβους γλυκοπατάτας και τα ρεβίθια με το ελαιόλαδο, το κύμινο, την πάπρικα, τη σκόνη σκόρδου και το αλάτι μέχρι να καλυφθούν καλά.

Απλώνουμε το μείγμα γλυκοπατάτας και ρεβιθιού σε ένα ταψί. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες και να ροδίσουν.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη βάση της σαλάτας συνδυάζοντας τα ανάμεικτα λαχανικά, τα ντοματίνια, το αγγούρι, το κρεμμύδι και τον φρέσκο ​​μαϊντανό σε ένα μεγάλο μπολ.

Μόλις ψηθούν οι γλυκοπατάτες και τα ρεβίθια, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τις ψητές γλυκοπατάτες και τα ρεβίθια στη σαλατιέρα. Πασπαλίζουμε με τους σπόρους κολοκύθας (αν χρησιμοποιείτε) πάνω από τη σαλάτα.

Στύβουμε το φρέσκο ​​χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και ενώνουμε όλα τα υλικά. Τέλος προσθέτουμε και φέτες αβοκάντο.

Καλή απόλαυση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.