
Η κατανάλωση έξι βασικών ομάδων τροφίμων μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με πρόσφατη μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Heart Journal. Τα αποτελέσματα προέκυψαν από ανάλυση δεδομένων 245.000 ατόμων από 80 χώρες, καλύπτοντας πληθυσμούς τόσο από χώρες υψηλού εισοδήματος όσο και από χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.
Οι τροφές-«κλειδί» που φαίνεται να προστατεύουν την καρδιά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρους λιπαρών. Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, η απουσία επαρκούς πρόσληψης αυτών των τροφών σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι καρδιακές προσβολές.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Άντριου Μέντε, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακμάστερ του Καναδά, εξηγεί ότι η υγιεινή διατροφή δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον αποκλεισμό συγκεκριμένων τροφών, αλλά από τη μέτρια κατανάλωση φυσικών, μη επεξεργασμένων προϊόντων. «Αυτό που δείξαμε είναι πως η μέτρια πρόσληψη φυσικών τροφών —όπως το ψάρι και τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά— μπορεί να προσφέρει σημαντική προστασία στην καρδιαγγειακή υγεία», σημείωσε.
Η μελέτη καταρρίπτει εν μέρει την αντίληψη ότι η αποφυγή όλων των λιπαρών είναι απαραίτητη, εστιάζοντας αντίθετα στην ποιότητα των τροφών. Συνιστάται ημερήσια πρόσληψη δύο έως τριών μερίδων φρούτων, αντίστοιχες ποσότητες λαχανικών, μία μερίδα ξηρών καρπών, δύο μερίδες γαλακτοκομικών, καθώς και τρεις έως τέσσερις μερίδες οσπρίων και δύο έως τρεις μερίδες ψαριών εβδομαδιαίως. Ως εναλλακτικές λύσεις μπορούν να ενταχθούν και μικρές ποσότητες δημητριακών ολικής άλεσης ή μη επεξεργασμένου κρέατος.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για σχεδόν 18 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, αποτελώντας την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Τα ευρήματα της μελέτης προσφέρουν πολύτιμες κατευθύνσεις για διατροφικές επιλογές που μπορούν να έχουν πραγματικό, θετικό αντίκτυπο στην υγεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