COOL GREECE

3 ελληνικά χωριά για να ηρεμήσει η ψυχή σου, στις πρώτες χειμερινές αποδράσεις


Τόνια Τζάφερη

25 Νοεμβρίου 2023

3 ελληνικά χωριά για να ηρεμήσει η ψυχή σου, στις πρώτες χειμερινές αποδράσεις
IG @discover.greece
Οι καλύτερες προτάσεις για χειμερινές (και παραδοσιακές) εξορμήσεις στα χωριά της Ελλάδας

Θα το παραδεχτώ πως τα παραδοσιακά ελληνικά χωριά έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Μπορεί τους χειμερινούς μήνες, η ζωή σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό να είναι δύσκολη και απαιτητική, αλλά μια ολιγοήμερη επίσκεψη είναι ό,τι χρειάζεται η ψυχή μας για να κάνουμε μια σύντομη παύση στον χρόνο. Να έρθουμε πιο κοντά με αυθεντικούς ανθρώπους, να έρθουμε πιο κοντά σε αυτά τα υπέροχα φυσικά τοπία, και να ηρεμήσουμε.

Οι κλασσικοί Ευρωπαϊκοί προορισμοί (βλέπε Βιέννη, Πράγα, Λονδίνο, Παρίσι) μπορούν να σου χαρίσουν συναρπαστικές διακοπές και πολυάσχολες, -αλλά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την εμπειρία ενός απομονωμένου ελληνικού χωριού, όπου ο χρόνος σταματά και η μυρωδιά από το τζάκι αποτυπώνεται μέχρι και στα ρούχα σου.

Δημητσάνα Αρκαδίας

Η Δημητσάνα είναι ένας από τους ιδανικούς προορισμούς αυτό το διάστημα. Σε υψόμετρο 946 μέτρων, με υπέροχη θέα στην πεδιάδα της Μεγαλόπολης και του Ταΰγετου, δημιουργεί την ιδανική ατμόσφαιρα για να περάσεις ένα Σαββατοκύριακο μακριά από τους ρυθμούς της πόλης. Μια περιοχή με πλούσια ιστορία, γραφική και παραδοσιακή, με εξαιρετικές ταβέρνες και παραδοσιακό φαγητό -έχει όλα όσα επιθυμείς για την χειμερινή σου εξόρμηση. Αν επιθυμήσεις να αφήσεις και το τζάκι για λίγο, μπορείς να επισκεφθείς από κάστρα, φαράγγια (αυτό του Λούσιου) μέχρι άγρια φυσικά τοπία και δάση. Το φαράγγι του Λούσιου μάλιστα, σου δίνει την ευκαιρία για μια υπέροχη πεζοπορία σε ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια της Πελοποννήσου. Αν ωστόσο, δεν σε ενδιαφέρει τόσο η άσκηση και το περπάτημα στις ημέρες χαλάρωσης σου, μην παραλείψεις να περάσεις από τις ταβέρνες της περιοχής, οι οποίες φημίζονται κυρίως για το κρέας τους.

Τρίκαλα Κορινθίας

Κοντά στη Ζήρεια και λίγα χιλιόμετρα μακριά από θάλασσα, τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι ένας ακόμη ιδανικός χειμερινός προορισμός μόλις λίγες ώρες από την Αθήνα. Εδώ οι ξενώνες μοιάζουν βγαλμένοι από μια άλλη εποχή, με την πέτρα να κυριαρχεί, όπως επίσης και την έντονη μυρωδιά από τις σόμπες και τα τζάκια. Σπίτια αναπαλαιωμένα, παραδοσιακό νόστιμο φαγητό, θερμή φιλοξενία και άπλετη φύση και δέντρα, σε περιμένουν για καθαρό αέρα και δραστηριότητες στην εξοχή και το κρύο. Αν βρεθείς στο χωριό "Μάννα", θα μαγευτείς και από το τοπικό καφενείο του χωριού και τους ανθρώπους του. Τέλος, μη παραλείψεις και το πέρασμα από την Λίμνη Δόξα για ιππασία και θαλάσσιο ποδήλατο στην λίμνη.

Συρράκο, Ιωάννινα

Αν από την άλλη ψάχνεις μια πιο μακρινή εξόρμηση, τα Γιάννενα δεν θα μπορούσαν να λείψουν από τη λίστα με τους καλύτερους χειμερινούς προορισμούς. Το Συρράκο βρίσκεται στα Βόρεια Τζουμέρκα και είναι χτισμένο σε μία πλαγιά του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Η Ηπειρώτικη φιλοξενία παίρνει σάρκα και οστά σε αυτή την περιοχή, και κυρίως χαρίζει την απόλυτη ηρεμία, και την αυθεντικότητα της παράδοσης. Γέφυρες, πέτρινοι ξενώνες, ζεστός ελληνικός καφές, τσουχτερό κρύο, και εντυπωσιακά αρχοντικά είναι μόνο η αρχή. Σε κοντινή απόσταση από το χωριό θα βρεις την Μονή Κηπίνας, την οποία αξίζει να επισκεφθείς έστω και για αρχιτεκτονικούς λόγους, καθώς εντυπωσιάζει όντας χτισμένη πάνω στον βράχο. Δημοφιλέστερη ταβέρνα της περιοχής για κρέας είναι και ο "Μπούτζας".