COOL GREECE

8 ορεινά χωριά της Ελλάδας που μοιάζουν με πίνακα ζωγραφικής την άνοιξη


Ερασμία Αρβανιτά

31 Μαρτίου 2024

8 ορεινά χωριά της Ελλάδας που μοιάζουν με πίνακα ζωγραφικής την άνοιξη
Unsplash/Johnny Africa
Σε αυτά τα μαγικά ελληνικά χωριά σε περιμένουν οι πιο παραμυθένιες εξερευνήσεις

Ο Απρίλης βρίσκεται και επίσημα μία «ανάσα» μακριά. Η ώρα – επιτέλους άλλαξε, η μέρα σιγά-σιγά μεγαλώνει, η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και ο ήλιος να ζεσταίνει την ψυχούλα μας. Αυτήν την εποχή, η φύση μας χαρίζει απλόχερα λίγη από τη μαγεία της, κι όλα μας παρακινούν να οργανώσουμε είτε πιο σύντομες είτε πιο «μεγάλες» εκδρομές στα μαγευτικά μέρη της Ελλάδας.

Σίγουρα, τα ελληνικά νησιά είναι κάτι παραπάνω από απολαυστικά την άνοιξη, αλλά ασφαλώς υπάρχουν πολλές ακόμα επιλογές. Ορεινά και παραθαλάσσια χωριά, χωριά μέσα στην «αγκαλιά» της φύσης, τόποι με ακατέργαστη ομορφιά και αυθεντικότητα, είναι εδώ και σε προσκαλούν να τα ανακαλύψεις. Φτιάξε το backpack σου, άφησε πίσω το άγχος και το στρες και ετοιμάσου για παραμυθένιες εξερευνήσεις σε αυτά τα 8 γραφικά χωριά της χώρας μας.

Πάπιγκο

Το Πάπιγκο είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και εμβληματικούς χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Αλλά, στην πραγματικότητα, η απαράμιλλη φυσική ομορφιά του μπορεί να σε καθηλώσει την άνοιξη. Ουσιαστικά, είναι χωρισμένο σε δύο χωριά, το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, που είναι χτισμένα στους πρόποδες της Αστράκας. Εάν λατρεύεις τη φύση και τις εξερευνήσεις, τότε είναι ο προορισμός σου. Ένας περίπατος στα γραφικά σοκάκια, η θέα των πέτρινων αρχοντικών, οι τοπικές γεύσεις, τα μικρά καφενεία, θα σε κερδίσουν από το πρώτο λεπτό. Μόλις φτάσεις, πάρε μια βαθιά ανάσα, κάθισε μερικά λεπτά, και απλώς χάζεψε τη μαγεία του ανοιξιάτικου τοπίου.

Στεμνίτσα

Γιατί να προγραμματίζεις μόνο το φθινόπωρο μια εξόρμηση στην ορεινή Αρκαδία; Η Στεμνίτσα, χτισμένη στο Μαίναλο και σε ύψος περίπου 1.100 μέτρων, είναι αυτό το πέτρινο χωριό που μοιάζει με μικρό παράδεισο. Είναι ένα ιστορικό χωριό, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Υψούς» και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821. «Τυλιγμένη» από πέτρινα αρχοντικά σπίτια, μικρά καταστήματα με χειροποίητα καλούδια, παραδοσιακούς ξενώνες, φιλόξενες ταβέρνες και μαγευτικά τοπία, είναι ό,τι πρέπει για μια αναζωογονητική απόδραση την άνοιξη.

Παύλιανη

Η Παύλιανη είναι ιδανική για κάθε εποχή του χρόνου γιατί είναι μια «εύκολη» απόδραση, ειδικά για μονοήμερες εκδρομές. Χτισμένη στις πλαγιές της Οίτης, σε υψόμετρο 1.040 μέτρων, είναι το σημείο που μπορείς να απολαύσεις λίγες στιγμές κοντά στη φύση, αλλά και με μπόλικη διασκέδαση. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα της έχει ανέβει κατακόρυφα – και χάρη στο φημισμένο πάρκο της, η Παύλιανη παραμένει μέχρι και σήμερα ένα ήσυχο και αυθεντικό χωριό με ένα μοναδικό vibe.

