COOL GREECE

Ποιο είναι το τέλειο ελληνικό νησί; Οι New York Times, έχουν την απάντηση


JTeam

13 Ιουνίου 2024

Ποιο είναι το τέλειο ελληνικό νησί; Οι New York Times, έχουν την απάντηση
Unsplash/Δέσποινα Γαλάνη
Το κυκλαδονήσι που είναι το «το πλατωνικό ιδεώδες ενός ελληνικού νησιού»

Η Ελλάδα έχει περισσότερα από 6.000 νησιά και βραχονησίδες. Άλλα ακατοίκητα, άλλα όχι. Άλλα ήρεμα, αλλά πιο τουριστικά. Όλα, όμως, με τη δική τους, ξεχωριστή ομορφιά. Με τόσα νησιά, είναι εύλογο κάθε καλοκαίρι να αναρωτιέσαι ποιο νησί να επισκεφτείς για τις διακοπές σου. Αλλά, μετά από αυτό το άρθρο, ίσως βρεις την απάντηση για τις φετινές εξορμήσεις σου.

Οι New York Times, έκαναν κάτι σαν αφιέρωμα στη Σέριφο. Ο τίτλος, έχει ως εξής: «Είναι η Σέριφος το τέλειο ελληνικό νησί;». Και σε αυτό το άρθρο, η δημοσιογράφος Ντανιέλ Περγκάμεντ αποφάσισε να τα βάλει κάτω και κατέληξε ότι αυτό το κυκλαδονήσι, είναι το «το πλατωνικό ιδεώδες ενός ελληνικού νησιού».

Jenny.Gr

Η ίδια, ξεκίνησε μια διαδικασία αποκλεισμού, όπως γράφει, για να αποφασίσει σε ποιο ελληνικό νησί θα ταξιδέψει. «Αποκλείω οτιδήποτε έχει αεροδρόμιο (πολύ κόσμο) ή είναι ακατοίκητο (πολύ άδειο). Στη συνέχεια, πρόσθεσα την πρόσβαση με φέρι μποτ (δεν έχω γιοτ), πολλές παραλίες, καλά τοπικά εστιατόρια και ωραία ξενοδοχεία. Επιπλέον, πλούσια ιστορία, φιλόξενος τοπικός πληθυσμός και εγγύτητα με άλλα νησιά (για ημερήσιες εκδρομές). Πρόσθεσα και τη μυθική σπηλιά του Κύκλωπα και είχα νικητή. Έξι χιλιάδες νησιά και βραχονησίδες έγιναν ένα: Σέριφος», γράφει στο άρθρο.

«Η Σέριφος βρίσκεται στις δυτικές Κυκλάδες. Αν κοιτάς έναν χάρτη των ελληνικών νησιών, βρίσκεται ανάμεσα στη Σύρο, την Πάρο και τη Μήλο, αλλά δεν έχει την ίδια αναγνωρισιμότητα με αυτά τα νησιά. Δεν είναι τεράστιο νησί, αλλά έχει 70 παραλίες και είναι ένα από τα νεότερα σημεία του αρχιπελάγους», συνεχίζει. Επισκεπτόμενη το νησί, η Ντανιέλ Περγκάμεντ περιγράφει στο άρθρο της: «Η ονομασία της Χώρας ως πρωτεύουσας της Σερίφου, αν και αληθής, είναι παραπλανητική. Περισσότερο μοιάζει με ένα σύμπλεγμα τετράγωνων, ασβεστωμένων σπιτιών που προσκολλώνται στην κορυφή ενός μικρού βουνού με θέα τη θάλασσα. Η πόλη αποτελείται από ηλιόλουστα καφέ, τοπικούς φούρνους, μερικές εκκλησίες, μηδενικούς δρόμους που μπορούν να φιλοξενήσουν ένα αυτοκίνητο, έναν τόνο θέα και περισσότερα σκαλοπάτια από όσα θα μπορούσατε να μετρήσετε σε μια ζωή».

Jenny.Gr
Unsplash/ Δέσποινα Γαλάνη

Σέριφος: Το νησί με την άγρια γοητεία

Μιλώντας για τις παραλίες, η δημοσιογράφος αποκάλυψε τη συμβουλή των ντόπιων: «Αν ο άνεμος έρχεται από βορρά, πήγαινε νότια και το αντίστροφο». Όπως και να ‘χει, οι παραλίες στη Σέριφο, είναι αμέτρητες. Μικρές, μεγάλες, με περισσότερο ή καθόλου κόσμο, άλλες πιο ερημικές και άλλες πιο τουριστικές (οργανωμένες θα βρεις ελάχιστες), όλες τους έχουν ένα κοινό: γαλαζοπράσινα νερά. Οι παραλίες Καλό Αμπέλι, Βαγιά, Γάνεμα, Άγιος Σώστης και Ψιλή Άμμος, είναι για πολλούς οι πιο εντυπωσιακές.

Jenny.Gr
Unsplash/ Δέσποινα Γαλάνη

Και σε αυτό το νησί, όπου οι ρυθμοί είναι χαλαροί, το βράδυ γεμίζει με ζωντάνια. Ίσως γι΄αυτό και να έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το νησί, η ηρεμία και η χαρά, είναι δύο λέξεις που γεμίζουν συναισθήματα.

Τα λέμε στη Σέριφο.