COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Γεύσεις από δύση και ανατολή: Μια απλή αλλά εκρηκτική σαλάτα με αγγούρι και ντομάτα


JTeam

23 Ιουλίου 2025

Γεύσεις από δύση και ανατολή: Μια απλή αλλά εκρηκτική σαλάτα με αγγούρι και ντομάτα
Freepik
Η πιο δροσερή σαλάτα με αγγούρι και ντομάτα που θα λατρέψετε αυτό το καλοκαίρι.

Αυτή η δροσερή σαλάτα είναι αγαπημένη επιλογή του καλοκαιριού. Το ξύδι Chinkiang, ένα κινεζικό μαύρο ξύδι με πλούσια, ξινή και ελαφρώς γλυκιά γεύση, δίνει βάθος στη σάλτσα, αλλά αν δεν το βρείτε, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ξύδι ρυζιού. Επίσης το λιώσιμο των αγγουριών απελευθερώνει τους χυμούς τους και βοηθάει τη σάλτσα σόγιας με σκόρδο να απορροφηθεί από τη σαλάτα. Αν απλά τα κόψετε, δεν θα πετύχετε την ίδια ένταση στη γεύση. Αν και η ντομάτα δεν υπάρχει παραδοσιακά στην κινεζική εκδοχή, προσθέτει μια έντονη umami γεύση και φυσική γλυκύτητα, εξισορροπώντας το σύνολο. Πέρα από τα αγγούρια και τις ντομάτες, το ραπανάκι προσθέτει υπέροχη τραγανότητα και χρώμα. Δοκιμάστε αυτή τη σαλάτα με φίλους ή μόνοι σας και θα γίνει σίγουρα το αγαπημένο σας πιάτο του καλοκαιριού.

Υλικά
2 μεγάλα αγγούρια
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, χωρισμένα
1 κουταλιά σούπας ξύδι Chinkiang ή ξύδι ρυζιού
1 κουταλιά σούπας σησαμέλαιο
2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα σόγιας με χαμηλό νάτριο
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας ουδέτερο λάδι (π.χ. καλαμποκέλαιο ή αβοκάντο)
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
⅓ φλιτζανιού ραπανάκι, κομμένο λεπτά
⅓ φλιτζανιού κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο λεπτά
1 κουταλιά σούπας σουσάμι
⅓ φλιτζανιού φρέσκο κόλιανδρο, χοντροκομμένο

Jenny.Gr
Freepik

Εκτέλεση
Ετοιμασία αγγουριών: Καθαρίζουμε τις φλούδες των αγγουριών κατά μήκος, αφήνοντας λωρίδες φλούδας ανάμεσα. Κόβουμε τα αγγούρια κατά μήκος και στη συνέχεια σε φέτες 1,5 εκ. σε λοξή γωνία. Ύστερα τα πιέζουμε τα ελαφρώς με την πλατιά πλευρά ενός μαχαιριού ή με πλάστη και τα βάζουμε σε σουρωτήρι μαζί με 1 κ.γ. αλάτι. Τα αφήνουμε για 20 λεπτά.

Για το dressing: Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το ξύδι, το σησαμέλαιο, τη σάλτσα σόγιας, τη ζάχαρη και το υπόλοιπο 1 κ.γ. αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.

Φτιάχνουμε το λάδι με σκόρδο: Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το λάδι και το σκόρδο.

Τέλος ξεπλένουμε τα αγγούρια με κρύο νερό, τα σουρώνουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το ραπανάκι και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το λάδι με το σκόρδο και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το dressing με το ξύδι και ανακατεύουμε ξανά καλά. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και κόλιανδρο και σερβίρουμε. Καλή απόλαυση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.