
Όλοι τα γνωρίζουμε: Τα noodles ρυζιού δεν είναι μόνο οι πρωταγωνιστές πολλών κινέζικων πιάτων , αλλά μπορούμε εύκολα να τα βρούμε και στα δικά μας σούπερ μάρκετ, καθώς και προφανώς σε καταστήματα που πωλούν ασιατικά και εξωτικά προϊόντα. Φτιαγμένα από αλεύρι ρυζιού και νερό - στην οποία μπορεί περιστασιακά μπορεί να προστεθεί ταπιόκα ή άμυλο καλαμποκιού, τα διακρίνουμε από το υπόλευκο, αδιαφανές χρώμα τους. Και φυσικά είναι πολύ εύκολο να μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε μια συσκευασία για να μαγειρέψετε στο σπίτι αυτό που δοκιμάσατε στο εστιατόριο.
Πώς να τα επιλέξετε
Καταρχάς, πρέπει να ειπωθεί ότι το μέγεθος των noodles ρυζιου δεν είναι πάντα το ίδιο, το πάχος και το μήκος αλλάζουν. Το χρώμα επίσης μπορεί να αλλάξει, ανάλογα με τον τύπο της ζύμης, αλλά εδώ θα επικεντρωθούμε στην πιο συνηθισμένη εκδοχή, πολύ λεπτή και υπόλευκη.
Μούλιασμα ή μαγείρεμα
Σε αντίθεση με ό,τι κάνουμε με τα μακαρόνια, για να χρησιμοποιήσουμε τα noodles μπορούμε να ακολουθήσουμε τρεις διαφορετικούς τρόπους: Μούλιασμα σε ζεστό νερό, σε βραστό νερό ή βράσιμο σε βραστό νερό. Αν έχετε χρόνο, μπορείτε να τα βυθίσετε σε ένα μπολ με ζεστό νερό και στη συνέχεια να τα αφήσετε να ενυδατωθούν για ένα χρονικό διάστημα μεταξύ 30 και 60 λεπτών. Αν βιάζεστε, μπορείτε να τα βουτήξετε σε βραστό νερό για λίγα λεπτά ή, αν προτιμάτε, να τα μαγειρέψετε γρήγορα σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό , προσέχοντας να μην υπερβείτε τους χρόνους που αναγράφονται στη συσκευασία. Σε κάθε περίπτωση, προσέξτε να μην μαλακώσουν πολύ. Για να σταματήσετε το μαγείρεμα, μόλις τα στραγγίσετε, μπορείτε να τα περάσετε γρήγορα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Τα στραγγίζετε ξανά και τα απλώνετε σε μια επιφάνεια στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν.
Η προετοιμασία
Μόλις μαγειρευτούν ή μουλιάσουν, μπορείτε να προσθέσετε λίγο λάδι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και να τα μαγειρέψετε με διαφορετικούς τρόπους. Το να τα σοτάρετε είναι ίσως η πιο γνωστή εκδοχή, αλλά αξίζει να λάβετε υπόψη και τις εκδοχές με σαλάτα, ζωμό ή τα τηγανητά.
Σοταρισμένα στο γουόκ
Για να σοτάρετε τα noodles ρυζιού σε γουόκ, θα χρειαστεί πρώτα να δουλέψετε με τα άλλα υλικά που αποτελούν το πιάτο. Ανάλογα με τη συνταγή, θα κόψετε τα λαχανικά και το κρέας σε μικρά κομμάτια και στη συνέχεια θα τα σοτάρετε σε δυνατή φωτιά στο γουόκ με λίγο καυτό λάδι, κατά προτίμηση σπορέλαιο. Το ιδανικό θα ήταν να προχωρήσετε σε διάφορα στάδια, σοτάροντας τα διάφορα υλικά ξεχωριστά και στη συνέχεια συνδυάζοντάς τα στο ίδιο σκεύος μαγειρέματος.
Αφού αναμειχθούν και αρωματιστούν με μπαχαρικά και μία ή περισσότερες από τις πολλές σάλτσες που είναι χαρακτηριστικές της ανατολίτικης κουζίνας, προσθέστε τα noodles σε δυνατή φωτιά και ανακατεύοντας με δύο ξυλάκια ή πιρούνια, συνεχίστε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά, όση ώρα χρειάζεται για να αρωματιστούν και να μαλακώσουν, προσθέτοντας ζωμό ή ζεστό νερό, αν χρειαστεί. Διορθώστε τη γεύση και προσθέστε περισσότερη σάλτσα, μπαχαρικά και βότανα, εάν υποδεικνύεται.

Στην πλάκα ψησίματος
Μια παραλλαγή είναι τα ψητά noodles. Για να τα ετοιμάσετε, ακολουθήστε την παραπάνω διαδικασία, σοτάροντας τα στο γουόκ με τα επιλεγμένα και μετά στραγγίξτε τα και μεταφέρετέ τα στην ειδική ζεστή μαντεμένια πλάκα και ολοκληρώστε το μαγείρεμα μέχρι να αποκτήσουν μια ακαταμάχητη χρυσαφένια κρούστα.
Σε σαλάτα
Ελαφρύτερα και γενικά με πιο λεπτή στη γεύση, τα noodles για σαλάτα είναι ένα ιδανικό πιάτο για το καλοκαίρι, αφού μπορούν να αποτελέσουν μια πρωτότυπη εναλλακτική λύση στις κλασικές σαλάτες. Σε αυτήν την περίπτωση, θα συγκεντρώσετε τα επιλεγμένα υλικά, αν χρειαστεί πρώτα μαγειρεμένα και κομμένα σε κομμάτια ή λωρίδες, σε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια θα προσθέσετε τα noodles μαγειρεμένα και στεγνά. Τέλος, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γαρνίρετε τη σαλάτα σας με τη σάλτσα της επιλογής σας ή με με λάδι, βότανα και μπαχαρικά ακολουθώντας τις οδηγίες της επιλεγμένης συνταγής. Μπορείτε να τα ανακατέψετε όλα μαζί για να προσθέσετε γεύση ή να τα σερβίρετε όπως είναι, αφήνοντας τους καλεσμένους σας να τα προσαρμόσουν όπως επιθυμούν.
Τηγανητά
Μια άλλη επιλογή είναι να τηγανίσετε τα noodles σε καυτό λάδι και στη συνέχεια να τα σερβίρετε ως γαρνιτούρα ή συνοδευτικό σε ένα πιάτο. Καταρχάς θα πρέπει να μουλιάσετε τα noodles όπως υποδεικνύεται, να τα αφήσετε να στεγνώσουν και στη συνέχεια να σχηματίσετε μικρά κουβάρια τα οποία θα βουτήξετε, ένα κάθε φορά, σε ένα τηγάνι με ψηλές πλευρές και με άφθονο ζεστό σπορέλαιο. Τα noodles θα φουσκώσουν γρήγορα: Στραγγίξτε τα μετά από λίγο, μόλις ροδίσουν . Στη συνέχεια, αφήστε τα να στεγνώσουν από την περιττή λιπαρότητα σε χαρτί κουζίνας και σερβίρετε.
Σε ζωμό
Μια άλλη επιλογή παρασκευής είναι τα noodles σε ζωμό. Και σε αυτήν την περίπτωση, θα ακολουθήσετε την ήδη αναφερόμενη διαδικασία, μουλιάζοντας ή ζεματίζοντας τα γρήγορα τα σε βραστό νερό. Μόλις στραγγίσουν, προσθέστε τα στη σούπα, στο τέλος του μαγειρέματος. Καλή σας απόλαυση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.