Ζαρούχλα

H Ζαρούχλα είναι ένα παραμυθένιο χωριό στην Ορεινή Ακράτα και βρίσκεται μόλις λίγες ώρες μακριά από την Αθήνα. Παρά το γεγονός ότι είναι τόσο κοντά στην πολύβουη ζωή της πόλης, μόλις φτάσεις εκεί θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε ένα γαλήνιο μέρος, κρυμμένο μέσα στα έλατα, τα πεύκα και τα ποτάμια. Με μια βόλτα στον κεντρικό δρόμο του χωριού, θα αντικρίσεις πολλά όμορφα καφέ, μικρές ταβέρνες, γραφικά εκκλησάκια και μονοπάτια που οδηγούν σε πέτρινα σπιτάκια. Κι αν βαρεθείς, μπορείς να κάνεις και μια πεζοπορία στο δάσος, καθώς υπάρχουν αμέτρητα μονοπάτια ή να κάνεις μια βόλτα μέχρι τη Λίμνη Τσιβλού που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά.

Μακρινίτσα

Η Μακρινίτσα είναι από τα πιο όμορφα και γνωστά χωριά του Πηλίου. Απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τον Βόλο, διαθέτει μαγευτική γοητεία και σίγουρα είναι ένας must προορισμός για τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές εξορμήσεις. Το «μπαλκόνι του Πηλίου» θα σε μαγνητίσει από την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του, τον φυσικό πλούτο του και την ιδιαίτερη θέα στον Παγασητικό κόλπο. Μια βόλτα στην κεντρική πλατεία του χωριού, μια πεζοπορία στα όμορφα μονοπάτια και μια μικρή γεύση της γαστρονομίας του τόπου, αρκούν για να περάσεις υπέροχα.

Παλαιός Παντελεήμονας

Είναι ένα ορεινό χωριό στην Πιερία και μοιάζει σαν να είναι βγαλμένο από τον παράδεισο. Ο Παλαιός Παντελεήμονας πρόκειται για έναν οικισμό με μοναδική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, κάτι που το αντιλαμβάνεσαι από τα πρώτα κιόλας λεπτά που φτάνεις εκεί. Χτισμένο σε υψόμετρο 450 μέτρων στις πλαγιές του Ολύμπου, αυτός ο τόπος με τους γραφικούς ξενώνες, τις μικρές ταβέρνες και τα όμορφα καφέ, είναι απλώς μαγευτικός. Από 1978, έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός, ενώ φτάνοντας εκεί, θα χρειαστεί να σταθμεύσεις το αυτοκίνητο σου σε συγκεκριμένες θέσεις, καθώς στον παραδοσιακό οικισμό δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν αυτοκίνητα.

Δημητσάνα

Ακόμα ένα χωριό της Αρκαδίας με τεράστια ιστορία και καθηλωτική ομορφιά. Εκτός από το ότι είναι ένα από τα πιο γοητευτικά μέρη της Πελοποννήσου, η Δημητσάνα έχει ανακηρυχθεί και διατηρητέος πετρόχτιστος παραδοσιακός οικισμός, από το 1978. Όπως και η Στεμνίτσα, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821, αφού αναδείχθηκε σε «μπαρουταποθήκη του Έθνους». Μια στάση στα ιστορικά αξιοθέατα της Δημητσάνας, καθώς και μια βόλτα στο Μουσείο Υδροκίνησης, τη Μονή Φιλοσόφου ή το φαράγγι του Λούσιου, αξίζουν σίγουρα μια θέση στο πρόγραμμά σου.

Τσεπέλοβο

Είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό στο Ζαγόρι, αλλά ένας από τους πιο φημισμένους τόπους της περιοχής. Το Τσεπέλοβο, απέχει 51 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στις πλαγιές της Καζάρμας. Με μια πρώτη σκέψη, το χαρακτηρίζει κανείς «χειμερινό» προορισμό, αλλά η μαγεία του είναι ακαταμάχητη την άνοιξη. Όπως πολλά ηπειρώτικα χωριά, η αρχιτεκτονική του είναι τόσο ξεχωριστή, με την πέτρα να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Ένας περίπατος στα πλακόστρωτα στενά για να παρατηρήσεις τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, μια στάση στα γεφύρια της περιοχής και μια βόλτα στην κεντρική πλατεία του χωριού, θα κάνουν την εκδρομή σου μοναδική.