COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Ψεύτικο ραγού: Η παραδοσιακή ιταλική συνταγή χωρίς κρέας


JTeam

1 Ιουλίου 2025

Ψεύτικο ραγού: Η παραδοσιακή ιταλική συνταγή χωρίς κρέας
www.chiarapassion.com
Ένα αυθεντικό ιταλικό πιάτο γεμάτο γεύση, χωρίς κρέατος – ιδανικό για ζυμαρικά ή κροστίνι.

Η ψεύτικη σάλτσα ραγού (ή sugo finto, όπως λέγεται στην Τοσκάνη) είναι μια παλιά παραδοσιακή ιταλική συνταγή, ένα χορτοφαγικό ραγού φτιαγμένο μόνο με λαχανικά και ντομάτα. Είναι πλούσια σε γεύση, αρωματική και ιδανική για μακαρόνια ή ακόμα και για να την αλείψεις πάνω σε ψωμί. Ονομάζεται “ψεύτικη” επειδή μοιάζει εμφανισιακά και αρωματικά με το κλασικό ραγού, αλλά χωρίς να περιέχει καθόλου κρέας.

Υλικά
1 κρεμμύδι
2 καρότα (περίπου 150 γρ.)
2 κλωνάρια σέλερι (περίπου 80 γρ.)
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 φύλλα φασκόμηλο
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
1 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή χυμό ντομάτας
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι και πιπέρι

Jenny.Gr
www.chiarapassion.com

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά: Καρότο, κρεμμύδι, σέλερι μαζί με τα αρωματικά (φασκόμηλο, μαϊντανό, δεντρολίβανο). Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Ύστερα προσθέτουμε τα ντοματάκια κονκασέ ή τον χυμό ντομάτας, μαζί με το φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 40–45 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να πήξει και να γίνει πλούσια σε γεύση. Αν θέλετε περισσότερη “ψευδαίσθηση κιμά”, ψιλόκοψτε τα λαχανικά πολύ καλά ή τρίψε τα στον τρίφτη. Καλη απόλαυση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.